Szerelmes típus vagy? Vigyázz, mert a sötét hármas áldozatává válhatsz

Akik könnyen szerelembe esnek, nagyobb eséllyel választanak rosszul. A helyzet mégsem reménytelen: a barátok és családtagok visszajelzése segíthet abban, hogy ne horgonyozzunk le olyanok mellett, akik manipulálnak vagy kihasználnak minket.

Biztos te is ismersz olyanokat, akik hajlamosak gyorsan, könnyen és gyakran szerelembe esni – esetleg te is közéjük tartozol. Akiket ez érint, azokra jellemző, hogy könnyen beleszeretnek másokba, gyorsan és gond nélkül vállalnak be romantikus kapcsolatokat, szeretnek szerelmesek lenni, és ez gyakran meg is történik velük. 

Érdekes, hogy például a szorongóan kötődőknek is vannak hasonló jellemzőik, ám míg ők gyakran azért ugranak bele a kapcsolatokba, hogy egy negatív érzelmi állapotot (félelmet vagy szorongást) elkerüljenek, azokat, akikről most beszélünk, egyszerűen vonzza a szerelem, és hisznek abban, hogy ezek az érzések kifizetődők.

Dr. Justin Lehmiller pszichológus egyik legfrissebb blogbejegyzéséből kiderül: ez nem is annyira ártalmatlan tulajdonság – esélyes ugyanis, hogy akik így működnek, rossz partnert választanak. Hiszen ha valaki könnyen lesz szerelmes, hajlamos lehet arra, hogy figyelmen kívül hagyja a kapcsolat rossz kimenetelét előre jelző figyelmeztető jeleket, és olyan emberekhez kezd ragaszkodni, akik épp a gyors kötődést felismerve manipulálhatják őt. 

Szimpatikus, szépeket mond, de vajon miért van nála az a kés?
Szimpatikus, szépeket mond, de vajon miért van nála az a kés?ajr_images / Getty Images Hungary

Egy nemrégiben készült tanulmány azt kívánta feltárni, hogyan kapcsolódik ez a jellemző a machiavellizmus, a pszichopátia és a narcizmus sötét hármasának személyiségváltozóihoz. A szakemberek azt igyekeztek megfejteni, vajon esélyesebb-e, hogy akik könnyen beleszeretnek másokba, rossz partnert választanak.

A vizsgált tulajdonságok mindegyike egy kicsit mást takar, de összekapcsolja őket az antiszociális magatartás iránti hajlam, például az érzéketlenség és a manipulatív viselkedés. Ezek a tulajdonságok persze nem kívánatosak, különösen egy hosszú távú kapcsolatban, rövid távon azonban ezek az emberek elbűvölőek tudnak lenni, így aki nem ad elég időd a másik megismerésének, könnyen beléjük szerethet. 

A narcisztikusok például általában több időt és erőfeszítést fordítanak a megjelenésükre, pénz- és sikerszimbólumokkal veszik körül magukat, és nagyobb erőfeszítéseket tesznek a „helyes” dolgok kimondására (még akkor is, ha tenni már nem teszik meg őket) annak érdekében, hogy kívánatosnak tűnjenek a kapcsolat elején. 

Vannak, akik jobban vonzódnak a sötét hármashoz

Egy vizsgálatban a kutatók 257 férfit és nőt kérdeztek meg online (átlagéletkoruk 34 év volt), és arra kérték őket, hogy írják le ideális partnerük személyiségét. Elkészítettek egy másik tesztet is a megkérdezettek egyéni személyiségjegyeiről is. A kutatók úgy találták, hogy azok a megkérdezettek, akik könnyen szerelembe esnek, a korábban említett sötét hármas mindhárom tulajdonságát jobban kedvelik, így esélyesebb, hogy rosszul választanak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Természetesen az érintett személyeket nem kizárólag a sötét hármas vonásaival rendelkező emberek vonzzák, hiszen könnyen gyengéd érzelmeket alakítanak ki bárki iránt – de úgy tűnik, ők jobban vonzódnak a „sötét” személyiségekhez, mint azok, akik kevésbé hajlamosak arra, hogy folyton szerelmesek legyenek.

Ez nem azt jelenti, hogy maga a gyors szerelembe esés képessége eredendően rossz dolog – csupán azt, hogy a gyors döntés esélyt adhat arra, hogy a narcisztikusok és az egyéb érzelmi manipulátorok kihasználják az embert. Annak, aki felismeri magán ezt a viselkedésmintát, érdemes megbízható kívülállókat (barátokat, családtagokat) is megkérdeznie, mielőtt elkötelezi magát valaki mellett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra