Ritka súlyos szezonális depressziót hozhat az idei ősz

GettyImages-1129211268

Lehangoltnak érzed magad? Semmihez sincs kedved? Legszívesebben ki se lépnél a lakásból? Csak folyton ennél és aludnál? Ezek a kezdődő szezonális depresszió tünetei is lehetnek, amelyek idén ősszel várhatóan minden eddiginél több embert fognak érinteni a szakértők szerint. A járvány miatt olyan hónapok következnek, amikor egyszerűen muszáj prioritássá tenni az öngondoskodást, ha meg akarod őrizni a mentális egészségedet.

A szezonális affektív zavar a visszatérő depresszió egy fajtája, amely jellemzően az őszi-téli hónapokban keríti hatalmába az embereket. Bár az angol rövidítés (SAD, azaz seasonal affective disorder) a szomorúságra utal, az állapot korántsem merül ki a negatív érzelmek átélésében. Ahogyan azt a Healthline összefoglalója is hangsúlyozza, a gyakori panaszok közé tartozik az aluszékonyság, a túlevés és az abból következő elhízás, a társas visszahúzódás, a szokásos aktivitások iránti érdeklődés drasztikus csökkenése, valamint a koncentrációs nehézségek is.

Biokémiai egyensúlyhiány az agyban

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) a szezonális depresszió okaként többek között a nappalok rövidülését emeli ki, illetve a kevesebb napfényt, amely óhatatlanul hat a biológiai óránkra, és alakítja a hangulatunkat befolyásoló neurotranszmitter, a szerotonin szintjét is. Tehát amikor borongós, sötét, nyirkos időben kedveszegettek, melankolikusak vagyunk, annak hátterében biokémiai okok is állhatnak. Természetesen az sem mindegy, hogy a világ mely pontján élünk: egy kanadai vagy skandináv lakos nagyobb veszélynek van kitéve a SAD szempontjából, mint azok, akik az Egyenlítőhöz közelebb, napsütötte helyeken töltik a mindennapjaikat.   

Magyarországon is százezreket érint

Az APA szerint az amerikai népesség körülbelül 5 százaléka diagnosztizálható szezonális affektív zavarral. Idehaza Molnár Eszter (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet) doktori tézisében 923 önkéntes, magyar, kaukázusi résztvevőtől gyűjtött adatokat, és azt találta, hogy 5,42 százalékuk erős; 22,75 százalékuk pedig enyhe szezonális tünetingadozást mutatott. A tengerentúli kutatások eredményeihez hasonlóan a nők között szignifikánsan gyakoribb volt a SAD, mint a férfiak között. Más vizsgálatok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy magasabb a rizikó a fiatal felnőttek körében, illetve azoknál, akiknek voltak már depresszív vagy bipoláris nehézségeik, vagy a családjukban fordult elő hasonló probléma. 

Ne hagyd, hogy az időjárás határozza meg, hogy érzed magad!
Ne hagyd, hogy az időjárás határozza meg, hogy érzed magad!RapidEye / Getty Images Hungary

A járvány súlyosbíthatja a helyzetet

Már most rá vagy parázva, hogy mi lesz itt az őszi-téli hidegben, ha elharapódzik a járvány, és nem lehet kinti helyeken ücsörögni, beszélgetni? Ha így érzel, nem vagy egyedül. A pandémia sok szempontból igénybe veszi a pszichés rendszerünket: lehet, hogy magától a Covid-betegségtől szorongsz, a saját és a szeretteid egészségét félted, elvesztetted a munkádat, vagy jelentős bevételed esett ki az elmúlt időszakban. Ez rengeteg stresszel jár, ráadásul most kevesebb lehetőségünk van a szórakozásra, a kultúrprogramokra, az ismerkedésre. Előfordulhat, hogy a munkahelyünkre sem járhatunk be, nagyon sok időt töltünk otthon, ami sajnos nem mindenki számára biztonságos hely. Mindezek miatt a szakértők azt várják, hogy a szezonális affektív zavar idén minden eddiginél komolyabb probléma lesz, különösen azok körében, akik eleve hajlamosak az évszakoktól függő, nagyobb mértékű hangulatingadozásra. 

Kezdd el a felkészülést! 

Az érzelmi turbulenciákat nem mindig tudjuk elkerülni, ugyanakkor sok minden segíthet, hogy minél kiegyensúlyozottabbak maradhassunk. A lényeg, hogy ez az év sok szempontból nehezebb, mint az eddigiek: fogadd el, hogy nem mindig vagy a topon, kíméld magad, és figyelj oda a mentális egészségedre, legyen prioritás az életedben az öngondoskodás. Tudom, hogy a most következő tanácsokat nem először hallod, és azt is, hogy amikor az ember kedvetlen, akkor pont ezekre nagyon nehezen veszi rá magát. De hidd el, jót fognak tenni

  • Mozogj rendszeresen (sétálj, fuss, űzd a kedvenc sportodat).
  • Táplálkozz egészségesen.
  • Biztosíts magadnak megfelelő mennyiségű alvást.
  • Vedd vissza az alkoholt, a cigit.
  • Tölts időt mindennap a szabadban (pláne ha napfény is van!).
  • Szedj D-vitamint, turbózd fel az immunrendszeredet.
  • Tartsd a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akiket szeretsz.
  • Minden napra legyen valamilyen reális célod (és konstruktív jutalmad).
  • Konzultálj pszichológussal, aki további hasznos eszközökkel láthat el, és mindvégig támogat abban, hogy sikeresen küzdj meg az előttünk álló időszakban felmerülő kihívásokkal.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek