Neked se jó ám, ha jobbnak hazudod az életedet a Facebookon, mint amilyen valójában

Nyilván észrevetted, hogy a közösségi médiában mindenkinek olyan klassz az élete, még annak is, akinek a valóságban nem az. Pedig ha nem teszünk úgy, mintha minden szuper lenne akkor is, amikor nem az, akkor azzal saját magunknak is jobbat tennénk.

A közösségi média világában, a Facebookon, Instagramon és más felületeken sokan a legelőnyösebb arcukat próbálják mutatni, igyekeznek elfedni a kevésbé tökéletes, kevésbé idillikus részleteket. Ez a tettetés komoly lelki terheket rak az emberre, pedig ha vállalnánk önmagunkat, kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élhetnénk – állítják a Columbia Egyetem kutatói, akiknek tanulmányáról a Research Digest számol be.

Több mint tízezer profilt vizsgáltak meg

Erica R. Bailey viselkedéskutató és kollégái 10 560 Facebook-felhasználó profilját elemezték, akik 2007 és 2012 között a(z azóta elégtelen adatbiztosítás miatt betiltott) MyPersonality app segítségével kitöltöttek egy személyiségükre vonatkozó, illetve az életükkel való elégedettséget mérő pszichológiai tesztet. A szakemberek ezután megvizsgálták az ugyanezen felhasználók által közzétett, megosztott és lájkolt tartalmakat, hogy felmérjék, a tesztben vallottakhoz képest mennyire valós képet mutatnak magukról a Facebook nyilvánosságának. A kutatásból kiderült, hogy azok, akik a valósághoz hűbb módon festik le magukat, általában elégedettebbek az életükkel, pozitívabban látják magukat, és az általános közérzetük is jobb – ugyanakkor persze a két dolog között egyértelmű ok-okozati összefüggést nem lehet bizonyítani.

Biztos, hogy minden ilyen szuper?
Biztos, hogy minden ilyen szuper?Jonathan Storey / Getty Images Hungary

Bailey és munkatársai ezért egy személyes kísérletben is megvizsgálták a jelenséget: kilencven önkéntest arra kértek, először egy héten keresztül valószerűen, majd egy hétig idealizált formában, pozitív vonásaikat és sikereiket eltúlozva jelenjenek meg a közösségi médiában. A résztvevőkkel mindkét hét végén kitöltettek egy tesztet, melyben elégedettségükről, hangulatukról, érzelmi állapotukról kellett beszámolniuk. A válaszok egyértelműen azt mutatták, hogy az első hét után pozitívabb hangulatban, jobb lelkiállapotban voltak az alanyok és jobb volt a közérzetük, mint a következő héten.

A jelenség pontos oka további vizsgálatokat igényel, sőt a kutatók elmondták, hogy az összefüggés fordítva is igaz lehet: azaz azok, akik kevésbé érzik magukat jól a bőrükben, sokszor szándékosan állítják be magukat pozitívabb színben a közösségi médiában. Szintén nem tisztázott, hogy mennyivel jobb, ha egyáltalán nem posztolsz magadról, mint az, ha a valóságnak megfelelően teszed. Az viszont tény, hogy a tettetés, a hamis látszat fenntartása hosszú távon lelki gondokhoz vezethet – ezért sem érdemes hazudnod magadról sem online, sem offline.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek