4 tipp a szagok megszüntetésére és 4 tipp az illatos otthonért

GettyImages-1325095289
Kofrán Eszter

Az illatok tudat alatt befolyásolják az emberi viselkedést. A kellemes illatok kényelmet, pozitív képzeteket társítanak az illatos dolgokhoz, helyekhez. Varázsold kényelmesebbé otthonod annak illatosabbá tételével!

Jó, ha otthonodat kellemes illatok lengik be, de legalábbis nem szaglik. Az illatok erősen befolyásolják az emberi viselkedést tudat alatt: a scent branding (illatfémjelzés) évek óta népszerű hotelek és márkák körében. Ahogyan a Harward Business Review is írja, az illatok hatására kevesebb hibát követnek el az irodai dolgozók, pozitívabb fényben láttatnak termékeket, meghozzák a vásárlási kedvet, meghosszabbítják a vásárló üzletben maradását és növeli a vevők hajlandóságát nagyobb összegek kifizetésére. Miért is ne lehetne felhasználni az illatok erejét arra, hogy mások és te magad is jobban érezzétek magatokat az otthonodban?

A Real Simple összegyűjtötte, hogyan varázsolhatod lakásodat orrkompatibilissá.

Szabadulj meg a rossztól!

 1. Szüntesd meg a nedvességet! Szerezz be egy páratartalommérőt, és azokba a helyiségekbe, ahol a mért érték meghaladja a 60 százalékot, helyezz el párátlanítókat. Ha nedves klímában élsz, kerüld a szőnyegeket, mert azok felfogják a párát, különösen a konyhában és a fürdőszobában. Érdemes megfontolni a nedvességfelszívó termékek elhelyezését kisebb területek szárazon tartására, például a fürdőszobában vagy a szekrényekben. Ügyelj a mikronedvesség forrásaira, ilyenek a törülközők és a szivacsok: cseréld ki a szivacsokat egy-két hetente, bizonyosodj meg róla, hogy a törülközők teljesen szárazok, mielőtt összehajtanád azokat és lepakolnád a szekrénybe, emellett lógasd fel a fürdőszobai kilépőt is száradni. 
  GettyImages-1295840441
  Ilnaz Bagautdinov / Getty Images Hungary
 2. Dobd ki, aminek egyértelműen a kukában a helye! A macskaalmok, szemeteskukák, a háziállatok ágya és a pelenkavödrök a rossz szagok melegágya. Egyértelműnek tűnhet, hogy odafigyelj ezekre a szagforrásokra, de minél kevesebb időt töltesz közel ezekhez, annál inkább kiesik a fejedből, hogy bűzt árasztanak magukból. Szakértők szerint ez az „orrvakság” a környezethez való adaptálódás része: a háttérillatokat egy idő után már nem veszed észre, csak az új illatokra reagálsz élesen. Ez azt is jelentheti, hogy a dolgaid a tudtod nélkül büdösödhetnek. Legyél proaktív, takarítsd ki a kuka belsejét havonta egyszer. Rakj egy kis macskaalmot a pelenkavödör aljába, hogy felszívja a szagokat. Mosd ki rendszeresen háziállatod kiságyát, naponta frissítsd a macskaalmot. Használj kisebb szeméttárolót, hogy muszáj legyen hamarabb kiürítened a szemetedet.
 3. Ürítsd ki a hűtődet! A büdös hűtő problematika megoldásának első lépése, hogy kinyitod a hűtőt, és a maradék ételeket és fűszereket, amiket a leggyakrabban felejtesz túl sok ideig a hűtőben, kidobod. A hűtőd kitakarításához ételbarát tisztítókat használj, például víz és ecet keverékét.
 4. Tisztítsd meg a puha felületeket! A szőnyegek, díszpárnák, kárpitok, lepedők és függönyök vonzzák a szagokat. A nem alaposan kiszedett foltok megbüdösödhetnek, és a penész melegágyává válhatnak. Évente egyszer érdemes szakemberekkel kitisztíttatnod a szöveteidet.

Hozd be a jót!

 1. Nyiss ablakot! Ez a legegyszerűbb módja, hogy behozd a frissességet otthonodba. Különösen, ha főzés után bent ragad az ételszag, vagy a félbehagyott otthoni projektek bűze, mint amilyen mondjuk a festés. Legjobb, ha huzatot csinálsz.
 2. Próbáld ki a szagtalanítókat! Ha teljesen semleges illatot szeretnél otthonodban, a szagtalanító készülékek hasznosak lehetnek számodra. Ha vendégek jönnek hozzád, tisztább érzetűvé varázsolhatod otthonodat, ha a mosdóba forró vizet fogsz fel, és egy kevés illatos folyadékot adsz hozzá. A tisztább illattól tisztábbnak fogják érzékelni otthonodat. 
  GettyImages-184947920
  brankokosteski / Getty Images Hungary
 3. Próbáld ki a kevéssé észrevehető illatosítási módszereket! Az illóolajok a barátaid! Ruhaillatosító sprét is csinálhatsz belőle fél csésze fehér ecettel, fél csésze sósborszesszel, 1 teáskanál kukoricaliszttel és 20 csepp illóolajjal. Rázd össze alaposan és permetezd a ruhákra, várd meg, amíg megszárad, mielőtt elpakolnád őket. Felhasználhatod az illóolajokat szekrényeid illatosítására is: kávéfilterpapírba csomagolj egy kis szódabikarbónát és 5 csepp illóolajat.
 4. Ne felejtsd el, nem mindig az erős illatok jelentik a megoldást! Gyakran elkövetett hiba, hogy a jó illat utáni hajszában a túl erős illatokat választod, ez vendégeidnek zavaró lehet, mert mindenki számára más illat a vonzó. Épp ezért lakásod általános illatának inkább finom, halvány illatot válassz. Ha szereted az édes, tömény, erős illatokat, tartsd meg őket azokra a pillanatokra, amikor egy kis kényeztetésre vágysz, így különlegesebbek maradnak. Ha mással osztozol tereden, inkább kerüld az édes illatokat, és maradj a fás, virágos vagy citrusos illatoknál.

Te milyen illatot szeretsz otthonodban érezni?

Oszd meg másokkal is!
Mustra