Túl erős menstruáció – mikor kell orvoshoz fordulni?

Gyakran előfordul, főleg fiatal lányok esetében, hogy nem biztosak abban, vajon normális mennyiségű és erősségű-e a vérzésük. Ez különösen jellemző a menstruáció első néhány évében, amikor bármennyi vérzés túl soknak tűnhet.

Szerencsére a legtöbb esetben nincs komoly probléma. A menstruáció kezdetét követő néhány évben teljesen természetes, ha rendszertelen a vérzés, ha vannak alkalmak, amikor a szokásosnál jobban fáj, nehezebb elviselni az egészet. Kezdetben ugyanis a menstruációt szabályozó hormonok még nem álltak be, ezért lehet nagy eltérés egy-egy alkalom között.

Mi a normális?

Nem mindig könnyű megítélni, hogy mi számít erős menstruációnak. És bár az orvosok gyakran rákérdeznek, hogy naponta hányszor cserélünk tampont vagy betétet, ez nagyban függ a személyes preferenciáktól is, ezért egyénenként eltérő lehet.

De nézzük, mik azokat a tünetek, amikre erős vérzés esetén érdemes odafigyelni és szakemberhez fordulni a panaszokkal.

  • Ha rendszeresen sápadt vagy, szédülsz vagy nagyon gyengének érzed magad,
  • ha az éjszaka folyamán is rendszeresen cserélned kell a betétet vagy tampont,
  • ha gyakran átázol,
  • ha a távozó vérrögök egy centinél nagyobbak,
  • vagy ha a menstruációs kellemetlenségek miatt nem tudod elvégezni a napi teendőidet.
Ne várd meg, hogy legközelebb is rossz legyen
Ne várd meg, hogy legközelebb is rossz legyenMarjan_Apostolovic / Getty Images Hungary

Számos oka lehet az erős menstruációnak. A legtöbb esetben szerencsére csak arról van szó, hogy a test még nem szabályozza megfelelően a menstruációs ciklust, így vannak könnyebb és nehezebb időszakok. Vannak azonban esetek, amikor komoly probléma áll a túl erős menstruáció mögött. Lehet, hogy csak egy kis vasra van szüksége a szervezetednek, de az is előfordulhat, hogy a pajzsmirigyeddel van probléma, vagy endometriózis felelős a fájdalmas görcsökért – ezekben a kérdésekben azonban az orvos fog tudni biztosat mondani.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra