A járványhelyzet a bántalmazónak kedvez – így segíts családon belüli erőszak esetén

A családon belüli erőszak áldozatai gyakran teljesen el vannak szigetelve a külvilágtól, ezen pedig a járvány miatti kényszerű otthonlét a legtöbb esetben tovább ront. Az áldozat úgy érzi, egyedül maradt, el van zárva a külvilágtól, nem tud segítséget kérni.

A családon belüli erőszak a nyilvánvaló sérüléseken kívül más egészségügyi problémákkal is járhat. A rendszeres abúzus következtében ugyanis kialakulhatnak mentális problémák, szorongás, depresszió vagy poszttraumásstressz-szindróma. Eve M. Valera, a Harvard Egyetem pszichológusprofesszora szerint a kapcsolati erőszak a fizikai egészségromlásáért is felelős lehet, hiszen hatására kialakulhatnak emésztési problémák, migrénes fejfájás, ízületi gyulladás, asztma, krónikus fájdalom, de szexuális zavarok és szívproblémák is.

A járványhelyzet következtében sokan még súlyosabb abúzust éltek át, mint korábban. A családon belüli erőszak ugyanis bizonyos tényezők hatására fokozódhat. Bármikor, amikor az embereknek pénzügyi nehézségeik akadnak, nő a stressz mértéke, ezzel együtt pedig nőhet a családon belüli erőszak is. De kockázati tényezőnek tekinthető az együtt töltött idő ugrásszerű növekedése is.

Ezzel együtt azonban nem lenne törvényszerű, hogy a járvány hatására megugorjon az erőszakos esetek száma – ez pedig sokkal aggasztóbb, mint elsőre gondolnánk. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az áldozatok nem tudnak telefonálni, vagy túlságosan félnek segítséget kérni. A tapasztalat azt mutatja, hogy azokban az esetekben, amelyekben korábban is jelen volt a kapcsolati erőszak, a bezártság hatására súlyosbodott a bántalmazás mértéke.

Segíteni másoknak

Az izoláció hónapok óta jelen van az életünkben, és messze még, mire visszaáll minden a régi kerékvágásba. Van azonban, amit jelen körülmények között is megtehetünk, ha egy rokonunk vagy barátunk kapcsolati erőszak áldozata.

A járványhelyzet miatt például a korábbinál indokoltabb megkérdezni a másiktól, hogy hogy van, biztonságban érzi-e magát. Nincs annál egyszerűbb, mint feltenni a jó kérdést, ráadásul már az is nagy segítség lehet, ha a másik megoszthatja valakivel a problémáit. Ne érezd úgy, hogy mindenáron megoldást kell találnod a hallottakra, hiszen ez sokszor csak még nagyobb veszélybe sodorja az áldozatot. Ha úgy érzed, valami miatt a másik még nem áll készen arra, hogy kilépjen a bántalmazó kapcsolatból, a legtöbb, amit tehetsz, ha tudatod vele, hogy ha kell, segítesz. Gondold végig, hogy milyen segítséget tudsz nyújtani: pénzügyi támogatást, ideiglenes tartózkodási hely biztosítását vagy a gyerekekre való vigyázást. Fontos viszont, hogy soha ne cselekedj az áldozat tudta (és beleegyezése!) nélkül.

Vedd észre, ha baj van
Vedd észre, ha baj vanmarkgoddard / Getty Images Hungary

Segítséget kérni

Kapcsolati erőszak esetén természetes, hogy a bántalmazó megpróbál elszigetelni a külvilágtól, a járványhelyzet pedig tovább kedvez az izolációnak. Fontos, hogy tudatosítsd magadban: közel sem vagy egyedül, még ha sokszor úgy is érzed. Magyarországon nagyjából minden ötödik nőt bántalmaz rendszeresen a partnere, és bár a közvélemény hajlamos az áldozatot hibáztatni a történtek miatt, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az erőszak minden esetben a bántalmazó felelőssége. A hallgatás pedig minden esetben a bántalmazónak kedvez.

Ha úgy érzed, készen állsz kilépni a bántalmazó kapcsolatból, készíts tervet. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) a hét minden napján, 0–24-ben hívható a +36-80-205-520-as telefonszámon. Az OKIT munkatársai készséggel válaszolnak a benned felmerülő kérdésekre, szükség esetén az elhelyezésedben is tudnak segíteni. Ha nincs lehetőséged telefonálni, írásban az okit@csbo.hu címen tudsz segítséget kérni. Vészhelyzet esetén nem könnyű tisztán látni a képet, ezért is fontos, hogy előre végiggondold a lehetőségeidet. Kilépni egy bántalmazó kapcsolatból elképesztően kemény meló, de kellő felkészüléssel és támogatással semmi sem lehetetlen.

Ezeken az elérhetőségeken kérhetsz segítséget

Ha ismersz olyan nőt, aki érintett, igyekezz fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsd, amiben segítséget kér. Ne kezdj el tanácsokat adni, ne kritizálj. Áldozatként vagy az áldozat segítőjeként az alábbi helyeken és módokon kérhetsz támogatást:

A NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala továbbra is elérhető a 06-80-505-101-es számon (H–K–CS–P 18–22 és Sze 12–14 között).

A Patent Egyesület ingyenes jogsegélyvonala is hívható, szerdánként 16–18 óra, csütörtökönként 10–12 óra között, valamint a vírus miatt fennálló rendkívüli helyzet alatt pénteken 12–14 óra között is a 06-70-220-2505-ös mobilszámon. Csetügyelet is elérhető szombatonként 16–18, valamint hétfőnként 10–12 óra között a Facebookon, írásos jogi segítségkérések számára. A szakértők e-mailben is kereshetők a jog@patent.org.hu címen.

Ha van rá lehetőséged, a sérüléseiddel fordulj orvoshoz. Ez különösen akkor fontos, ha fejsérülést szenvedsz, hiszen az elhanyagolt fejsérülés később komoly problémákat okozhat, legyen az depresszió, memóriazavarok vagy más kognitív változások. A sérülések megfelelő ellátása mellett látleletért (vagy az ezt kiváltó ambuláns lapért) is érdemes orvoshoz fordulni. Sokan rögtön a bántalmazás után még nem állnak készen arra, hogy a hatóságokhoz forduljanak, félnek az eljárástól, az abúzus bizonyításának nehézségeitől, vagy gyakran csak azt remélik, hogy a bántalmazás nem fog többet előfordulni. Ilyenkor is célszerű azonban látleletet vetetni, mert ha az áldozat később mégis úgy dönt, hogy feljelentést tesz, akkor a látlelet igazolhatja a bántalmazás megtörténtét vagy rendszeres voltát a büntetőeljárásban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek