Így hat a menopauza a mentális egészségedre

A menopauzával kapcsolatban általában a testünk átalakulásáról beszélünk, pedig a folyamat során tapasztalt hormonális változások a mentális egészségünkre is jelentős hatást gyakorolnak.

A változókorban a depresszió előfordulása megduplázódik, és azoknál a nőknél, akik korábban depresszióval vagy szorongással küzdöttek, nagy eséllyel jelentkeznek újból a tünetek – írja Dr. Hadine Joffe, a Harvard Medical School professzora.

Teljesen normális, ha ezeket tapasztalod

A női hormonok szintjének változása az élet más szakaszaiban is okozhat hangulatváltozást, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a menopauza is hasonló tünetekkel jár. A menstruációt megelőző napokban a nők 50-80 százalékánál jelentkezik valamilyen formában a premenstruációs szindróma, a PMS, aminek egy súlyosabb formája a premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD), ami sok esetben szintén hangulatváltozással jár. Többek között ezek és a szülés utáni depresszió is példa azokra az állapotokra, amelyeket a testben zajló hormonális változások idéznek elő.

Már évekkel az utolsó menstruáció előtt megkezdődhetnek a hormonális változások és jelentkezhetnek tünetek, ezt az időszakot nevezzük perimenopauzának. A hangulatváltozás a perimenopauza és a menopauza ideje alatt általában enyhe, de gyenge szorongásos vagy depressziós tünetek ilyenkor is jelentkezhetnek – ezek pedig egyértelműen kapcsolódnak a hormonváltozásokhoz.

Dr. Hadine Joffe egy 2019-es kutatásából kiderült, hogy a perimenopauza idején jelentkező depressziós tünetekért két hormon, a progeszteron és az ösztradiol (az ösztrogén leghatásosabb formája) tehető felelőssé. A súlyos depresszió esetében azonban nem egyértelmű a kapcsolat az említett hormonok szintjének változásával. Azok a nők, akiknél korábban is jelentkeztek a szorongás vagy depresszió tünetei, nagy eséllyel tapasztalnak jelentős hangulatváltozásokat a perimenopauza ideje alatt, ez azonban viszonylag ritka azoknak a körében, akiknek korábban nem volt ilyen jellegű problémája.

Ha néha kilátástalannak is tűnik a helyzet, emlékeztesd magad, hogy ez csak átmeneti
Ha néha kilátástalannak is tűnik a helyzet, emlékeztesd magad, hogy ez csak átmenetiJuanmonino / Getty Images Hungary

A változókor olyan időszak, amikor a nők gyakran többféle stresszforrással szembesülnek, ideértve például a gyerekekkel való foglalkozást, az idős szülők gondozását, a munkahelyi problémákat, amelyek mindegyike hozzájárulhat a depresszió és a szorongás kialakulásához.

Míg a kutatások egyértelmű összefüggést mutatnak a menopauza és a depressziós tünetek előfordulása között, a szorongással kapcsolatban korántsem ilyen tiszta a kép. Vannak tudományos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy nagyobb eséllyel jelentkeznek pánikrohamok a menopauza ideje előtt és alatt. Érdemes azonban kiemelt figyelmet fordítani a jelentkező panaszokra, ugyanis vannak olyan tünetek, amik ugyanúgy jelentkezhetnek a menopauza, mint a pánikroham miatt. Ilyen például az izzadás, a hőhullámok, a hidegrázás vagy a fejfájás.

A menopauza idején testi egészségünk változása szintén hatással van a hangulatunkra. A szorongást például kiválthatja a pajzsmirigy túlzott működése, amely az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik. Emellett elősegíti a szorongás és a depresszió kialakulását az alváshiány is, ami nemritkán az éjszaka jelentkező hőhullámok hatására jelentkezik.

Mit tehetünk a mentális egészségünk megóvása érdekében?

Készülj fel rá, hogy a hangulatingadozás mellett más tünetek is jelentkezhetnek. Figyeld meg, hogy hogyan változik a hangulatod és milyen más tényezők jelentkeznek. Ha az alvásproblémák vagy a stressz szintje hatással van a mindennapjaidra, ne félj segítséget kérni. Mozogj rendszeresen, és szánj időt a pihenésre. Ha pedig úgy érzed, hogy nem tudsz egyedül megküzdeni a problémával, kérj segítséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Jó hír, hogy általában azok a hangulatingadozások, amelyek a menopauza ideje alatt jelentkeznek, csak addig tartanak, amíg a hormonális változások végbe nem mennek. Ne feledd, ez csak egy átmeneti állapot, és bár előbb-utóbb mindannyian túlesünk ezen, bátran kérj segítséget, ha szükséged van rá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra