Ahol jól jött a járvány: egyre több szexuális segédeszközt veszünk

Vajon ugyanazok a vásárlók használnak többfélét belőlük, vagy jóval többen vállalták be a kétszemélyes szex bolti helyettesítőit?

Számos médiaértesülés szerint a szexuális segédeszközöket forgalmazó kiskereskedők világszerte növekedésről számoltak be a koronavírus-járvány kezdete óta, és a növekedés abban az időszakban tetőzött, amikor a lezárások széles körben elterjedtek. De vajon az eddigi vásárlók unták meg az otthoni készletet, vagy újabb résztvevőkkel bővült a felhasználók köre? 

 

Dr. Justin Lehmiller pszichológus blogjában azt írja: a szexuális játékszerek használata a pandémiát megelőzően is gyakori volt: a legtöbb nő és a férfiak majdnem fele azt állítja, hogy korábban már használt szexuális játékszert partnerkapcsolatban vagy önálló szexuális tevékenysége során. Amikor a Kinsey Intézet szexológusai március közepe és április közepe között vizsgálták a kérdést, a kérdőívet kitöltő 2034 embernek közel a fele (46,3 százalék) számolt be arról, hogy a járvány kezdete óta egyedül, vibrátorral vagy más segédeszközzel élt nemi életet, 27 százalék partnerrel csinálta ugyanezt, és 1,4 százalék mondta, hogy távirányítású szexjátékot használt, amelyet számítógéppel vagy okostelefonnal lehet irányítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Azonban a legtöbb ember számára ez nem jelentett újdonságot: mindössze 1,4 százalék mondta azt, hogy először használt hasonlót, 1,7 százalék társával vállalta be először, és 0,2 százalék használt először távirányítású szexuális játékot ebben az időszakban. Ez azt jelenti, hogy a világjárvány idején vásárolt játékok nagy részét azok rendelték, akiknek már volt tapasztalatuk ezen a téren.  

Hellóka!
Hellóka!ferrantraite / Getty Images Hungary

A kutatás során a szexuális kisebbségek nagyobb valószínűséggel számoltak be szexuális játékok használatáról ebben az időben, mint a heteroszexuálisak. Például ha a szexuális játékszer maszturbálás közbeni használatát nézzük, a pánszexuális személyek 65,7 százaléka, a biszexuálisok 61 százaléka, az aszexuálisok 50 százaléka, a homoszexuálisok 38,4 százaléka, a heteroszexuálisok 35,7 százaléka állította, hogy használt már ilyet. Ez a korábbi kutatások eredményével megegyezően azt mutatja, hogy körükben a szexuális játékok használatának aránya általában magasabb, mint a heteroszexuális identitással rendelkezők között.

És hogy miért olyan gyakori a szexuális játékszerek használata a világjárvány idején? Ennek több oka lehet.

Egyrészt mert nehezebb kielégíteni a szexuális szükségleteket akkor, ha az embernek otthon kell maradnia. A randevúk és az alkalmi szex ilyen időszakban nem opció, ennek eredményeként sokan önálló tevékenységek felé fordulnak az üresség kitöltése érdekében.  

Másodszor, a szexuális játékszerek további újdonságot adhatnak a szexuális élethez, ez pedig segíthet abban, hogy a pandémia helyett az örömre koncentráljanak a párok. 

Harmadszor a szexuális játékok ma még szélesebb körben elérhetők, mint valaha, ráadásul minden költségvetéshez akadnak elérhető eszközök. A nagykereskedelmi szexjátékok a recesszió idején is megfizethetők maradtak, mellettük csúcskategóriás játékok is beszerezhetők azok számára, akiknek jobb anyagi lehetőségei vannak. 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra