Itt a covid még egy kellemetlen mellékhatása

A Covid-19 elleni védekezés során a maszk, elsősorban a textilből készült maszk mindennapjaink része lett. Ma már nemcsak a zárt közösségi tereken, de az utcákon is kötelező viselni, hiszen bizonyítottan képes csökkenteni a fertőzés terjedésének ütemét. De van itt egy kis gond. Ha az utóbbi időben neked is pattanásaid lettek, kipattogzott, befülled a bőröd a maszk alatt, nem vagy egyedül. Az állapotnak már neve is van, a maszk és az akné szókapcsolatból maszknének kezdték el nevezni.

Mi viszont nem fogjuk így hívni, mert magyarul nagyon furcsán hangzik. Maradjunk inkább a maszkpattanás kifejezésnél.

Mi az a maszkpattanás?

Nos, ez tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, amely azokat a bőrproblémákat foglalja össze, melyek kialakulása vélhetően összefüggésben áll a hosszú ideig tartó maszkviseléssel. Ebből sajnos nem egy lehet. A hosszú távú maszkhasználattal összefüggésben kialakulhat:

  • Akné: Ha a pórusok eltömődnek olajokkal, elhalt hámsejtekkel és piszokkal, az eredmény pattanás és mitesszer. 
  • Rosacea: Ha rosaceás vagy, a maszkhasználat tovább ingerelheti a bőröd, és ez kiütéshez és pirossághoz vezethet.
  • Kontakt dermatitisz: Akkor jelentkezik, ha allergiás vagy érzékeny vagy egy vagy több, a maszkodban jelen lévő anyagra.
  • Szőrtüszőgyulladás: Fájdalmas, a szőrtüszők belobbanásával, duzzadással járó állapot. 

Ha ezek egyike, vagy ezek közül több is érint, és a tüneteidet vagy azok erősödését össze tudod kötni a maszkhasználattal, valószínűleg te is érintett vagy.

Mi okozza a maszkpattanást? 

Az esetek döntő többségében a probléma az eltömődött pórusok következménye. Olaj, baktériumok és elhalt hámsejtek persze egyébként is vannak a bőrön, de amikor textilmaszkot viselünk, a bőrünk nem tud szellőzni, a szoros maszk pedig szinte bedörzsöli a szennyeződéseket a pórusokba. A maszk emellett folyamatosan nedves-párás közeget tart fenn, ami megint csak növelheti az akné kockázatát. Gyakori a kidörzsölődés is: beszéd közben, de anélkül is előfordulhat, hogy a maszk anyaga feldörzsöli a bőrt és irritációt okoz. Ami pedig az allergiát illeti: egyes maszkok allergizáló anyagból készülnek, más esetekben pedig a maszk mosásához használt mosó- vagy öblítőszer a ludas.

Hogyan kezeljem?

Mivel a maszkviselés kötelező, ráadásul mindannyiunk közös érdeke, nem úszhatod meg a viselését akkor sem, ha bőröd esetleg érzékenyen reagál rá. Orrod és szád eltakarása továbbra is az egyik legjobb módja magad és a környezeted védelmének. De azért van mód a kezelésre. 

  • Mosd az arcod rendszeresen

A járvány ideje alatt is folytasd a megszokott arcápolási rutinodat, moss arcot minden reggel és este, illetve izzasztó tevékenység vagy maszkviselés után. Arcmosáshoz használj kézmeleg vizet és tiszta törölközővel szárítkozz. Ne dörzsöld az arcod!

  • Használj kíméletes arctisztítót

Egy kíméletes arctisztító segíthet, hogy eltávolítsa a felesleges zsírt, az izzadságot és a baktériumokat, kerüld viszont az alkoholos és erősen illatosított termékeket. Ezek tovább irritálják az arcot és lassítják a gyógyulást. Ha a problémák nagyobb bőrterületen állnak fenn, vagy nagyon intenzívek, kérd ki orvosod tanácsát egy esetleges szalicilsavas lemosóval kapcsolatban, ha pedig érzékeny a bőröd, minden esetben kérd ki bőrgyógyász véleményét, mielőtt elkezdesz alkalmazni egy készítményt.

  • Hidratálj!

A különböző lemosók, pattanás elleni szerek száríthatják a bőrt, ezért fontos, hogy visszapótold a nedvességet. Hidratálj, de csak olyan termékkel, ami nem tömíti el a pórusaidat.

  • Tarts egy kis sminkszünetet!

Míg a bőröd kezeled, hanyagold egy kicsit az arcfestést. A különböző make up termékek eltömíthetik a pórusaidat és lassíthatják a gyógyulást. 

Mit tehetek a megelőzésért?

Mint minden más baj esetében, itt is a megelőzés a legjobb védekezés. Ha tudod, hogy érzékeny, kiszáradásra vagy épp túlzott zsírosodásra hajlamos a bőröd, ne várd meg, míg kipattogsz, tegyél meg inkább mindent a probléma kialakulása ellen.

  • A textilmaszkokat minden használat után mosd ki, ehhez pedig válassz allergénmentes mosószert, és minden esetben várd meg a teljes száradást. 
  • Mielőtt maszkot húzol, érdemes egy antibakteriális kendővel áttörölnöd a maszkkal fedett részt. 
  • Az eldobható maszkokat valóban dobd el egy használat után, de ha teheted, inkább ruházz be néhány tartós maszkra. 
  • Akármilyen maszk is van rajtad, négy óránál tovább ne viseld egyhuzamban. (Ha megteheted.)
  • Ha bőröd hajlamos a kiszáradásra, mindenképpen gondoskodj a megfelelő hidratáltságról, mert a mikrorepedéseken keresztül bejutó kórokozók könnyen problémát okozhatnak.
  • Hogy elkerüld az irritációt, válassz megfelelő méretű maszkot, ami bár jól fed, mégsem szorít. Legalább két réteg, lehetőség szerint természetes anyagból készüljön. Kerüld a nylon vagy rayon alapanyagúakat, mert ezek irritálhatnak és be is fülledhetnek.
  • Hazatérés után a kézmosással együtt legyen a rutinod része az arc lemosása is.

A maszkok valószínűleg még hosszú ideig velünk lesznek, és fontos, hogy észben tartsuk, milyen jó szolgálatot tesznek a védekezésben. Ha azonban bőrirritációt vagy más kellemetlenséget okoznak, érdemes utánamenni a problémának, és ha szükséges, segítséget kérni a megelőzésben vagy gyógykezelésben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra