18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért olyan izgató szex közben a trágár beszéd

Ismerős az, amikor szex közben saját vagy partnerünk hangulatának fokozása érdekében – vagy csak mert miért is ne – olyasmiket mondunk, amiket társaságban sosem? Igen? Nem csoda, a többségnek megvan. De miért élvezik olyan sokan, ha szex közben így ereszthetik ki a gőzt, és legalább ennyien azt, ha velük beszélnek útszéli stílusban? És egyáltalán, tényleg olyan sokan kedvelik az ilyesmit?

Ha szombat, akkor szex, ha pedig szex, akkor dr. Justin Lehmiller. Vagy legalábbis a blogja. A Kinsey Intézet kutatójához a legkülönfélébb szextémákban fordultunk már, így mi lettünk volna a legjobban meglepve, ha épp erről a kérdésről ne született volna már bejegyzés a népszerű netnaplóban. Persze hogy született. Lehmiller épp a napokban összegezte, mit tudott meg kutatásai során a szexbeszédről.

Mi is az a szexbeszéd?

Bár magyarul nincs igazán szerencsés kifejezés rá, mégis mind tudjuk, miről van szó. Arról, amikor szex közben nevükön (a lehető legtrágárabbakon) nevezzük a dolgokat és folyamatokat, illetve amikor partnerünket (legyen akármilyen tiszteletteljes és harmonikus is a viszonyunk máskülönben) illetjük civilben vállalhatatlan kifejezésekkel. Meg arról, amikor arra vágyunk, hogy bennünket degradáljanak kicsit. Az efféle viselkedés milliók számára hat serkentően, sokan pedig mindennél izgatóbbnak találják ezt a sajátos, szex közbeni kommunikációt. Mások, ha ki nem is próbálják, titokban vágynak rá vagy fantáziálnak róla.

Kit érdekel?

Lehmiller kutatásai alapján csaknem mindenkit. A szaki 4000 amerikait kérdezett ki vágyaik természetéről, hogy tapasztalatait az immár magyarul is megjelent Mondd el, mire vágysz című munkában összegezze. Ez a kutatás messze túlmutat a szexszel kapcsolatos fantáziák feltérképezésén, mert az itt nyert adatokból sok más érdekes dolog következtethető ki. A kutatás már csak azért is hiánypótló, mert bár a szexuális kommunikációval kapcsolatban sokat publikáltak, a szex közbeni káromlással kapcsolatban jóval szerényebb az ismeretanyagunk, írja Lehmiller.

Szerencsére a vágyakkal kapcsolatos kutatások adataiból az ágybéli trágárkodás kapcsán is ki lehet indulni. Megtudható belőlük, hogy nemüktől függetlenül az emberek több mint 90 százaléka fantáziált már arról, hogy mocskosul beszélnek vele, vagy ő beszél úgy valakivel az ágyban, és 49 százalék úgy, hogy ez a fantázia egészen rendszeres nála. Bár a szexbeszéd-fantáziák mindkét nemnél nagyon gyakoriak, egy paraszthajszállal a nők vezetnek: köztük ugyanis 93 és 56 százalék volt a legalább egyszer, illetve rendszeresen erről képzelgők aránya, szemben a férfiak 90 és 43 százalékos arányával. A magukat nem binárisként meghatározó válaszadók körében valamivel kevésbé volt népszerű ez a vágykép: 86/46 volt a fentebb már kifejtett arány. 

Nahát, ezek szerint a nőknek fontosabbak a hangok?

Nem teljesen. Bár a mocskos szexbeszédért a nők valamivel jobban rajonganak, a férfiak számára is nagyon fontos a hangos, sőt lármás visszajelzés és kapcsolattartás. De amíg a nőket elsősorban a (degradáló vagy explicit) jelentéssel bíró kifejezések hozzák lázba, addig a férfiakat inkább a nyögések, sóhajtások és sikolyok, függetlenül attól, hogy jár-e melléjük valamilyen trágárság. Vagyis, bár eltérő módon, de mindkét nem számára fontos, sőt izgalmas a partner valamilyen hangos visszajelzése, a különbség inkább abban van, hogy milyen jellegű kommunikációra vevőbbek a felek.

Szexbeszéd és BDSM

A mocskos beszéd nagyon sok BDSM-forgatókönyv része, legyen szó akár megkötözésről, elfenekelésről, vagy bármilyen más alá- és fölérendeltséget megjelenítő szexuális tevékenységről. Mivel – szintén Lehmiller adatai alapján – a nők valamivel nagyobb számban számolnak be BDSM-jellegű fantáziákról, ezzel is összefüggésben lehet a szexbeszéd iránti nagyobb nyitottságuk is. Sőt, a trágár beszéd tulajdonképpen önmagában is alkalmas az alá- és fölérendeltség megjelenítésére, ha az egyik felet degradáló, becsmérlő kifejezésekkel illetik szex közben.

Szexbeszéd persze az is, amikor a különböző infantilis kifejezések, orvosi szakszavak, illetve a ködös „azt, ott és úgy” helyett simán kimondjuk, amit szeretnénk. Az ilyenfajta kommunikáció a férfiak jelentős részének bejön. Ha azonban azt vetjük össze, mennyire szeretik az emberek, ha a partnerük becsmérlő kifejezésekkel illeti őket szex közben, azt látjuk, hogy inkább a nők számára csábító az ilyesmiről szőtt vágykép. A nők 55 százaléka legalább egyszer, 22 százaléka rendszeresen fantáziál erről, szemben a férfiak 35/10-es mutatójával.

Szexbeszéd és ahogy a szexhez állsz

Lehmiller adataiból az is kiderül, hogy a mocskos beszédhez való hozzáállásunkat nagyban befolyásolja az, ahogyan a szexről általánosságban gondolkodunk. (Ez utóbbit pedig egy sor más tényező: nemünk, életkorunk, neveltetésünk, személyiségünk, tapasztalataink, de még pártállásunk is.) Azok, akik számára a szex elsősorban izgalom, kaland, akik el tudják választani a szexet az érzelmektől, akikre jellemző az impulzus- és élménykereső viselkedés a szexben, vagy a mindennapi életben, nagyobb eséllyel nyitottak arra is, hogy szex közben afrodiziákumként használják az alsóban tanult csúnya szavakat. A piszkos beszédhez való viszonyunk ennek alapján nagyon sokat elmond a szexhez kapcsolódó gondolatainkról, érzéseinkről is.

Szexbeszéd és személyiség

Lehmiller megfigyelései szerint (vizsgálatában temérdek kérdést, köztük nemcsak a szexualitást, de egy sor személyiségjegyet vizsgáló kérdésre is felelniük kellett alanyainak) azok, akik alapvetően kifelé forduló, impulzív, extrovertáltabb személyiségek, nagyobb eséllyel érdeklődnek a hangos és kifejező szex iránt, mint azok, akik inkább befelé fordulnak. A szexuálpszichológus ugyanakkor feltárt egy másik összefüggést is: azt találta, hogy azok az emberek, akiknek alacsonyabb az önbecsülésük, nagyobb eséllyel fantáziálnak olyan forgatókönyvekről, amiben szavakkal vagy más módon megalázzák őket. Lehmiller ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez az összefüggés azért nem egyértelmű, és az, hogy valaki élvezi a szex közbeni verbális abúzust, nem jelenti azt, hogy az adott párkapcsolatban vagy az adott partnerhez kapcsolódóan vannak önértékelési problémái. Sokak számára egy ilyen helyzet inkább egyfajta eszképizmus, mert – hasonlóan a fájdalomhoz – a verbális agresszió is segítheti az öntudatvesztést, amire szex közben sokan vágynak.

Szex és nyelv

Szexualitással kapcsolatos szókészletünk (nem csak nekünk, magyaroknak) nagyon vegyes, és nem mindig találunk benne olyat, amit szívesen veszünk a szánkra. Az orvosi jelegű elnevezések, latin kifejezések keveseket hoznak lázba, a gyerekes, bölcsődei, óvodai becenevek pedig kifejezetten lohasztóak, ha az ember férfiasságáról vagy nőiességéről van szó. Maradnak hát azok a lényegre törő, ámde szalonképtelen és mocskos szavak, amiket a haveri sörözések mellett csak a pornóban és a hálószobákban hallani. Sokak örömére, tegyük hozzá. Nem kizárt, hogy a szex közbeni káromkodásban épp az az izgalmas, hogy segít a gátlások oldásában. Ha verbálisan el merünk térni az etikettől, az felszabadító lehet az összes többi ágybéli történésre nézve. 

És te mit gondolsz? Jó dolog szex közben disznóságokat mondani/hallani?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek