Melltartó nélkül az élet: 9 tipp, hogy sehol se kelljen hordanod

GettyImages-857358006

Bevág a pánt, bök a drót, szorít a kosár. Túl laza, nem tart, kibuggyan. Nehéz jó melltartót találni. Sokszor annyira elegünk van belőlük, hogy legszívesebben messzire hajítanánk őket. Minek ez nekünk? Aztán zavarba jövünk, hogy átüt a bimbónk, rögtön azt hisszük, mindenki minket néz, vagy meg fog ereszkedni a mellünk. Melltartóval vagy anélkül kényelmesebb az élet? Bárhogy is döntesz, teljesen oké, hiszen a saját testeddel kapcsolatban te hozod a szabályokat. Mi abban tudunk támogatni, hogy ne a bizonytalanságok és a tévhitek tartsanak vissza, ha változtatni szeretnél.

Talán úgy érzed, a melled túl kicsi, túl nagy, túl zsíros. Lóg, nem jó az alakja, fura. Talán már kamaszkorodban beletörődtél: arra vagy kárhoztatva, hogy minden ébren töltött percedben melltartót hordj (alváshoz mindenképp vedd le, mert kutatások szerint nem tesz jót a vérkeringésednek!). A médiában és a filmeken csak idealizált formájú mellekkel találkozol, így nehezen fogadod el a sajátodat. Lehet, máig nem szoktál hozzá igazán a melltartóviseléshez. 

Bármilyen tapasztalataid is legyenek, ne feledd: bármikor dönthetsz úgy, hogy kevesebbszer, vagy egyáltalán nem hordasz melltartót. Emily Gadd Healthline-on megjelent cikke gyakorlati tippekkel segít, hogy a saját tempódban, a lehető legnagyobb magabiztossággal léphesd meg a váltást.

Minden csak szokás kérdése?

Ha kész tortúra lett számodra a melltartóviselés, elsőként azt érdemes csekkolni, hogy jó-e a méret. Gyakran előfordul, hogy az emberek kisebb melltartót választanak, mint ami kellene nekik. Ez aztán szorít, bök, állandóan igazgatni kell. Ha megfelelő a méret, akkor a melltartónak elvileg kényelmesnek kell lennie. Ettől még számos okból dönthetsz úgy, hogy nem hordod tovább. Például azért, mert szeretnéd érezni, hogy a melled ugyanúgy a tested része, mint a végtagjaid vagy az ujjaid. Egyszerűen csak élvezed, hogy szabadon hagyod. 

Eleinte – mint minden szokás elhagyása – valószínűleg különös érzés lesz. Semmi sem emeli meg, vagy nyomja le a melledet, így tudatosabb leszel a mozgásait illetően. Sokan számolnak be arról is, hogy kezdetben automatikusan takargatni igyekeztek a mellüket: akkor sem vették le a pulcsijukat, ha melegük volt, gyakrabban fonták össze a karjukat a mellkasuk előtt. Úgy érezték, minden szembejövő őket bámulja az utcán, mert a többi ember azonnal levágja, hogy ők nem viselnek melltartót. Az igazság viszont az, hogy mások ritkán szentelnek ekkora figyelmet a megjelenésednek. Kivéve ha átlátszanak a mellbimbóid, de ennek elkerülésével kapcsolatban az alábbiakban megosztunk pár praktikát.

Edzés közben ne legyél melltartó nélkül!

Míg alvás közben fontos megszabadulni a melltartónktól, hogy a megfelelő vérkeringésünk biztosított legyen, addig testmozgás közben lényeges melltartóban lenni. A sportmelltartóknak megvan az az előnye, hogy leszorítják a mellet, ami így nincs útban például kontaktsportok esetén, a súlya pedig kevésbé terheli meg a gerincet. Viselésükkel az is megelőzhető, hogy az átizzadt pólód kisebesítse a mellbimbódat. Ezt persze úgy is megoldhatod, ha maratonfutás vagy kosármeccs előtt befáslizod a mellkasodat.

Így tudsz leszámolni a melltartóviseléssel

Technikai értelemben a melltartó nélküli élethez nem kell más, mint hogy levedd a melltartódat. De azért mindannyian tudjuk, hogy a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű: a magabiztosság és a kényelem érzése nem jön egyik pillanatról a másikra. Viszont számos módja van annak, hogy ezeket elősegítsd. Emily Gadd szerint ez a 6 a leghatékonyabb: 

  1. Tarts fokozatosságot. Az, hogy otthon, a saját szobánkban időnként melltartó nélkül vagyunk, sokunk számára ismerős érzés lehet. Innen érdemes növelni a tétet szépen, fokozatosan. Kipróbálhatod, hogy milyen melltartó nélkül kivinni a szemetet, fogadni a futárt, beszélni a szomszéddal. Aztán elmerészkedhetsz melltartó nélkül kutyát sétáltatni, vagy kávézni a barátaiddal. Ha ez is kényelmes, akkor jöhet a mozi, a buli, a családi események. A végső állomás talán az, ha már a munkahelyeden is melltartó nélkül vagy. Persze az áttetsző ruhák kerülése ebben az esetben javasolt, hacsak nem olyan a munkahelyi kultúra nálatok, hogy ez belefér.  
  2. Először válts bralette-re. A merevítő, szivacs és hátkapocs nélküli melltartók kevésbé korlátozók, mint a hagyományosak. A drágább, minőségi darabok szorosabbak, érdemes ezekkel kezdeni. Aztán jöhetnek azok a megfizethetőbb, mégis tetszetős darabok, amelyek nem igazán tartanak. Ez érzetben nem jelent nagy különbséget ahhoz képest, mintha egyáltalán nem hordanál melltartót. 
  3. Gyakorold a testtartást. Ha többek között azért viselsz melltartót, hogy segítsen megtartani a melled súlyát, akkor a helyes testtartás gyakorlása fog segíteni. Amikor például felállsz, ügyelj arra, hogy egyenes legyen a hátad, a vállad hátul legyen, leeresztve. Üléshez pedig válassz olyan széket, amelynek van háttámlája, hogy támogassa a gerincedet. Az alkarodat tartsd vízszintesen, a válladat lazán, a talpadat a talajon úgy, hogy a combod és a lábszárad nagyjából derékszöget zárjon be. 
  4. Ne becsüld le a mellbimbótapaszokat. Sokan azért hordanak melltartót, hogy a bimbójuk színe, formája láthatatlan maradjon. Erre jelentenek megoldást a mellbimótapaszok, amelyek ma már a bőr színének megannyi árnyalatában kaphatók. Ha rendszertudatosabb, lázadóbb alkat vagy, azt is elhatározhatod, hogy magasról tenni fogsz arra, ha kicsit látszik a bimbód. Míg sok férfi egy szál fecskében ül oda nyáron a vasárnapi asztalhoz, addig a feminin melleket még a közösségi médiából is kitiltják, ha látható a bimbó. Erre az aránytalanságra kevés észszerű magyarázat van, kivéve hogy a patriarchális társadalomban a feminin testek állandóan szexualizálva vannak, a maszkulin testek viszont nem. 
  5. Használj dekoltázsragasztót. Te is megcsodáltad már a hírességek zuhanó nyakkivágását, ami szinte a köldökükig ér? Azért állnak rajtuk olyan szépen ezek a ruhák, és azért láttatnak pont annyit, amennyit a tervezőjük elgondolt, mert a viselőjük kétoldalú bőrbarát ragasztószalagot használ, amellyel a ruha szegélyét a mellkasához rögzíti. Ez a trükk segíthet akkor is, ha alacsonyan van a fölsőd teteje, vagy ha úgy érzed, hogy a gombok között lehet belátni. Dekoltázsragasztókat (angolul a szerencsésebb fashion tape, azaz divatszalag kifejezést használják) nálunk főleg rövidáru- és tánckellékes üzletekben kapni, de biztosan más helyekről is lehet rendelni a neten. 
  6. Legyél tudatos. Mivel szinte kizárólag tökéletesnek tartott mellek reprezentációival találkozunk nap mint nap, nem mindig könnyű elégedettnek lennünk a sajátunkkal. Ha az tántorít el a melltartód otthon hagyásától, hogy a tied túl kicsi, túl nagy, túl lógós, vagy más a formája, akkor tudatosítsd magadban, hogy a társadalmilag nem idealizált mell büszke viselésében mekkora felforgató erő van! Az emberi test sokféle – rengeteg módja van annak, hogy ragyogó és csodálatos legyél. 
Nem kell örökké szenvedned miattunk!
Nem kell örökké szenvedned miattunk!Staras / Getty Images Hungary

Ha nagy melled van, akkor is létezik megoldás

Lehet, azt gondolod, a fenti tanácsok kis mellű nőknek szólnak, te viszont nem igazán tudsz mit kezdeni velük. G-kosaras melltartót hordó nőként Gadd is sokáig azt hitte, nála szóba sem jöhet a melltartó-nélküliség. Aztán kiderült, tévedett. Ezek a praktikák segítettek neki:

  1. Hordj szoros bodyt. A jó minőségű, sztreccses bodyk elég feszesek ahhoz, hogy megtámogassák a melledet, és csak a legritkább esetekben szükséges melltartót viselni alattuk. Olyat érdemes keresni, amelynek magasabb a nyakkivágása, így amiatt sem kell aggódni, hogy kibuggyan belőle a melled.  
  2. Próbáld ki a fűzőszerű darabokat. Míg a klasszikus, nőket megnyomorító fűzőket senki sem sírja vissza, addig a ma kapható fűzőszerű darabok ideálisak lehetnek azok számára, akik szeretnék a hátukat kicsit megtámogatni. A szorosságot te magad állíthatod be: ha jobban meghúzod a zsinórokat, egészen le tudod szorítani a melledet, hogy ne mozogjon, de lazábbra is lehet hagyni a fehérneműt. 
  3. Jöhetnek a cipzáras ruhák, topok. A strukturáltan szabott, vastagabb anyagból készült, cipzáras záródású ruhák lehetővé teszik, hogy melltartó nélkül is olyan formájúnak mutatkozzon a melled, amelyet megszokhattál. Érdemes a mintákkal és a szövetfélékkel is kísérletezni, hogy az ízlésednek leginkább megfelelő végeredményt kapd. 
Ilyen képeket lehet találni a feminin mellbimbóról. Amúgy meg eláraszt minket a pornó. Nem álszentség?
Ilyen képeket lehet találni a feminin mellbimbóról. Amúgy meg eláraszt minket a pornó. Nem álszentség?Nicholas Free / Getty Images Hungary

Hogyan hat a melltartó-nélküliség az egészségre? 

Jelenleg nincs olyan ismert tanulmány, amely ki tudná mutatni, hogy a melltartó viselése vagy elhagyása az egészségesebb. Ennek ellenére számos tévhit él a fejekben, ezek a leggyakoribbak: 

  1. Tévhit: a melltartó drótja rákot okoz. Gadd már gyerekként hallotta ezt a hiedelmet, amikor még nem is hordott melltartót. Eszerint a nézet szerint a drót akadályozhatja a nyirokfolyadék áramlását, így daganatot okozhat. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy kapcsolat állna fenn a drótbetétes melltartók használata és a mellrák között, ahogyan a melltartó-nélküliség sem jár együtt pozitívabb egészségügyi mutatókkal. 
  2. Tévhit: a melltartótól jobban megereszkedik a melled. Pár évvel ezelőtt futótűzként terjedtek az interneten Jean-Denis Rouillon francia tudós eredményei, amelyek szerint azoknak a nőknek, akiket 15 éven keresztül vizsgált, a melltartóviseléstől lógósabb lett a mellük. Lényeges látni azonban, hogy ezek az adatok először egy francia rádióműsorban hangoztak el (innen vette át őket a média, gyakran pontatlanul), és semmilyen olyan lektorált szakfolyóirathoz nem lettek benyújtva, ahol független szakértők bírálhatták volna el a hitelességüket. A résztvevők ráadásul mind 35 év alattiak voltak, így jó eséllyel a kutatás lezárultáig egyikük sem tapasztalta meg a kollagén korral járó természetes csökkenését és a bőr megnyúlását. Arról pedig nem tudni, hogy azóta újra felkeresték volna őket. 
  3. Tévhit: aki nem hord melltartót, promiszkuózusabb. Az, hogy milyen ruhákat hordasz, semmit nem árul el arról, hogy mekkora a szexuális étvágyad, milyen sűrűn váltogatod a partnereidet, mennyire vagy hűséges, vagy az adott pillanatban szeretnél-e szexelni a téged megközelítő személlyel. Ahogy a hajad színe és az intelligenciád mértéke között sincs semmilyen összefüggés. Mégis egy időben rengeteg szőke nős viccet meséltek egymásnak az emberek. Ezek mind a társadalomban máig jelen levő nőgyűlölet különböző megjelenési formái, túl sok mindent nem tudunk ragozni rajtuk.  
  4. Tévhit: a melltartó-nélküliségtől nagyobbak lesznek a melleid. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a melltartó viselése vagy elhagyása hatással lenne a mellméretedre. A mellek zsugorodása vagy növekedése a diétádnak és az edzésadagodnak megfelelően alakul, így érdemes inkább ezekhez az eszközökhöz nyúlni, ha változást szeretnél elérni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra