18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egy év szex nélkül: minden harmadik férfi megtapasztalja

Egyre kevesebb fiatal felnőtt él nemi életet. Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt azoknak a száma – főleg a férfiak esetében –, akik akár egy éven keresztül nem szexelnek. És még ennél is meglepőbb, hogy úgy tűnik, a jelenség mögött nem a pornónézési szokások állnak.

Egy nemrég közzétett tanulmányban a kutatók egy olyan kutatás eredményeit vizsgálták, amiben 2000 és 2018 között 4291 férfi és 5213 nő vett részt, mind 18 és 44 év közöttiek. A tanulmány eredményei szerint azoknak a férfiaknak a száma, akik egy éven keresztül nem szexeltek, 2000 és 2002 között csak 9,5 százalék volt, de ez a szám a 2016 és 2018 közötti időszakban 16,5 százalékra nőtt. Külön érdekesség, hogy a változás a fiatalabb férfiak körére jellemzőbb volt – összegezte az eredményeket dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus.

Egyre kevesebbet szexelnek a fiatalok 

Egészen konkrétan így néznek ki a számok: az utóbbi egy évben 18,9 százalékról 30,1 százalékra nőtt azoknak a 18–24 éves férfiaknak a száma, akik nem éltek aktív nemi életet. A kutatás eredményei fényében ez azt jelenti, hogy minden harmadik fiatal férfi számolt be arról, hogy legalább egy éve nem szexelt.

A 25–34 éves férfiak körében a szexuális inaktivitás aránya 7 százalékról 14,1 százalékra emelkedett, ez a növekedés azonban a biszexuális és homoszexuális férfiakra nem volt jellemző. A nők körében a legnagyobb változást a 25-34 éves korcsoport tagjainál figyelték meg, itt 7 százalékról 12,6-ra nőtt a szexuális inaktivitás.

Nagy eséllyel nem benned van a hiba
Nagy eséllyel nem benned van a hibaImage Source / Getty Images Hungary

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a szexuális inaktivitás ebben az esetben kifejezetten a közösülésre vonatkozott, a szex fogalmát nem határozták meg. A szex hiánya tehát nem jelent szükségszerűen teljes cölibátust, hiszen az önkielégítés, az online vagy a telefonos szex és más tevékenységek nem számítottak a kutatásban. Azt tudjuk például, hogy sokak számára az orális szex sem szex, ami szintén jelentős korlátját képezheti a kutatásnak. Könnyen lehet, hogy az emberek szexről alkotott fogalma az idő múlásával megváltozott, de az is benne van a pakliban, hogy a szexuális tevékenységek egyéb formáihoz ragaszkodnak a hagyományos közösüléssel szemben. 

Az viszont egyértelműen kiderül a tanulmányból, hogy mi áll a szexuális inaktivitás növekedése mögött. Úgy tűnik, hogy nem a pornóhasználat, sőt. Az eredmények szerint valójában a pornó csökkenti a szexuális inaktivitás esélyét mind a férfiak, mind a nők esetében. De ha nem a mértéktelen pornófogyasztás, akkor mi okozza a kevesebb szexet?

Társadalmi tényezők

A kutatók szerint az egyik legjelentősebb tényező a munkanélküliség és az alulfoglalkoztatottság. A kevesebb pénzt kereső férfiak esetében ugyanis nagyobb valószínűséggel csökken a nemi aktivitás. Az USA-ban például arányaiban több a főiskolai végzettségű nő, akik a magasabb társadalmi-gazdasági helyzetű férfiakat részesítik előnyben, emiatt pedig a fiatal férfiak egy része nehezebben talál párt magának.

De ezenkívül számos más magyarázat is létezik a növekvő szexuális inaktivitásra. Ezek közé tartozik az egyre jelentősebb mértéket öltő depresszió és szorongás, a hangulatjavító gyógyszerek szedése ugyanis sokszor a libidó csökkenésével jár. De tényező lehet még az online térben töltött idő növekedése, aminek következtében a személyes interakciókra egyre kevesebb időt szánunk, és a mindennapi stresszhelyzetek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az embernek csökkenjen a szexuális motivációja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek