Miért fáj jobban a fejem a vörösbortól, mint a fehértől?

Az ünnepi időszakban jellemzően több alkoholt fogyasztunk, mint máskor, ezt pedig sokszor rövid időn belül megbánjuk.

Sokan vannak, akiknek általában nem, egy-egy pohár vörösbor elfogyasztása után viszont könnyen megfájdul a fejük. A Harvard professzorai szerint ennek több oka is lehet.

Az egyik elmélet szerint a problémát a szőlőhéjon megülő hisztamin okozza. A vörösbor több hisztamint tartalmaz, mint a fehér, ugyanis előállításához az egész gyümölcsöt felhasználják, míg a fehérbor csak a szőlő levéből készül. Vannak emberek, akiknek a szervezetében nincs megfelelő mennyiségű enzim, ami a vékonybélben lebontaná a hisztamint, ráadásul az alkohol tovább gátolja az enzim működését. Az így megnövekedett hisztaminszint kitágíthatja az ereket az agyban, ami fejfájáshoz vezet.

Egy másik elmélet szerint a szőlőhéjon és -magban található cserzőanyagok okozzák a problémát. A cserzőanyagok olyan növényi vegyi anyagok, amelyek a száj teljes belső felületén az összehúzás érzetét keltik, fő fajtájuk a tannin. Ez amellett, hogy ízre fanyar, antioxidánsokat is tartalmaz, de elősegíti a szerotonin neurotranszmitterek felszabadulását is, ami nagyobb mennyiségben fejfájást okozhat.

Lehet, hogy a fehér lesz a te fajtád
Lehet, hogy a fehér lesz a te fajtádXsandra / Getty Images Hungary

Egyes szakértők szerint a szulfitok miatt fájdul meg a fejünk. A szulfit elsősorban antiszeptikus tulajdonsága miatt előnyös a borban, de az oxidációt is megakadályozza. Vannak azonban, akiknek a szervezete nehezen tolerálja a szulfitokat, allergiás reakciók és fejfájás jelentkezhet. Fontos tudni, hogy szulfitokat nemcsak a vörösbor, de a fehér is, sőt sok más élelmiszer mellett a palackozott citromlé, melasz, savanyúság, friss gomba, juharszirup, aszalt gyümölcsök és különféle sajtok is tartalmaznak.

A fent említett anyagok mennyisége boronként változik, ezért ha nem akarunk lemondani a vörösbor fogyasztásáról, érdemes különböző márkákkal és szőlőfajtákkal kísérletezni. Új vörösbor kóstolása esetén érdemes egy fél pohárral kezdeni, hiszen nagy eséllyel rövid időn belül érezni fogjuk, hogy okoz-e fejfájást az adott ital.

Bármelyik alkoholos ital kitágíthatja az agy ereit, így fejfájást okozva, ezért érdemes kerülni az üres gyomorral történő borozgatást, és beiktatni egy-egy pohár vizet minden elfogyasztott pohár bor után. De mindennél fontosabb, hogy kerüljük a mértéktelen alkoholfogyasztást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek