Így birkózz meg a féltékenység és az irigység érzéseivel

Hajlamosak vagyunk a féltékenységet az irigység szinonimájaként használni, pedig valójában két különálló érzésről van szó. Az irigység magában foglalja a vágyat, hogy a magunkénak tudhassuk azt, ami a másiké, ezzel szemben a féltékenység sokkal inkább valaminek az elvesztésétől való félelemről szól.

A féltékenység és az irigység sokban különbözik egymástól. Míg a féltékenység lehet racionális, az irigység csak a legritkább esetben az. Amikor irigyek vagyunk valakire, általában neheztelünk is rá, amiért az irigység tárgyát magáénak tudhatja. És bár hajlamosak vagyunk ezt figyelmen kívül hagyni, de nagy valószínűséggel nem azért birtokolja azt a bizonyos valamit, hogy ezzel nekünk rossz érzést okozzon. Az irigység tehát a legtöbb esetben irracionális érzelem.

Épp úgy, ahogy a romantikus kapcsolatainkban is felmerülhet a féltékenység mellett az irigység is, a baráti vagy családi kapcsolatainkban is jelen lehet a féltékenység. Tegyük fel, hogy a párod újabban több időt tölt a barátaival, mint amennyi energiát a kapcsolatotokba fektet. Nem félsz attól, hogy elveszíted a párodat, csak mert a haverjaival lóg, mégis irigyled a barátaira fordított figyelmet és időt. Hasonlóképpen, ha például a legjobb barátod új munkahelyen kezd dolgozni, ahol nagyon jó kapcsolatba kerül a kollégákkal: ebben az esetben tarthatsz attól, hogy elveszíted a közeli barát státuszodat.

Kismértékben a féltékenység és az irigység sem okoz problémát, az életünk részei, természetes érzések. Ha azonban túlságosan nagy teret engedünk nekik, pusztító hatásuk lehet. Berit Brogaard filozófus szedte össze, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy ezek az érzések ne kerekedjenek felül rajtunk.

#1 Ne add át magad az érzéseidnek

Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy hagyjuk, hogy az érzelmeink határozzák meg a cselekedeteinket. Akkor mosolygunk, amikor jól érezzük magunkat, és olyankor sírunk, amikor szomorúak vagyunk. Természetesen előfordul, hogy a viselkedésünk felülírja az érzéseinket, ehhez azonban egy bizonyos szintű tudatosságra van szükség. Gondolj csak bele, hiába veszekedtek reggel a pároddal, egy nem sokkal később esedékes állásinterjúra valószínűleg mégis előveszed a legszebb mosolyodat.

Az intenzív és gyakori féltékenység vagy irigység, ha átadjuk magunkat az érzésnek, nagy eséllyel csak veszteségekkel jár. De a fenti példából látszik, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülheted, hogy az érzelmeid alapján cselekedj. Ha úgy érzed, túl gyakran vagy irigy vagy féltékeny, várd meg, amíg megnyugszol, aztán beszélj a pároddal, barátoddal, családtagjaiddal. Együtt könnyebben találhattok megoldást a problémára.

#2 Nyerd vissza az önbizalmad

A féltékenység gyakran bizonytalansággal vagy alacsony önértékeléssel párosul. Ha nem tartod magad méltónak a párod, barátod vagy családtagod szeretetére, állandó visszacsatolást vársz majd tőlük. Ha gyakran előfordul veled, hogy nem érzed úgy, hogy megérdemelnéd mások törődését és szeretetét, komoly önismereti munka vár rád. Nem várhatod el ugyanis a környezetedtől, hogy állandó megerősítést biztosítson számodra, de a saját jólléted érdekében is érdemes dolgozni az önbizalmad visszaszerzésén. Lehet, hogy a sokadik próbálkozás után is úgy érzed, hogy egyedül nem vagy képes megbirkózni a feladattal – ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni.

#3 Dolgozz a narcisztikus vonásaidon

Míg a féltékenységre való hajlam az alacsony önértékeléshez kötődik, az irigység iránti hajlandóság közelebb áll a narcizmushoz. Minél erősebbek a narcisztikus személyiségjegyek, annál inkább érzi azt az ember, hogy szüksége van a környezete figyelmére és csodálatára, ezek hiányára pedig legtöbbször dühvel reagál. Ha úgy érzed, gyakran vagy dühös ilyen helyzetekben, jobb, ha szakszerű segítséget veszel igénybe.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra