10 dolog, amit rosszul tudtál a másnaposságról

Egy kiadós ivászatot követően gyakran nehéz az ébredés: a fejed hasogat, a gyomrod fáj, iszonyúan szomjas vagy és alig bírsz kikászálódni az ágyból. A másnaposság (sajnos) jól ismert jelenség, mégis rengeteg a tévhit vele kapcsolatban – ezeket oszlatjuk most el.

A How Stuff Works összeszedte a tíz legismertebb tévhitet a másnapossággal kapcsolatban, melyeket érdemes megismerni és tisztázni, mielőtt bedőlnél egy barátod óvatlan tanácsának, vagy épp magad próbálnád kúrálni a macskajajod.

#1 A másnaposság oka a dehidratáltság

A nagyobb mértékű alkoholfogyasztás valóban dehidratálja a szervezetet, a folyadékhiány azonban nem kizárólagos okozója a másnap reggeli bajoknak. Előfordulhat, hogy a szeszes italok mellett folyamatosan iszol vizet az este folyamán, vagy lefekvés előtt gyorsan legurítasz egy nagy adag hideg ásványvizet, mégis szörnyű fej- és gyomorfájással ébredsz. A másnaposság kialakulásában számos dolog játszik közre, például a vércukorszint csökkenése, a gyomorirritáció (ezért szoktál émelyegni vagy akár hányni másnaposan), a rossz alvás (minek következtében nem tudod kipihenni magad) és a vérerek kitágulása (ez okozza a fejfájást). Mindettől függetlenül érdemes inni egy-két pohár vizet lefekvés előtt, ez segít elkerülni legalább a reggeli szomjúságot és szédülést.

#2 Csak a gyors, mértéktelen ivás okoz másnaposságot

Garantált a macskajaj, ha az este során egymás után húzod le a feleseket vagy a korsó söröket, de nem kizárólag az egyhuzamban ledöntött mértéktelen mennyiségű alkoholtól leszel másnapos. Előfordulhat, hogy csak egy pohárral iszol, mégis rosszulléttel ébredsz, míg más töméntelen mennyiséget iszik, mégis könnyebben megússza. A kérdésben nagy szerepe van ugyanis a genetikának: öröklött tulajdonságaid befolyásolják, mennyire leszel másnapos, vagy sem. Jó példa, hogy a japánokat az átlagosnál jobban megviseli az alkohol, szervezetük ugyanis örökletesen kevésbé képes lebontani az alkohol elsődleges melléktermékét, az acetaldehidet. A nemek között is van különbség: a férfiak átlagosan öt-nyolc ital után lesznek másnaposak, míg a nőknél már három-négy adagot követően beüthet a probléma. A magasságod és a testsúlyod szintén tényező ebben.

Buli után nehéz az ébredés.
Buli után nehéz az ébredés.Reggie Casagrande / Getty Images Hungary

#3 A nők és a férfiak ugyanolyan könnyen lesznek másnaposak

A nemek között más szempontból is eltérések mutatkoznak, melyek másnaposság szempontjából mind a férfiak számára jelentenek előnyt. Az ő testük nagyobb arányban áll vízből (55-65 százalék, a nők 45-55 százalékával szemben), így könnyebben oldódik fel bennük az elfogyasztott alkohol, emellett nagyobb mennyiségben van jelen szervezetükben az alkohol-dehidrogenáz nevű enzim, mely segíti az alkohol lebontását. Ez azt jelenti, hogy a férfiaknál a fogyasztott alkohol nagyobb százaléka bomlik le még a gyomorban, és kevesebb jut belőle a véráramba, vagyis kevésbé üt be náluk az ital. Továbbá a nők testének magasabb a zsíraránya, a zsír pedig nem képes felszívni az alkoholt. A nőknél előforduló hormonális változások szintén hatnak rá, milyen mennyiségben kerül az alkohol a véráramukba: kutatások szerint azok a nők, akik fogamzásgátlót szednek, tovább bírják lerészegedés nélkül, és a menstruációt megelőző egy hétben szintén nehezebben megy a berúgás.

#4 A tömény italoktól könnyebben leszel másnapos

Széles körben elterjedt tévhit, miszerint a sör és a bor kevésbé okoz másnaposságot, mint az égetett szeszes italok, de ez egyáltalán nem igaz. Nem számít, mit iszol és milyen sorrendben, kizárólag az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ, lesznek-e bajok másnap reggel. Ettől eltekintve érdemes néhány dolgot tudnod: a vörösborban található csersav egyes embereknél könnyen fejfájást okoz, ezért előfordulhat, hogy egy kellemes borozgatást követő reggel rosszabbul érzed magad, mint ha mondjuk 1-2 tequilát gurítottál volna le. Bizonyos tömény italok, mint a malátázott árpából készült whisky szintén könnyebben okoznak fejfájást, mint más, tisztább szeszek, mint a vodka vagy a gin. Ha töménnyel indítod az estét, gyorsabban elér a jókedv, ezért bátrabban és kevésbé gátlásosan rendelheted az újabb és újabb köröket, mint abban az esetben, ha sörrel-borral indítasz – vagyis így könnyebben eljuthatsz arra a pontra, ahol már ártalmassá válik az iszogatás.

#5 Ivás közben a kaja felszívja az alkoholt

Szintén gyakori taktika, hogy igyekszel ivás közben falatozgatni, így próbálva csökkenteni a lerészegedés és a másnaposság esélyeit. A valóság ezzel szemben az, hogy a kocsmázás közben elfogyasztott falatok nem, az ivászatot megelőzően evett ételek viszont tényleg segítenek. Ha közvetlenül az italozás előtt eszel, lefoglalod a gyomrod a kaja megemésztésével, így kevésbé tud az alkohol lebontására koncentrálni, minek folytán lassabban jut el az alkohol a véráramba. Vagyis több italt fogyaszthatsz komolyabb következmények nélkül, mint amikor éhgyomorra állsz neki a piálásnak. A leghasznosabbak a szénhidrátban és zsírokban dúskáló ételek, például a pizza, ezeket tart ugyanis a legtovább megemészteni.

#6 A paracetamol segít megelőzni a másnaposságot

A paracematol közismert és bevált fájdalomcsillapító, a tévhittel ellentétben azonban nem szabad alkoholizálást követően beszedni. Nem segít másnaposság ellen, sőt még rosszabb tünetekhez vezethet. A paracetamol lebontása ugyanis az alkoholhoz hasonlóan a májban történik, és amikor ez a szorgos szerv éppen a piálás eredményével küszködik, a túlterheltség miatt a paracetamolt más úton bontja le a szervezet, ami májgyulladáshoz, májduzzanathoz vezethet. Érdemes inkább aszpirint, ibuprofent vagy más nem szteroidos gyulladáscsökkentőt bevenned, de ezeket sem ivás után közvetlenül, hanem másnap reggel.

#7 A hideg zuhany és a kávé elmulasztja a másnapot

A reggeli jéghideg zuhany és egy jó erős, gőzölgő feketekávé ugyan tényleg segít könnyebben életre kelni, a másnaposságot azonban nem űzi el varázserőre, mint sokan hiszik. A macskajaj tünetei csak akkor múlnak el, ha az alkohol mindenestül távozott a szervezetből és a test regenerálta magát. A tévhittel ellentétben a kávé súlyosbíthatja is a másnaposságot, hiszen vizelethajtó hatású, ezért még jobban dehidratál. Érdemes tehát a koffeines csodaital helyett tiszta, hideg vízzel indítani a reggelt, ha előző este felöntöttél a garatra.

Nehezen indul a reggel.
Nehezen indul a reggel.Kris Ubach and Quim Roser / Getty Images Hungary

#8 „Kutyaharapást szőrivel”

Mindenki hallotta már életében ezt a mondást, ami arra utal, hogy másnaposság ellen a legjobb módszer még egy kicsit inni. Ez azonban alapvető tévedés: a ráivással nem űzöd el a másnaposságot, csupán elodázod kissé. A másnaposság tünetei ugyanis akkor jelentkeznek, mikor az alkohol elkezd kiürülni a vérből és a szervezetből – tehát ha legurítasz még néhány pohárkával, a véralkoholszinted magas marad és lelassul a távozási folyamat. Örökké azonban nem halogathatod a dolgot, végül úgyis meg kell szenvedned a tüneteket, tehát felesleges elodázni a megjelenésüket: pluszpiálás helyett inkább hideg vízzel köszöntsd a másnapot.

#9 A gyógynövényes készítmények hatásosak másnaposság ellen

Fájdalomcsillapítók helyett egyesek inkább a természetes(nek hirdetett) gyógymódokat választják, és különböző gyógynövények felhasználásával készült bogyókat szednek másnaposság ellen, amiket a gyártók olykor konkrétan másnaposság-ellenes termékként reklámoznak. Tudományosan azonban semmi ilyen hatás nem bizonyított.

#10 A másnaposság nem komoly dolog

Sokan azt gondolják, másnaposnak lenni nem probléma, egyszerű és ártalmatlan dologról van szó, ami bárkivel megesik időről időre, sokan még dolgozni is bejárnak másnaposan. Valójában azonban nagyon is komoly problémáról van szó: másnaposan az egész szervezeted segítségért kiált. A túladagolt alkohol felborítja a központi idegrendszer és az agyi vegyületek működését, ezért hasogat annyira a fejed, irritálja a beleket és gyulladást okoz, ezért émelyeg a gyomrod. Lehet, hogy könnyen túlteszed magad rajta, néhány órával később pedig már nyoma sincs a macskajajnak, a rendszeres, túlzásba vitt ivászat és a gyakori másnaposság azonban hosszú távon jelentős és állandó problémákhoz vezethet. De a heveny alkoholmérgezés – ami gyakran ájulással jár – akár csak egyszeri alkalommal is veszélybe sodorhat, egy szerencsétlen kimenetelű ivászat az életedbe is kerülhet. Érdemes tehát mindig mértékkel és körültekintően fogyasztani az italt – a másnapot is így kerülheted el a legegyszerűbben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek