Melltartó nélkül az élet: 9 tipp, hogy sehol se kelljen hordanod

GettyImages-857358006

Bevág a pánt, bök a drót, szorít a kosár. Túl laza, nem tart, kibuggyan. Nehéz jó melltartót találni. Sokszor annyira elegünk van belőlük, hogy legszívesebben messzire hajítanánk őket. Minek ez nekünk? Aztán zavarba jövünk, hogy átüt a bimbónk, rögtön azt hisszük, mindenki minket néz, vagy meg fog ereszkedni a mellünk. Melltartóval vagy anélkül kényelmesebb az élet? Bárhogy is döntesz, teljesen oké, hiszen a saját testeddel kapcsolatban te hozod a szabályokat. Mi abban tudunk támogatni, hogy ne a bizonytalanságok és a tévhitek tartsanak vissza, ha változtatni szeretnél.

Talán úgy érzed, a melled túl kicsi, túl nagy, túl zsíros. Lóg, nem jó az alakja, fura. Talán már kamaszkorodban beletörődtél: arra vagy kárhoztatva, hogy minden ébren töltött percedben melltartót hordj (alváshoz mindenképp vedd le, mert kutatások szerint nem tesz jót a vérkeringésednek!). A médiában és a filmeken csak idealizált formájú mellekkel találkozol, így nehezen fogadod el a sajátodat. Lehet, máig nem szoktál hozzá igazán a melltartóviseléshez. 

Bármilyen tapasztalataid is legyenek, ne feledd: bármikor dönthetsz úgy, hogy kevesebbszer, vagy egyáltalán nem hordasz melltartót. Emily Gadd Healthline-on megjelent cikke gyakorlati tippekkel segít, hogy a saját tempódban, a lehető legnagyobb magabiztossággal léphesd meg a váltást.

Minden csak szokás kérdése?

Ha kész tortúra lett számodra a melltartóviselés, elsőként azt érdemes csekkolni, hogy jó-e a méret. Gyakran előfordul, hogy az emberek kisebb melltartót választanak, mint ami kellene nekik. Ez aztán szorít, bök, állandóan igazgatni kell. Ha megfelelő a méret, akkor a melltartónak elvileg kényelmesnek kell lennie. Ettől még számos okból dönthetsz úgy, hogy nem hordod tovább. Például azért, mert szeretnéd érezni, hogy a melled ugyanúgy a tested része, mint a végtagjaid vagy az ujjaid. Egyszerűen csak élvezed, hogy szabadon hagyod. 

Eleinte – mint minden szokás elhagyása – valószínűleg különös érzés lesz. Semmi sem emeli meg, vagy nyomja le a melledet, így tudatosabb leszel a mozgásait illetően. Sokan számolnak be arról is, hogy kezdetben automatikusan takargatni igyekeztek a mellüket: akkor sem vették le a pulcsijukat, ha melegük volt, gyakrabban fonták össze a karjukat a mellkasuk előtt. Úgy érezték, minden szembejövő őket bámulja az utcán, mert a többi ember azonnal levágja, hogy ők nem viselnek melltartót. Az igazság viszont az, hogy mások ritkán szentelnek ekkora figyelmet a megjelenésednek. Kivéve ha átlátszanak a mellbimbóid, de ennek elkerülésével kapcsolatban az alábbiakban megosztunk pár praktikát.

Edzés közben ne legyél melltartó nélkül!

Míg alvás közben fontos megszabadulni a melltartónktól, hogy a megfelelő vérkeringésünk biztosított legyen, addig testmozgás közben lényeges melltartóban lenni. A sportmelltartóknak megvan az az előnye, hogy leszorítják a mellet, ami így nincs útban például kontaktsportok esetén, a súlya pedig kevésbé terheli meg a gerincet. Viselésükkel az is megelőzhető, hogy az átizzadt pólód kisebesítse a mellbimbódat. Ezt persze úgy is megoldhatod, ha maratonfutás vagy kosármeccs előtt befáslizod a mellkasodat.

Így tudsz leszámolni a melltartóviseléssel

Technikai értelemben a melltartó nélküli élethez nem kell más, mint hogy levedd a melltartódat. De azért mindannyian tudjuk, hogy a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű: a magabiztosság és a kényelem érzése nem jön egyik pillanatról a másikra. Viszont számos módja van annak, hogy ezeket elősegítsd. Emily Gadd szerint ez a 6 a leghatékonyabb: 

 1. Tarts fokozatosságot. Az, hogy otthon, a saját szobánkban időnként melltartó nélkül vagyunk, sokunk számára ismerős érzés lehet. Innen érdemes növelni a tétet szépen, fokozatosan. Kipróbálhatod, hogy milyen melltartó nélkül kivinni a szemetet, fogadni a futárt, beszélni a szomszéddal. Aztán elmerészkedhetsz melltartó nélkül kutyát sétáltatni, vagy kávézni a barátaiddal. Ha ez is kényelmes, akkor jöhet a mozi, a buli, a családi események. A végső állomás talán az, ha már a munkahelyeden is melltartó nélkül vagy. Persze az áttetsző ruhák kerülése ebben az esetben javasolt, hacsak nem olyan a munkahelyi kultúra nálatok, hogy ez belefér.  
 2. Először válts bralette-re. A merevítő, szivacs és hátkapocs nélküli melltartók kevésbé korlátozók, mint a hagyományosak. A drágább, minőségi darabok szorosabbak, érdemes ezekkel kezdeni. Aztán jöhetnek azok a megfizethetőbb, mégis tetszetős darabok, amelyek nem igazán tartanak. Ez érzetben nem jelent nagy különbséget ahhoz képest, mintha egyáltalán nem hordanál melltartót. 
 3. Gyakorold a testtartást. Ha többek között azért viselsz melltartót, hogy segítsen megtartani a melled súlyát, akkor a helyes testtartás gyakorlása fog segíteni. Amikor például felállsz, ügyelj arra, hogy egyenes legyen a hátad, a vállad hátul legyen, leeresztve. Üléshez pedig válassz olyan széket, amelynek van háttámlája, hogy támogassa a gerincedet. Az alkarodat tartsd vízszintesen, a válladat lazán, a talpadat a talajon úgy, hogy a combod és a lábszárad nagyjából derékszöget zárjon be. 
 4. Ne becsüld le a mellbimbótapaszokat. Sokan azért hordanak melltartót, hogy a bimbójuk színe, formája láthatatlan maradjon. Erre jelentenek megoldást a mellbimótapaszok, amelyek ma már a bőr színének megannyi árnyalatában kaphatók. Ha rendszertudatosabb, lázadóbb alkat vagy, azt is elhatározhatod, hogy magasról tenni fogsz arra, ha kicsit látszik a bimbód. Míg sok férfi egy szál fecskében ül oda nyáron a vasárnapi asztalhoz, addig a feminin melleket még a közösségi médiából is kitiltják, ha látható a bimbó. Erre az aránytalanságra kevés észszerű magyarázat van, kivéve hogy a patriarchális társadalomban a feminin testek állandóan szexualizálva vannak, a maszkulin testek viszont nem. 
 5. Használj dekoltázsragasztót. Te is megcsodáltad már a hírességek zuhanó nyakkivágását, ami szinte a köldökükig ér? Azért állnak rajtuk olyan szépen ezek a ruhák, és azért láttatnak pont annyit, amennyit a tervezőjük elgondolt, mert a viselőjük kétoldalú bőrbarát ragasztószalagot használ, amellyel a ruha szegélyét a mellkasához rögzíti. Ez a trükk segíthet akkor is, ha alacsonyan van a fölsőd teteje, vagy ha úgy érzed, hogy a gombok között lehet belátni. Dekoltázsragasztókat (angolul a szerencsésebb fashion tape, azaz divatszalag kifejezést használják) nálunk főleg rövidáru- és tánckellékes üzletekben kapni, de biztosan más helyekről is lehet rendelni a neten. 
 6. Legyél tudatos. Mivel szinte kizárólag tökéletesnek tartott mellek reprezentációival találkozunk nap mint nap, nem mindig könnyű elégedettnek lennünk a sajátunkkal. Ha az tántorít el a melltartód otthon hagyásától, hogy a tied túl kicsi, túl nagy, túl lógós, vagy más a formája, akkor tudatosítsd magadban, hogy a társadalmilag nem idealizált mell büszke viselésében mekkora felforgató erő van! Az emberi test sokféle – rengeteg módja van annak, hogy ragyogó és csodálatos legyél. 
Nem kell örökké szenvedned miattunk!
Nem kell örökké szenvedned miattunk!Staras / Getty Images Hungary

Ha nagy melled van, akkor is létezik megoldás

Lehet, azt gondolod, a fenti tanácsok kis mellű nőknek szólnak, te viszont nem igazán tudsz mit kezdeni velük. G-kosaras melltartót hordó nőként Gadd is sokáig azt hitte, nála szóba sem jöhet a melltartó-nélküliség. Aztán kiderült, tévedett. Ezek a praktikák segítettek neki:

 1. Hordj szoros bodyt. A jó minőségű, sztreccses bodyk elég feszesek ahhoz, hogy megtámogassák a melledet, és csak a legritkább esetekben szükséges melltartót viselni alattuk. Olyat érdemes keresni, amelynek magasabb a nyakkivágása, így amiatt sem kell aggódni, hogy kibuggyan belőle a melled.  
 2. Próbáld ki a fűzőszerű darabokat. Míg a klasszikus, nőket megnyomorító fűzőket senki sem sírja vissza, addig a ma kapható fűzőszerű darabok ideálisak lehetnek azok számára, akik szeretnék a hátukat kicsit megtámogatni. A szorosságot te magad állíthatod be: ha jobban meghúzod a zsinórokat, egészen le tudod szorítani a melledet, hogy ne mozogjon, de lazábbra is lehet hagyni a fehérneműt. 
 3. Jöhetnek a cipzáras ruhák, topok. A strukturáltan szabott, vastagabb anyagból készült, cipzáras záródású ruhák lehetővé teszik, hogy melltartó nélkül is olyan formájúnak mutatkozzon a melled, amelyet megszokhattál. Érdemes a mintákkal és a szövetfélékkel is kísérletezni, hogy az ízlésednek leginkább megfelelő végeredményt kapd. 
Ilyen képeket lehet találni a feminin mellbimbóról. Amúgy meg eláraszt minket a pornó. Nem álszentség?
Ilyen képeket lehet találni a feminin mellbimbóról. Amúgy meg eláraszt minket a pornó. Nem álszentség?Nicholas Free / Getty Images Hungary

Hogyan hat a melltartó-nélküliség az egészségre? 

Jelenleg nincs olyan ismert tanulmány, amely ki tudná mutatni, hogy a melltartó viselése vagy elhagyása az egészségesebb. Ennek ellenére számos tévhit él a fejekben, ezek a leggyakoribbak: 

 1. Tévhit: a melltartó drótja rákot okoz. Gadd már gyerekként hallotta ezt a hiedelmet, amikor még nem is hordott melltartót. Eszerint a nézet szerint a drót akadályozhatja a nyirokfolyadék áramlását, így daganatot okozhat. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy kapcsolat állna fenn a drótbetétes melltartók használata és a mellrák között, ahogyan a melltartó-nélküliség sem jár együtt pozitívabb egészségügyi mutatókkal. 
 2. Tévhit: a melltartótól jobban megereszkedik a melled. Pár évvel ezelőtt futótűzként terjedtek az interneten Jean-Denis Rouillon francia tudós eredményei, amelyek szerint azoknak a nőknek, akiket 15 éven keresztül vizsgált, a melltartóviseléstől lógósabb lett a mellük. Lényeges látni azonban, hogy ezek az adatok először egy francia rádióműsorban hangoztak el (innen vette át őket a média, gyakran pontatlanul), és semmilyen olyan lektorált szakfolyóirathoz nem lettek benyújtva, ahol független szakértők bírálhatták volna el a hitelességüket. A résztvevők ráadásul mind 35 év alattiak voltak, így jó eséllyel a kutatás lezárultáig egyikük sem tapasztalta meg a kollagén korral járó természetes csökkenését és a bőr megnyúlását. Arról pedig nem tudni, hogy azóta újra felkeresték volna őket. 
 3. Tévhit: aki nem hord melltartót, promiszkuózusabb. Az, hogy milyen ruhákat hordasz, semmit nem árul el arról, hogy mekkora a szexuális étvágyad, milyen sűrűn váltogatod a partnereidet, mennyire vagy hűséges, vagy az adott pillanatban szeretnél-e szexelni a téged megközelítő személlyel. Ahogy a hajad színe és az intelligenciád mértéke között sincs semmilyen összefüggés. Mégis egy időben rengeteg szőke nős viccet meséltek egymásnak az emberek. Ezek mind a társadalomban máig jelen levő nőgyűlölet különböző megjelenési formái, túl sok mindent nem tudunk ragozni rajtuk.  
 4. Tévhit: a melltartó-nélküliségtől nagyobbak lesznek a melleid. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a melltartó viselése vagy elhagyása hatással lenne a mellméretedre. A mellek zsugorodása vagy növekedése a diétádnak és az edzésadagodnak megfelelően alakul, így érdemes inkább ezekhez az eszközökhöz nyúlni, ha változást szeretnél elérni. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
20%
3999 Ft
3200 Ft
15%
4995 Ft
4246 Ft
Mustra