Kell-e beszélnem a lelki problémáimról?

Ha mentális problémákkal küzdesz, előbb-utóbb belefutsz egy olyan helyzetbe, aminek kapcsán felmerül benned a kérdés: beszélj-e másokkal a mentális állapotodról? Természetes, ha nem szívesen osztod meg a tapasztalataidat másokkal, félsz, hogy ítélkezni fognak feletted, elutasításba ütközöl vagy szégyenkezni fogsz.

Hogy az emberek mennyit árulnak el a betegségükről, sok mindentől függ. Míg vannak, akik titokban tartják az állapotukat, mások a közelebbi hozzátartozóikkal nyíltan beszélgetnek erről, megint mások pedig mindenkivel teljesen őszinték a témával kapcsolatban.

Az, hogy beszélsz-e másoknak a mentális állapotodról, kizárólag a te döntésed. Ezt a döntést senki sem hozhatja meg helyetted, nincs jó vagy rossz válasz. Kizárólag a saját igényeidet és egészségedet kell szem előtt tartanod.

Patrick Corrigan pszichológusprofesszor maga is súlyos szorongásos depressziótól szenved. Ő és Robert Lundin skizoaffektív zavarral küzdő mentálhigiénés szakember összeszedték, hogy mi mindent érdemes átgondolni, mielőtt nyíltan beszélni kezdesz a mentális állapotodról.

Gondold végig a nyilvánosságra hozatal következményeit

Számos következménye lehet annak, ha nyíltan kezdesz el beszélni a mentális állapotodról. Vannak jók és rosszak is, éppen ezért érdemes mindent átgondolni, mielőtt döntést hozol.

Az őszinte kommunikáció pozitív hozadéka, hogy nem kell több energiát fordítanod arra, hogy úgy tegyél, mintha minden rendben lenne. Őszintébb lehetsz a környezeteddel, ezáltal pedig nagyobb támogatásra számíthatsz a hozzád közel álló emberektől. Olyan beszélgetésekben vehetsz részt, amikből kiderül, hogy közel sem vagy egyedül az adott problémával, sőt felléphetsz a mentális problémával küzdő emberek megbélyegzése ellen is.

Lehet, hogy megkönnyebbülsz, ha beszélsz róla
Lehet, hogy megkönnyebbülsz, ha beszélsz rólaBenAkiba / Getty Images Hungary

Vannak azonban negatívumok is, amikkel érdemes számolni. Nem biztos, hogy azok az emberek, akiket megtisztelsz az őszinteségeddel, a helyén fogják tudni kezelni a problémáidat. Lehet, hogy elbagatellizálják vagy éppen elzárkóznak attól, hogy velük beszéld meg az állapotodat. Lehet, hogy megbélyegeznek és a hátad mögött fognak véleményt alkotni a helyzetedről.

Érdemes szem előtt tartani ezeket a lehetőségeket és kiemelni a számodra igazán fontos következményeket. Más szempontok fontosak otthon, a munkahelyeden vagy éppen a baráti társaságodban.

Gondold végig: mi lenne a célja annak, hogy ezentúl nyíltan beszélsz a problémáidról? Általában ez a cél a fent felsorolt pozitívumok valamelyikéhez kapcsolódik. Ha még mindig bizonytalan vagy, ne félj segítséget kérni. Már az is sokat segíthet, ha egy közeli barátoddal vagy a pszichológusoddal átbeszéled, hogy mi mindenre számíthatsz, miután megnyílsz a környezetednek. Ha nem vagy száz százalékig biztos a döntésedben, adj időt magadnak. Nem sietsz sehova, nem maradsz le semmiről akkor sem, ha pár hónapig jeleged a témát. Ne feledd, ez a te döntésed, és csakis a tiéd.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek