Így segítettek a háziállataink túlélni az idei évet

A koronavírus hatására rengeteg mindent megtapasztaltunk, amit korábban sosem. Sok egyszerű, korábban természetesnek vett dolog, mint például az érintés, a bezártság hatására rengeteg ember életéből egyik napról a másikra teljesen eltűnt.

Az emberi érintés az egészséges, boldog élet létfontosságú alkotóeleme, az izoláció miatt azonban sokaknak nincs lehetőségük másokkal fizikai kapcsolatot teremteni. A Journal of Behavioral Economics for Policy című szaklapban megjelent friss tanulmány megállapította, hogy sokunk számára a bezártsággal való küzdelmet könnyebbé tették a háziállatok.

Kedvenceink segítenek, ha baj van 

A bezártság, a munkanélküliség és a társadalmi elszigeteltség egyvelegét nehéz lenyelni. Stresszes helyzetben sokan a testi megnyugvást keressük, aminek az ölelés egy szuper formája lehet. És hát kikkel lehetne jobban összebújni a kanapén, mint egy doromboló macskával vagy egy kedvesen az ölünkbe gömbölyödő kutyával? A tanulmány során a 32 megkérdezett állattartó 90 százaléka a kényelem és a pihenés forrásaként azonosította kedvencét. Ráadásul a gazda és az állat közti kapcsolat sem minden esetben egyoldalú: akár valós, akár csak észlelt visszajelzésekről van szó, az állatok reakciói csökkentették az emberek szorongását, szomorúságát vagy traumáját. A pozitív tapasztalatról nem csupán kutyák és macskák esetében számoltak be, a megkérdezettek olyan madarakról, juhokról, lovakról és hüllőkről is beszámoltak, akik viszonozták az emberi érintést.

Így sokkal könnyebb elviselni a bezártságot
Így sokkal könnyebb elviselni a bezártságotManuel Tauber-Romieri / Getty Images Hungary

A résztvevők visszajelzése alapján úgy tűnik, hogy a háziállatok is ugyanolyan örömet szerezhetnek a gazdájuknak, mintha egy másik emberrel lépett volna kapcsolatba. A háziállatok szerepe különösen fontosnak tűnik azokban az esetekben, amikor az emberek társadalmilag elszigeteltek, ilyenkor ugyanis amellett, hogy társaságot nyújtanak, növelik az önértékelést is.

Az embereknek születésüktől kezdve szükségük van arra, hogy kapcsolatot teremtsenek másokkal, az emberi érintés hiányában azonban a háziállatok segíthetnek betölteni ezt az űrt. Így nem meglepő, hogy az idei évben rendkívüli kereslet volt a menhelyi állatok örökbefogadására, de tenyésztőkhöz is sokan fordultak. Becslések szerint a világ népességének több mint a fele osztja meg az életét állatokkal, az állattartás lehetősége azonban nem mindenki számára adott. Ha a te körülményeid sem megfelelőek ahhoz, hogy megoszd az életed egy állattal, próbáld meg az otthonod közelébe vonzani őket, például egy madáretetővel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek