18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ennyit kell szexelni hetente – legalábbis a szexterapeuták szerint

Ismét itt az örök klasszikus kérdés: mennyi az annyi? Míg a legtöbbünket igencsak érdekel a mennyiségi tényező is, a téma szakértői és terapeuták már másképp közelítik meg a kérdést. Szerintük az együttlétek minősége és az intimitás mértéke jóval fontosabb, mint a szex gyakorisága. Akárhogy is: ha elégedetlen vagy a szex mennyiségével, esetleg minőségével, ebből a cikkből tippeket kaphatsz arra nézvést, hogyan fordítható jobbra a dolog.

Gondolkodtál már azon, vajon mennyi szex számít kevésnek, elégnek vagy soknak? Valld be nyugodtan, nem vagy vele egyedül. Viszont jó, ha tudod: ebben a témában nehéz okosnak lenni, és a kulcsszó az elég. Ha neked és partnerednek is kielégítő úgy, ahogy van, nem kell se többet, se kevesebbet szexelnetek csak azért, mert mások nem úgy csinálják. Annál is inkább, mert azt, hogy másoknál mi a módi, csak különböző kutatási adatokra hagyatkozva sejthetjük meg, azok érvényessége pedig véges: néhány ember legtöbbször önbevallásos nyilatkozatáról van szó. A több  ráadásul nem is minden esetben jelent jobb szexet vagy nagyobb elégedettséget. Ezekhez sokkal inkább a megfelelő kommunikáción át vezet az út. 

Ezek ellenére persze nem felesleges szemezgetni a különböző kutatási eredményekből, és pláne nem haszontalan elgondolkodni azon, miként hozható vissza a vágy, ha te és partnered is úgy érzitek, kevesebb van belőle, mint kellene. 

Kutatások

Egy 2017-ben kijött hosszú távú amerikai kutatásban több mint 26.000 embert kérdeztek meg a témában, az eredmények alapját egy 1989 és 2014 között folyó vizsgálat adta. Eszerint az átlagos felnőtt ember évente mintegy 54 alkalommal van együtt a partnerével, vagyis nagy átlagban heti egyszer.

Eddig jó, bár árnyalja a képet az is, hogy a hosszú távú vizsgálatban kijött az is, hogy ez a szám messze nem állandó a párok életében. Míg a párok húszas éveikben még évi nyolcvan alkalomról számoltak be, a hatvanas éveikre ez a szám körülbelül 20-ra csökkent. Fontos megjegyezni azt is, hogy szex vagy együttlét alatt itt elég sok mindent értettek (tehát nem csak a behatolásos szex számított), és a megkérdezettek öndefiníciója is  sokat nyomott abban, hogy végül hány alkalmat számoltak össze. Fontos az is, hogy bár ebből a vizsgálatból az derült ki, hogy a heti egy alkalom valamiféle átlag, nem kell, hogy azt is jelentse, hogy ez a kívánatos. 

Stefani Goerlich szexterapeuta például azt mondja, pályafutása során sok olyan párral volt dolga, akik ennél kevesebbet vagy többet szexeltek, és a szexszel való elégedettségük szinte soha nem függött össze a konkrét számmal.

Tapasztalatait egy másik párterapeuta, Christene Lozano is megerősíti. Ő úgy fogalmaz, hogy ha azt szeretnénk megítélni, elég jó-e a szexuális életünk, ne a számokból, hanem saját és partnerünk közérzetéből igyekezzünk kiindulni. Vannak kapcsolatok, amik kiválóan elműködnek havi egy együttléttel is, de ha mi, vagy a párunk, vagy mindketten úgy érezzük, hogy jó lenne többet együtt lenni, érdemes konkrét lépéseket is tenni ebben az irányba. Nézzük először, mi lehet az oka annak, ha a szex kevésnek tűnik!

A leggyakoribb okok a következők: 

  • Stressz – akár általános stressz, vagy a kapcsolatban fellépő nehézségek okozzák
  • A test változása – az életkor előrehaladtával vagy egészségügyi problémák miatt ez természetes
  • Unalom – a rutin nem tesz jót a szexnek
  • Leterheltség – gyerekek, család, karrier okozta pluszterhek
  • Kommunikációs problémák – akár a szexről, akár a párkapcsolat más területeiről van szó (vagyis hogy nincs)
  • Magunkra hagyottság érzése – ha úgy érezzük, partnerünk nem figyel ránk

Ezek a problémák ráadásul egymáshoz is kapcsolódhatnak, sok esetben egymást is generálhatják, emelik ki a szakértők. A testeddel való elégedetlenség például hatalmas stresszforrás is, így a kettő együtt még negatívabban hat. 

Mit tehetünk, ha javítani szeretnénk a helyzeten? 

Ha akár a fenti okok miatt, akár más tényezők gonosz összjátéka révén kevesebb, vagy kevésbé jó lett a szex köztetek, az alábbi tippek talán nektek is segíteni fognak. 

1. Csökkentsük a stresszt

A stressz komoly gátja lehet a boldog és kiegyensúlyozott szexuális életnek, és nagyon negatív hatással van a libidóra is. Egy 2013-ból származó kutatásban például kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik nagy stressznek voltak kitéve, nehezebben indult ba nedvesedés. Ha úgy érzed, hogy a partnered stresszes, beszéljetek róla: sokszor a kommunikáció is elég, hogy kiengedhessük a fáradt gőzt. Érdemes lehet valamilyen közös feszültséglevezető tevékenységet is keresni: ez lehet meditáció, tánc, vagy más aktív és energiával feltöltő tevékenység, ami kiszakít a mindennapokból. Másrészt jó tudni azt is, hogy néha épp a szex a legjobb stresszlevezető eszköz!

2. Fedezd fel a szexualitásodat!

Lozano szerint nagyon fontos, hogy a lehető legjobban megismerjük a testünket és azt, hogy az hogyan reagál a különböző ingerlésekre. Ennek az önkielégítés a legegyszerűbb és nagyon élvezetes módja. Amint jobban megismered a saját tested és azt, hogy mi az, ami valójában kedvedre való, annál inkább képes leszel a páros szexbe is átvinni és izgalmasabbá, jobbá tenni az együttlétet. 

3. Próbáljatok ki valami újat

Ha régóta együtt vagytok a partnereddel, könnyen lehet, hogy úgy vagytok vele: mi már mindent tudunk egymásról. Pedig ha beszélgetnétek, biztos, hogy mindkettőtöket érnék meglepetések. Beszéljetek arról, melyik közös szexetek volt a kedvenc és miért, vagy van-e valami, amit mindig is ki szerettettek volna próbálni, csak nem tudtátok, hogyan lehetne róla beszélni. Próbáljatok ki új pózokat, fantáziákat, és érdemes lehet kísérletezni a különböző szexjátékokkal is. 

4. Kezdődjön az előjáték már a hálószobán kívül!

Az előjáték sokkal több lehet, mint egymás simogatása maguktól értetődő helyeken. A jó szexhez vezető út a nap egy korábbi részében kezdődik, azzal, hogy megteremtetek egy biztonságos közeget, hogy kedveskedtek egymásnak, esetleg izgalmas üzeneteket küldtök.

5. Kommunikáljatok!

Ha új dolgokat szeretnél kipróbálni a hálószobában, nagyon fontos szerephez jut a kommunikáció. Sajnos nem úgy van, mint a romantikus filmekben, hogy az emberek félszavakból, sőt szavak nélkül is értik egymást. A valóságban az érdeklődő, kíváncsi, mindemellett őszinte és egyenes kommunikáció nélkülözhetetlen, ha jobb szexre vágyunk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

6. Próbáljátok szinkronba hozni a vágyaitokat

A szexuális vágy emberről emberre különbözik, és egy párkapcsolatban nehéz lehet megtalálni azt a közös nevezőt, amin mindenki jól működik. Nagyon gyakori, hogy a szex csak a nők igényeihez idomul, vagyis a párkapcsolatban akkor van szex, amikor a nőnek kedve van hozzá. Kamil Lewis szexterapeuta ezért azt javasolja, hogy ütemezzétek be a szexet, és legyen a fontossági sorrendetek tetején. Ha van ütemezett időpont, lehet, hogy egyszer egyikőtöknek vagy másikótoknak épp kevesebb kedve van hozzá, de bele fogtok jönni, és nagyon sokat számít, hogy mindkét fél igényeire rezonáljon a dolog. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a közös megegyezés elengedhetetlen, és a nem az egy hosszú párkapcsolatban is nem.

Miért jó, ha jobb/több lesz a szex? 

Mindegy, hogy számszerűen mennyi az annyi, a jó szexnek rengeteg előnye van a párkapcsolat és általános egészségi állapototok szempontjából is. A szex remek módja a partneredhez való kapcsolódásnak és a köztetek lévő kapocs megerősítésének. Nézzük az előnyöket:

A szex

  • segít kifejezni az érzéseket;
  • jó érzést kelt;
  • erősíti az érzelmi kötődést; 
  • a felszabaduló hormonok miatt nyugtat, és segít közel érezni magad a partneredhez;
  • csökkentheti például a magas vérnyomást.

Vagyis? 

Ne számolgassatok, és ne arra spekuláljatok, hogy a szomszédék együttléteinek a száma majd segít meghatározni, hogy ami nálatok van, az sok vagy kevés. Ha mindkettőtök számára kielégítő a mennyiség, minden rendben van. De ha nem, akkor sincs veszve semmi. Szálljatok ki tenger balsorsotok ellen és vessetek véget ennek az állapotnak!

És nálatok mi a helyzet? Elégedettek vagytok a szex mennyiségével?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek