Fárasztó a virtuális kapcsolattartás a kollégáiddal? Így lendíthettek rajta

Lehet, hogy korábban is volt már olyan, hogy úgy érezted, láthatatlan vagy a munkahelyeden, ezen pedig a járványhelyzet miatti home office sem sokat segített. A korábban döcögős kommunikáció sok esetben még inkább nehézkessé vált, és a pozitív visszajelzések is el-elmaradoznak a sokadik otthon töltött hónap után.

A fokozott elszigetelődés és szorongás a koronavírus-járvány kapcsán kezd megszokottá válni. Úgy tűnik, hogy az emberek akkor fektetnek a legkevesebb energiát a kapcsolataikba, amikor arra mindannyiunk számára a leginkább szükség lenne.

Úgy érzed, észrevehetetlen vagy? 

Ennek számos oka van. Gail Golden pszichológus és coach szerint a virtuális kapcsolattartás fárasztó, mindannyian kimerültek és stresszesek vagyunk, sokszor úgy érezzük, hogy a sokadik e-mailt már csak holnap lesz erőnk megválaszolni. Alig van időnk és energiánk az online kapcsolattartásra a családunkkal és a barátainkkal, így érthető, hogy a kollégákkal való – sokszor kevésbé kellemes – kommunikáció nem élvez prioritást.

Ha egy olyan csapatot vezetsz, amelynek a tagjai az utóbbi időben otthonról végezték a munkájukat, nagy eséllyel ők is úgy érzik, hogy az otthoni munkavégzés a kommunikáció, a visszajelzés rovására ment. Van azonban, amit megtehetsz azért, hogy motiváltak maradjanak a kollégáid.

A hónapok óta tartó otthonlét senkinek sem könnyű
A hónapok óta tartó otthonlét senkinek sem könnyűeclipse_images / Getty Images Hungary

Amellett, hogy lehetőséget biztosítasz nekik arra, hogy megosszák a tapasztalataikat, válasszatok olyan kommunikációs formákat, ami a többség számára kényelmes – így nagyobb eséllyel kapnak visszajelzést nemcsak tőled, de egymástól is. Keressetek olyan módszereket, amik növelik a csapat proaktivitását. Ha eddig írásban beszéltétek meg a heti teendőket, próbáljátok ki az online meetinget, természetesen bekapcsolt kamerákkal. A megbeszélés elején szánjatok időt egy gyors körre, amiben mindenkinek lehetősége adódik pár mondatban elmondani, hogy hogy érzi magát. Sokszor már az is elég, ha az ember úgy érzi, mások kíváncsiak rá. Dicsérd az erőfeszítéseiket, ne felejts el visszajelezni az elvégzett munkáról.

Amikor majd a világjárvány alábbhagy és elkezdünk visszatérni a megszokott rutinhoz, bejárunk a munkahelyünkre és nem csak online tartjuk a kapcsolatot másokkal, valószínűleg a munkahelyi kommunikációnk is javulni fog. Addig pedig ne felejtsük el, hogy egy rövid válasz is jobb, mint ha egyáltalán nem reagálnánk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra