Végre kiderült, hogy a tea vagy a kávé a jobb

Régi vita tárgya, hogy melyik reggeli forró italt érdemes inkább fogyasztani: a kávéval vagy a teával teszünk jobbat az egészségünknek? Mutatjuk, mi az igazság.

A kávé és a tea a világ két legkedveltebb itala, melyeket világszerte milliók fogyasztanak. A reggeli ébredéshez és energizáláshoz egyaránt kiválóak, hiszen mindkettő tartalmaz koffeint és antioxidánsokat – de vajon melyik a kevésbé ártalmas? Az Insider összeszedte, amit a két italról tudni érdemes, ha dönteni szeretnél közöttük.

A koffein mennyisége

Mindkét ital tartalmaz koffeint – ennek köszönhető, hogy felébresztenek és feltöltenek energiával –, a kávéban azonban ez jóval nagyobb mennyiségben van jelen. Míg egy átlagos csésze tea 30-50 milligrammnyi koffeint tartalmaz, ugyanennyi kávéban 80-100 milligramm található. A pontos mennyiség természetesen teafajtánként eltérő: a fekete tea adagjában átlagosan 48 mg koffein van, míg a zöld teában csupán 28. Szintén számít, mennyi teát teszünk a csészényi vízbe, mennyire forró a víz és meddig hagyjuk állni benne a teát.

A koffein nagy mennyiségben komolyabb gondokat, émelygést, hasmenést, álmatlanságot, idegességet és fokozott szívverést okozhat, az orvosok ajánlása szerint ezért nem kéne napi négy-öt csészénél több kávét inni. Ebben a tekintetben tehát a tea a vitathatatlan győztes – abból sokkal többet megihatsz gond nélkül.

Tea vagy kávé?
Tea vagy kávé?Betsie Van der Meer / Getty Images Hungary

Meddig tart a hatása?

Mivel a kávéban több koffein található, erősebben és gyorsabban pörget fel, mint a tea, viszont jóval rövidebb ideig tart a hatása. A tea lassabban dolgozik, de a nyert energia hosszasan megmaradt és kitart, ennek oka a teában található L-teanin nevű aminosav, mely miatt a koffein lassabban szabadul fel. Egy kísérletben megállapították, hogy azok a résztvevők, akik koffeint és L-teanint is fogyasztottak, jobban teljesítettek a figyelmet igénylő feladatok során, mint azok, akiknek kizárólag koffeint adtak. 2–0 tehát a tea javára.

Szintén mindkét ital tartalmaz antioxidánsokat, vagyis olyan vegyületeket, melyek gátolják az égési folyamatokat – ezek elengedhetetlenek a szervezet számára, és segítenek megelőzni például a rák, a szívbetegség vagy a diabétesz kialakulását. A kutatások szerint a kávéban több antioxidáns van, mint a teában, a forró csokoládéban és a vörösborban – ezek közé tartozik a klorogénsav, a ferulasav és a kávésav, sőt egyesek szerint a koffein is antioxidánsnak tekinthető. Ezen a téren tehát a kávé a nyerő, csak vigyázz, hogy mértékkel fogyaszd.

A versenyt tehát a tea nyeri 2–1 arányban, a választás azonban inkább attól függ, milyen hatást szeretnél elérni: ha gyors és nagyszabású ébresztő löketre vágysz, a kávé lesz a te „embered”, ha azt szeretnéd, hogy a löket egész nap kitartson, inkább a teára szavazz. Ha viszont érzékenyebb vagy a koffeinre, mindenképp érdemesebb a teát választanod.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek