Sérti-e az alapjogainkat a kötelező maszkviselés?

A járvány márciusi kezdete óta alapvetően változott meg az életünk: gyakran cserélődő, kiszámíthatatlan szabályok között kell eligazodnunk. A maszk lett a megváltozott mindennapok szimbóluma: megtestesíti mindazt, amit a járvány alatt kényelmetlennek, frusztrálónak találunk, és folyamatosan emlékeztet bennünket arra, hogy a járvány előtt az életünk gondtalanabb és szabadabb volt. Nem csoda, ha egyre többekben merül fel, hogy a maszkviselés kötelező előírása már az alapvető emberi jogaikat sérti.

Egyre többen keresik fel a TASZ jogvédő szervezetet amiatt, mert jogsértőnek tartják, hogy bizonyos helyzetekben és helyszíneken kötelezővé tették a maszkviselést. Ez valóban korlátozza a magánélethez való jogot, a helyzet azonban ennél bonyolultabb – írja a szervezet.

Mit mond a jog?

A bizonyos helyzetekben kötelezővé tett maszkviselés valóban korlátozza az Alaptörvényben foglalt magánélethez való jogot, ugyanis ez egy kötelező magatartásszabály, ami nem enged teret az egyén döntési szabadságának.

Az alapvető jogok azonban nem korlátozhatatlanok. Egy másik alapvető jog védelmében születhet ugyanis olyan szabály, ami alapvető jogokat korlátoz, ha ennek észszerű indoka van, az elérni kívánt célhoz szükséges és azzal arányos, illetve tiszteletben tartja a korlátozni kívánt alapvető jog lényeges tartalmát. A maszkviselés esetében a korlátozást a mások egészségéhez való alapvető jogának védelme igazolja, tehát annak a megakadályozása, hogy a maszk viselésére kötelezett ember megfertőzze a környezetét. Jelen helyzetben pedig nemcsak feltételezés, hogy mások egészsége veszélyben van – nem egy jövőbeli járvány elkerülése a cél, hanem a már kialakult járvány továbbterjedésének igyekszünk gátat szabni.

Takarja az orrodat és a szádat is!
Takarja az orrodat és a szádat is!Xsandra / Getty Images Hungary

Minden mértékadó tudományos forrás az Egészségügyi Világszervezettől kezdve a Semmelweis Egyetemig tényként kezeli, hogy a maszkviselés hatékony eszköz a környezetünk egészségének védelmére és a betegség tömeges terjedésének megakadályozására. Más, ennél hatékonyabb megelőzési módszer egyelőre nem áll rendelkezésünkre, a korlátozás pedig nem okoz nagyobb sérelmet, mint amekkorát az annak hiánya miatt elszabaduló járvány jelentene.

A bizonyos helyzetekben előírt kötelező maszkviselés tehát nem sérti az Alaptörvényt, mivel az alapjogok jogszerű korlátozásának minden feltétele teljesül. És bár a sokszor kényelmetlen maszk miatt úgy érezhetjük, hogy korlátozva vagyunk, érdemes szem előtt tartani, hogy épp az előírt helyeken, zárt terekben, a tömegközlekedési eszközökön vagy a boltban megtett plusz védelmi intézkedések azok, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni. Ha úgy tetszik, épp a szabadságunkat védik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra