3 tipp a felelős kutyatartás világnapjára

Együtt élni egy kutyával nemcsak öröm, de hatalmas felelősség is.

A kutyatartás nem merül ki abban, hogy enni és inni adunk neki, fekhelyet biztosítunk számára, labdázunk és trükköket tanulunk vele. A legfontosabb, hogy vigyázzunk kedvencünk egészségére. Íme a 3 legfontosabb teendő, mellyel megóvhatod szeretett barátod egészségét.

#1 Paraziták elleni védekezés

Számtalan parazitaellenes módszer létezik. Fontos észben tartanod, hogy kedvenceidet nemcsak a külső élősködőktől (mint például a bolhák, kullancsok, atkák, lepkeszúnyogok és szúnyogok) kell megóvnod, de gondolnod kell a belső parazitákra is (mint az orsóféreg vagy a galandféreg). A megfelelő kezeléssel nemcsak kedvenced egészségét biztosíthatod, de családodat és otthonodat is megvédheted a parazitafertőzéstől. Kérdezd állatorvosodat, hogy kutyád egészségügyi állapota és életvitele alapján mely módszer a legalkalmasabb számára.

Hány pontod van?
Hány pontod van?

#2 Betegség esetén elengedhetetlen az állatorvosi vizsgálat

Előfordulhat, hogy kedvencednek gyógyszerre lesz szüksége a felépüléshez. Az állatorvos a problémától függően különböző orvosságokat írhat elő. Soha ne adj magadtól gyógyszert neki, előbb mindig konzultálj állatorvossal! Gyakori gond, hogy a gazdik humán szert adnak kisállataiknak. Habár ezen orvosságok összetevői hasonlóak vagy azonosak lehetnek, az embereknek és kutyáknak szánt adagolás eltér. Számos esetben a humán készítmények akár veszélyesek is lehetnek a háziállatoknak. Ez a kutya-, macska- és egyéb állatoknak szánt gyógyszerekre is igaz, azok sem felcserélhetőek. Például sose használj kutyáknak való piretroidtartalmú rácseppentő oldatot a macskádon, ugyanis ez számos, akár halálos következménnyel is járhat.

#3 Az oltás fontossága

A megfelelő oltási programmal, mely illeszkedik kedvenceid életkörülményeihez és életviteléhez, számos betegségtől megóvhatod őket, és súlyos zoonózisok terjedését is megelőzheted. A Kisállatorvos szakértői összegyűjtöttek néhány alapvető információt a vakcinázás fontosságától. Az oltás a legideálisabb megelőzési forma, és életbevágó, hogy egyik fontos vakcináról se feledkezz meg. Felelősségteljes állattartóként kész vagy arra, hogy tanulj a kutyádat veszélyeztető betegségekről, de óvatosnak kell lenned, és csak megbízható forrásokra támaszkodhatsz. Nem mindig könnyű felismerni az álhíreket, ezért jobb, ha mindig megkérdezed az állatorvost.

Az állatorvosi vizsgálatok, oltások és parazitaellenes kezelések elhanyagolása életveszélyes lehet. A szeretet és figyelem mellett felelősséged is van, mert a kutyád családtag, ezért nemcsak a boldogságáról, hanem az egészségéről is gondoskodnod kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra