5 fontos tulajdonság, ami egy stabil párkapcsolathoz kell

A kedvesség és az empátia nagyon fontos tulajdonságok, ám ezek megléte még korántsem elég a boldog, tartós párkapcsolathoz.

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat hosszú távon is jól működjön, folyamatosan dolgozni kell rajta: meg kell tartani a közelség és a távolság egyensúlyát, kezelni kell az élet elkerülhetetlen kríziseit, tisztelni kell egymás különbözőségét és fenn kell tartani a szexuális vágyat, mindehhez pedig nyílt, őszinte kommunikációra van szükség. Ahhoz tehát, hogy az összecsiszolódás ne egy erőltetett menet, hanem minél természetesebb folyamat legyen, elengedhetetlen a támogató hozzáállás és a jó alkalmazkodóképesség, mindkét fél részéről. 

Amir Levine pszichiáter, az Egymáshoz kapcsolva című könyv társszerzője szerint az alábbi, egymást többé-kevésbé átfedő tulajdonságok megléte (mindkét félben) szilárd alapot teremthet egy egészséges, boldog párkapcsolathoz.

1. Következetesség

Akik kellőképpen elkötelezettek a kapcsolatuk iránt, azok a fizikai távolságtól függetlenül folyamatosan jelen vannak partnerük életében, következetesen kommunikálnak és viselkednek a másikkal. Nem jó jel, ha úgy érzed, nem számíthatsz teljes mértékben a másikra, mert a szavai sokszor nincsenek összhangban a tetteivel. Ha egy együtt töltött hétvége után napokig alig hallasz róla, és még egy érdemi magyarázatot sem kapsz tőle, vagy ha megbeszéltek egy közös programot, de nem mered beleélni magad addig, amíg meg nem történik a találkozás. Természetesen egy párkapcsolaton belül is eltérőek lehetnek az igények az együtt és a külön töltött időre, amivel nincs is semmi baj – bonyodalmak abból adódhatnak, ha nem tisztázzuk a kapcsolat elején ezeket a lényeges kérdéseket. (Azt pedig, hogy ki mit is vár a kapcsolattól, érdemes időnként átbeszélnetek, hogy újra meg újra tájékozott döntést tudjatok hozni a folytatásról.)

2. Elérhetőség

A közelség, az intimitás kritikus aspektusa az érzelmi nyitottság. Legyünk bármennyire is elfoglaltak, ha igazán fontos számunkra valaki, akkor megtaláljuk a módját, hogy mellette legyünk, amikor szüksége van ránk. Ez az érzelmi elérhetőség lényege.

3. Megbízhatóság

Kiment a fejéből, hogy megkérted, hazafelé jövet ugorjon be a boltba egy-két dologért? Nem dől össze a világ, úgyhogy emiatt nem érdemes megsértődni vagy veszekedést szítani – valószínűleg így is elég rosszul érzi magát a bőrében a botlása miatt. Ha azonban nemcsak egyszeri esetről és/vagy lényegtelen dolgokról, hanem igenis fontos teendők sorozatos elmulasztásáról van szó, akkor nagy eséllyel sűrűn lesznek összezörrenések. Ezért is olyan hatalmas erény a megbízhatóság, ami egyébként nemcsak a magánéleti, hanem a munkahelyi sikerek szempontjából is nélkülözhetetlen tulajdonság.

4. Válaszkészség

Éppen azt ecseteled otthon, hogy mennyire megalázott a munkahelyen egy ügyfeled, mire a partnered – mintha a falnak beszéltél volna – ennyit reagál: „Szívás. Mit főzünk vacsorára?” Sanszos, hogy az odafigyelés, a törődés nem az erőssége.

Ahhoz, hogy kialakuljon a kölcsönös bizalom, mindkét fél részéről elengedhetetlen a gondoskodás, a megnyugtatás, egymás közelségigényének kielégítése és folyamatos bátorítása, támogatása.
Ahhoz, hogy kialakuljon a kölcsönös bizalom, mindkét fél részéről elengedhetetlen a gondoskodás, a megnyugtatás, egymás közelségigényének kielégítése és folyamatos bátorítása, támogatása.Lena Mirisola / Getty Images Hungary

A válaszkészség a figyelmet, a jelenlétet, az érzelmi bevonódást jelenti, azt, hogy érzékenyen reagálunk egymás érzelmi állapotára, igényeire, hogy hajlandók vagyunk energiát fektetni abba, hogy meghallgassuk a másikat, egyszerűen mert fontos számunkra a jólléte. Nem kell nonstop istápolni egymást, és nem kell feltétlenül tanácsokat osztogatni, elég, ha türelemmel végighallgatjuk, amikor aggodalmaival, szükségleteivel hozzánk fordul partnerünk. Ahhoz tehát, hogy kialakuljon a kölcsönös bizalom és a biztonságos kötődés érzete, mindkét fél részéről elengedhetetlen a gondoskodás, a megnyugtatás, egymás közelségigényének kielégítése és folyamatos bátorítása, támogatása.

5. Kiszámíthatóság

Tegnap még ő volt a világ legtündéribb embere, ma meg maga a közöny vagy az utálat, csak mert éppen nincs valami jó passzban? Reménykedni persze lehet abban, hogy változtat a viselkedésén, a valóságban azonban nagy eséllyel hosszú távon is azt kapod a másiktól, amit a kapcsolat elején tapasztalsz. Márpedig a kiszámíthatatlan viselkedés nem hozza közelebb egymáshoz az embereket, hanem épp ellenkezőleg: bizonytalanságot, szorongást kelt és falakat épít.

Ha tehát hosszú távra tervezel és nem szeretnél sorozatosan csalódni, a fenti szempontok alapján mindenképpen érdemes alapos ön- és partnervizsgálatot tartanod. De van még jó néhány fontos dolog, amit a párkapcsolati harmónia kialakításáért és fenntartásáért tehetsz, ezekről ittitt és itt írtunk részletesen. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek