18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A szexuális vonzerő 18 apró titka, avagy ez indítja be a nőket a pasikban

Ismerkedni, új romantikus vagy szexuális kapcsolatot kialakítani egyáltalán nem könnyű. Még azoknak a férfiaknak sem mindig, akik rendelkeznek a célcsoportjukat állítólag rabul ejtő külcsínnel és belbeccsel is. Akiknek pedig kifejezetten nehezen megy az ismerkedés, sokszor égnek a vágytól, hogy megtudhassák, mi vonzza valaki máshoz az általuk kiszemelteket.

Nemcsak a köznapi embert, a tudóst is foglalkoztatja a kérdés, és a vizsgálódás középpontjában sokszor az áll, hogyan hatottak az emberré válásunk óta eltelt évezredek párválasztási szempontjainkra. Az, hogy sok olyan kritériumunk van, ami barlanglakó őseink számára még ismeretlen volt, talán nem kérdés. Az viszont kifejezetten izgalmas, hogyan jelennek meg fizikai vonzalmunk kialakulásában ösztöneink és barlanglakó őseink öröksége. Merthogy – legalábbis kutatások tanúsága szerint – ez az örökség nagyon is szerepet játszik a párválasztásunkban. Mielőtt azonban bemutatnánk, mit mond pszichológia és az etológia a nők vonzalmáról, tegyünk egy kis kitérőt!

Szuper, hogy a nők egyre inkább maguk mögött tudják hagyni a káros és nyomasztó társadalmi elvárásokat, és egyre többen mernek olyan életet élni, ami néhány évtizede még elképzelhetetlen lett volna egy nő számára. Mindeközben ugyanakkor egyre erősebb a férfiakra nehezedő nyomás: lassan a feléjük megfogalmazott elvárásokkal is könyveket lehet megtölteni. A férfi nézzen ki jól, legyen intelligens, szeresse és gondozza ösztönösen jól a gyereket, keressen jól, de legyen korlátlan ideje a családjára is, legyen kapós, ugyanakkor hűséges, szóval amolyan tökéletes forma.

Ilyen szerencsére nem létezik, és olvasóinkat is arra biztatjuk, engedjék el a teljesíthetetlen elvárásokat. A vonzalom, legyenek bármilyen egyetemes törvényei, mégis mindig az adott helyzetben dől el, és messze nem csak egyik vagy másik fél külső-belső tulajdonságain múlik. Az itt felsoroltakat is kéretik a helyén kezelni! Nem álltjuk, hogy egy férfi csak akkor lehet vonzó, ha rendelkezik a következőben részletezett tulajdonságokkal. A felsorolás alapját képező kultúraközi kutatás mindösszesen tendenciákat, jellemző preferenciákat mutat be. Az, hogy az ebből bejövő információval mit kezdenek olvasóink, rájuk van bízva. 

Egy kaliforniai egyetemi kutatás nagyon érdekes adalékokkal szolgált a férfiak vonzerejének kérdésköréhez, mi pedig most ezeket szeretnénk bemutatni. Íme a lista azokról a tulajdonságokról, melyek megléte esetén – legalábbis a vizsgálatba bevont nők szerint – szexuálisan vonzó lesz egy férfi. 

1) Arcszőrzet

Bár a férfiak egy része inkább azt szereti, ha sima az arca (hiszen ezzel még a borotválkozás macerája mellett is kevesebb meló van, mint egy szakáll rendszeres trimmelésével, ápoltan tartásával és a viszketés megelőzésével), a hivatkozott kultúraközi vizsgálat tanúsága szerint a nők élnek-halnak az arcszőrzetért. Sőt, más vizsgálatokból az is kiderült, hogy nemcsak a nők, de a férfiak is jobban vonzódtak (akár nem szexuálisan, akár szexuális értelemben is) az arcszőrzettel rendelkező férfiakhoz. Mindez persze önmagában nem ok arra, hogy bárki is ószövetségi szakállt növesszen, ráadásul a vonzerőhöz sem szükséges ilyesmi. A dolog – derül ki a kutatásból – működik egy hosszabb barkóval, kis bajusszal vagy a jól bevált taktikai szakállal is. 

GettyImages-682283044
Tara Moore / Getty Images Hungary

2) Őszinteség

Úgy tűnhet, nők és férfiak is otthonosan mozognak az angolban hookup culture-ként hivatkozott randikultúrában, melyben az emberek csak instant kapcsolatot keresnek, és amelyben az őszinteség csorbát szenved, hiszen senki sem annak mutatja magát, ami valójában. Nos a valóságban más a helyzet: nők és férfiak is egyaránt elbizonytalanodnak a játszmázástól, a be nem tartott ígéretektől, a ghostingtól és hasonlóktól. Emiatt van az is, hogy az őszinteség és egyenesség korunkban már afrodiziákummá lépett elő. A kutatás egyik izgalmas tanulsága, hogy a nők számára testileg is vonzóbb az olyan partner, aki őszintén kommunikál, érdeklődést mutat és nyílt sisakkal küzd a randizás nehezített terepén is. 

3) Mesélőkedv

Nemcsak mentális kapacitást köt le és szórakoztat, de akár fizikai vonzalmat is tud kelteni egy jól elmesélt történet. Mindegy, hogy kedves gyerekkori sztori, viccesen elsült csajozási kísérlet (bár nincs a listán, de az önirónia is igen szexi), vagy hajmeresztő kaland egyetemista korodból, ha jól mesélsz, jó eséllyel elbűvölöd a hallgatóságodat. És hogy miért van delejes hatással a jó mesélőkedv? Mert arra utal, hogy egyébként is jól kommunikálsz, ez pedig a jó párkapcsolat, sőt a jó szex egyik alapköve is!

4) Némi testszőrzet

Semmit se túlságosan, tartja a mondás! A kutatás pedig megerősíti ezt az alapigazságot. A nők szeretik a férfias szőrzetet, feltéve, hogy karban van tartva. Vagyis ha szeretnéd kihasználni, hogy ebből a szempontból jó adottságokkal rendelkezel, inkább a póló vagy ing nyakából kivillanó pamacsban gondolkodj, és ne hagyd, hogy a tarkódon elmosódjon a határ haj és hátszőr között. Érted, ugye? Persze biztosan van sok olyan nő is, aki szerint szőrből sosem elég, a kutatásban megkérdezettek úgy vallottak, hogy a férfias szőrzet vonzó, de csak akkor, ha nem válik különös ismertetőjellé. Ja és hogy a miért: kutatók szerint a férfias szőrzet érettséget mutat, és jó nemzőképességet sejtet. 

5) Fizikai aktivitás jelei

Nem, abszolút nem elvárás, hogy minden férfi arnoldi idomokkal rendelkezzen, mindazonáltal nyugodtan bevallhatod, hogy te is számtalanszor rajta felejtetted már a szemed egy fitt, sportos női testen. Nos, a nők sincsenek ezzel másképp. Szerencsére a párválasztásnak ez csak egy, mégis fontos része, különösen annak kezdeti szakaszában. Ha az látszik rajtad, hogy szoktál fizikai aktivitást végezni (legyen az bringa, túrázás vagy a munkádból eredő megterhelés), egészségesebbnek, fittebbnek és megint csak: nemzőképesebbnek tűnsz. A kutatás is megerősíti, hogy a lábnapot sem érdemes kihagyni, a széles vállak és izmos mellkas mellett ugyanis az izmos vádli a leginkább gerjesztő. De tudod, mit? Ne is azért kezdj el mozogni, hogy többen húzzanak a jó irányba a randiappon, hanem hogy egészségesebb és önbizalombelibb legyél. Utóbbi ugyanis, majd látni fogod, szintén nagyon vonzó. 

6) A nőies oldal

Eddig csupa maszkulin dologról írtunk, erő, szőrzet, széles vállak... pedig a kutatás tanúsága szerint más is érdekli ám a nőket. Például az, ha egy férfi fel mer vállalni hagyományosan nőiesnek mondott feladatokat, viselkedésmódokat. Tudod: empatikus viselkedés, a gyerek tisztába tevése, háztartás, anyós meggratulálása a szülinapján, ilyesmik. Kutatók szerint a jelenség oka az lehet, hogy az, ha egy férfi meri megmutatni a gyengébb, sebezhetőbb oldalát, és mer hagyományosan nőiesnek ítélt szerepben is megmutatkozni, arra utal, hogy nagyon is tisztában, és köszöni, tök jóban van a férfiasságával. Ettől csak még férfiasabb lesz!

7) Humorérzék 

Lehet egy férfi bármilyen előnyös külsejű, vagy lehet bármilyen impresszív az intellektusa, ha nincs humora, akkor sajnos veszett fejsze nyele, nyilatkozták a kutatásba bevont nők. A humor tényleg az élet sava-borsa, a nők pedig olyan partnerre vágynak, aki magán, velük együtt és rajtuk is tud nevetni, aki érti az ő poénjaikat és meg is tudja nevettetni őket. Itt jegyezzük meg, hogy ennek a képességnek a birtokában simán észrevétlenné teheted, ha a korábban felsoroltak közül több is hibádzik. Egy igazán szellemes férfinél senki nem azt nézi, hol ér véget a testszőrzete, vagy milyen vastag a vádlija.

„És azt ismered, hogy két pogácsa beszélget? Képzeld, jelentkeztem az egyetemre. Na és felvettek? Viccelsz? Egy pogácsát?”
„És azt ismered, hogy két pogácsa beszélget? Képzeld, jelentkeztem az egyetemre. Na és felvettek? Viccelsz? Egy pogácsát?”PeopleImages / Getty Images Hungary

8) Izgalmas zenék

Na, ez érdekes. Képzeld, a kutatásba bevont nők szerint egy zeneszerető férfi (és különösen ha nem a mainstream vagy unalomig ismert zenékért rajong) szexuálisan vonzóbb a nők számára, mint egy zenemugli. Az, hogy egy férfinak van érzéke a zenéhez, ízlése pedig nem konform, nagyon ígéretes tényező párválasztás szempontjából is. Ideje tehát leporolnod a 87-es afro-matekpop lemezeidet, vagy elkezdeni megosztani a sztorijaidban, milyen furcsaságokat hallgatsz mostanában. 

9) Intelligencia

Na ez az, ami gendertől függetlenül nagyon jó ajánlólevél. Ne ijedj meg, az intelligenciát régóta nem a diplomák vagy a nyelvvizsgák számában mérik, inkább nyitottságban, rugalmasságban és abban, hogy vannak számodra kifejezetten érdekes témák, amikről szívesen beszélsz és sokat tudsz, azokban a beszélgetésekben pedig, ahol kevésbé otthonos téma van terítéken, érdeklődsz, kérdezel és mersz tanulni. Gondoltad volna, hogy az intelligencia nemcsak ahhoz kell, hogy úgy érezzük, lelki társunkat találtuk meg, hanem a testi vonzalomnak is nagyon fontos része? Na most már ezt is tudod. 

10) Illat

Itt most nem is feltétlenül a parfümökről van szó, bár kutatók vizsgálták már azt is, hogyan hatnak a különböző illatesszenciák a vágyra, és nem véletlen, hogy sok férfiparfümben megjelenik például a dohánylevelek mély vagy a kakaó édes-keserű illata. A tested saját illatára gondolunk, ami nem az, amit egy kiadós foci után árasztasz, de nem is az, ami a zuhany alól kilépve árad belőled, hanem ami a pólódon marad mondjuk egy laza nap után. Ebben az illatkombóban egy csomó infó van rólad, a hormonjaidról, a nemzőképességedről és más hasonlókról. A nők ezt még ha nem is tudatosan, de állítólag olvassák, és nagyon beindító a számukra egy jó szagú férfi. 

11) Klassz haj

A dús, egészséges haj hossztól függetlenül jó ajánlólevél, mert gazdája pompás egészségi állapotáról árulkodik. Ha ilyen skalppal áldott meg a természet, nincs más dolgod, mint helyesen ápolni és tisztán tartani. Ha nem ez a helyzet, akkor sincs veszve semmi. Egyrészt sok nő bukik a kopasz fejre, és ha bele- (illetve Bruce Willisre) gondolunk, ezen nincs is mit csodálkozni. Tényleg férfias tud lenni. De csak akkor, ha rendesen törődsz vele, fodrásszal vagy nullásgéppel házilag tartod karban, és a fejtetőd csutakolása éppúgy napi rutin, mint az arcodé. 

12) Jófejség

Vagy mondhatjuk önkéntességnek. A kutatás tanúsága szerint az altruista férfi kifejezetten, és igen, szexuálisan vonzóbb a nők számára, mint az, akit csak önös érdekek fűtenek. Ki ne szeretne ugyanis olyan partnert maga mellett tudni, akiről tudja, hogy segít, ha baj van, mégpedig akkor is, ha ehhez tulajdonképpen nem fűződik érdeke. Ha szoktál önkénteskedni, ne rejtsd véka alá. Meg kell persze találni az ízléses egyensúlyt a hencegés és a titkolózás között, de megéri. 

13) Szenvedély

Na, ez tényleg nagyon fontos. És most nem az ágybéli vehemenciára gondolunk (bár persze az sem utolsó), hanem arra, hogy a nők egyöntetű véleménye szerint nagyon vonzó, ha egy férfinak van valami kattanása. Majdnem teljesen mindegy, hogy az előgerinchúrosok testfelépítése foglalkoztat, esetleg a ’82-es olasz focicsapat tagjairól tudsz mindent, vagy szenvedélyesen főzöl, a lényeg, hogy legyen az életednek egy olyan területe, amiért szenvedélyes odaadással rajongsz. Ennek több előnye is van. A kutatásból kiderült, hogy szexuálisan vonzóvá tesz, ráadásul akkor is vidáman el tudod foglalni magad, ha épp nincs egy matched se. 

A férfi, aki szenvedélyesen érdeklődött a csinos, szőke nők iránt.
A férfi, aki szenvedélyesen érdeklődött a csinos, szőke nők iránt.svetikd / Getty Images Hungary

14) Dolgozz keményen

De ne dolgozd magad halálra! A kutatásban részt vevő nők azt üzenik neked, hogy vonzó, ha egy férfi tesz a céljaiért, ha nemcsak vár a sült galambra, hanem ambiciózusan megy előre, ha igyekszik a több, a jobb felé. Nem kell mindenkinek országot vagy vállalatot vezetnie, de fontos, hogy legyenek olyan céljaid, amik előrevisznek – kérik.  

15) Legyen önbizalmad!

Könnyű azt mondani, tudom. Főleg olyasvalakinek, akit épp a párkeresés nehézségei bizonytalanítottak el végérvényesen. Mégis érdemes keresned a módját annak, hogy több önbizalmad legyen. Nemcsak azért, mert jobban érzed majd magad tőle és jobban is teljesítesz, de azért is, mert az önbizalom önmagában is vonzó tud lenni. Ha pedig növekvő önbizalmad átsegít az ismerkedés nehézségein, attól megint csak tovább nő az önbecsülésed. Ja hogy hol szerezz önbizalmat? Két sorban nem lehet elintézni az ilyesmit, de érdemes keresni azokat az életterületeket, ahol sikeres lehetsz, és kitartóan űzni azokat a tevékenységeket, amikben ügyes vagy. Ezek a sikerélmények nagyon sokat tudnak dobni az önbecsüléseden. És persze bármikor ér külső segítséget kérni!

16) Úriemberség

Ingoványos talaj, persze, mert az udvariasságra, főleg, ha lekezelően történik, senki sem vevő. Arra viszont nagyon is vevők a nők (olyannyira, hogy ez a szexuális vonzalmukra is kihat), ha egy férfi udvariasan és előzékenyen bánik másokkal. A kérlek, a köszönöm, vagy a segíthetek olyan varázsszavak, amik mindannyiunk hétköznapjait szebbé tehetik, miközben sutyiban a vonzerőn is dobnak. 

17) Integritás

Legyél az, aki, és vállald a véleményed és az érzéseidet a nehéz helyzetekben – kérik a megkérdezett nők. Nem érdemes vélt előnyök miatt másnak mutatni magad, mint amilyen vagy, még egy randioldalon sem. Az igazság úgyis kiderül, és a szembesítés nem lesz kellemes. Lehet, hogy még csak ismerkedős szakaszban vagytok, de ez nem azt jelenti, hogy mindenre bólogatni kell. Sőt. Vonzóbb leszel, ha mersz kicsit provokatívabban kérdezni, vagy határozottan képviselni, ha más az álláspontod, mint a kiszemeltedé. 

18) Dominancia

És akkor a végére még egy kis evolúciós maradék. A nagyszájú, nyomulós típust nem mindenki szereti, de a kutatás tanúságai szerint a nők számára szexuálisan vonzóbb a határozott, irányító, a szemkontaktust felvevő férfi. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek