18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Tényleg kinyírja a pornó a szexuális életet?

porn cover

A pornó az elmúlt három évtizedben tagadhatatlanul a mindennapjaink része lett, és úgy néz ki, messze még a vége. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az amerikai férfiak több mint 90 százaléka néz kisebb-nagyobb kihagyásokkal rendszeresen felnőttfilmet, és nincs okunk feltételezni, hogy a világ más, interneteléréssel bíró részén szignifikánsan más lenne az arány. Sőt azt is jól tudjuk, hogy a nők között is jócskán vannak, akik szeretik ilyesmivel feldobni magukat. A pornó tehát így vagy úgy, de mindenkit érint. A kérdés csak az, hogy hogyan.

A pornófogyasztás negatív hatásairól már sokat olvashattunk. Az ezzel a kérdéssel foglalkozó cikkek szerint az alapvető probléma az, hogy a pornófilmek nem valós és sok esetben káros képet festenek a szexualitásról. A pornóban szereplő férfiak és nők megjelenése hamis elvárásokat támaszt és önértékelési problémákat okozhat, a forgatókönyvek erőszakossága, az azokban megjelenő egyenlőtlen viszony pedig szintén nem olyasmi, amihez a valódi életben jó lenne kapcsolódnunk. Mindemellett a pornófogyasztás és az ahhoz kapcsolódó önkielégítés rengeteg energiát is kivisz a párkapcsolatból, hiszen a rendszeres, pornóra történő kielégülés érezhetően csökkentheti a partnerrel átélt szexre vonatkozó vágyat. A pornónak ezeket a káros hatásait ma már nemigen kérdőjelezzük meg. 

Ugyanakkor: bár kényelmes minden, a párkapcsolatokat, szexualitásunkat érintő nehézségért egyből a pornót mint a párkapcsolaton, sőt rajtunk kívül álló okot hibáztatni, egyre többen vannak, akik úgy gondolják, érdemesebb kicsit jobban is utánamenni a dolgoknak. A Psychology Today hasábjairól olyan tanulmányokat hozunk, amik kicsit más megvilágításba helyezik a pornóval kapcsolatos legfőbb sztereotípiákat. 

A világ legnagyobb pornómegosztója minden évben statisztikát készít a pornófogyasztási trendekről. A számok rendre egészen elképesztőek. A site adatai szerint tavaly mintegy 42 milliárd látogatás történt az oldalon, vagyis naponta 115 millióan kerestek ezen az egy felületen az ízlésüknek megfelelő pornót. Nem kérdés tehát, hogy rengeteg filmet nézünk, mint ahogy az sem, hogy mindez nem hagyja érintetlenül szexuális életünket és párkapcsolatainkat. De vajon tényleg annyira negatív a pornó hatása? És valóban egyre többeket érint a pornófüggőség is? 

Pornófüggőség. Van egyáltalán ilyen? 

Bár a pornófogyasztás mértékének növekedésével párhuzamosan egyre többen vannak, akik magukat vagy partnerüket pornófüggőként azonosítják, a szakma megítélése ezzel kapcsolatban már nem ilyen egyértelmű, és jó tudni, hogy maga a pornófüggő fogalom is inkább konyhanyelvi elnevezés, amit elsősorban laikusként használunk. A szakértők inkább problémás pornóhasználatról beszélnek és hozzáteszik, hogy a pornófüggőség mint kórkép nem szerepel az amerikai pszichiáterek nagykönyvében, a Mentális Zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvében, vagyis a DSM-5-ben sem. Sőt a WHO nemzetközi betegségkalauzában, a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában sincs ott – igaz, abban már megtalálhatjuk a kényszeres szexuális viselkedészavart, amihez gyakran párosul kiugró mértékű vagy rendszerességű pornófogyasztás is. Emiatt a kettősség miatt a szakemberek óva intenek a címkézéstől és attól, hogy egy érintett személy saját magára vonatkozó bélyegét („pornófüggő vagyok”) készpénznek vegyük. 

Abban ugyanis, hogy az egyén hogyan ítéli meg saját vagy partnere pornófogyasztási szokásait, nagyon nagy szerepe van annak, hogy milyen kultúrában, családban szocializálódott, vagy épp mennyire részesült vallásos nevelésben – emelik ki a szakértők. Ha valaki szerint a pornófogyasztás vagy a maszturbálás (például vallása tanításaiból kiindulva) bűn vagy rendellenes dolog, mégis csinálja, szorongani fog, és könnyen bélyegezheti rendellenesnek, bűnösnek, vagy akár függőségnek a pornóhoz való viszonyát még akkor is, ha a függőség egyéb jellegzetességeit nem produkálja. 

Lehet, hogy pornófüggő a pasim?
Lehet, hogy pornófüggő a pasim?juhy13 / Getty Images Hungary

Pornót nézni bűnös dolog?

Bár az, hogy valamit rendszeresen és sokan csinálnak, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott dolog normális vagy kívánatos, a pornóval kapcsolatban annyit azért elmondhatunk, hogy teljesen általános jelenség. Azzal, hogy valaki pornót néz (akár viszonylag sokat és rendszeresen), nem lóg ki a sorból, inkább belesimul az átlagba – mondják a szakértők. 

A különböző kutatások a világ minden táján azt mutatják, hogy a férfiak csaknem mindegyike nézett már életében pornót, és szinte ugyanekkora azoknak a száma is, akik a kérdést megelőző hat hónapban pornóztak, 82 százalékuk pedig rendszeres pornófogyasztónak vallja magát. És a pornót élvező nők sincsenek kevesen. Vannak, akik ebből kiindulva úgy gondolják, hogy talán túlbecsüljük a pornóban lévő kockázatokat: ha csaknem mindenki él vele, problémát viszont már egy jóval kisebb százaléknál okoz, talán nem is önmagában a pornó a felelős a szexszel kapcsolatos nehézségeinkért. Ők úgy vélik, hogy valószínűleg nem önmagában a pornó, hanem az azzal kapcsolatos beállítódásaink, a kommunikáció hiánya és a pornóval kapcsolatos elvárások okoznak igazi problémát, ráadásul a pornófogyasztással mint egyébként teljesen általános viselkedésformával kapcsolatos bűntudat sokkal nagyobb pszichés kárt tesz, mint maguk a filmek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A pornó tönkreteszi a tiniket?

A különböző pornófogyasztással kapcsolatos kutatások arra utalnak, hogy a gyerekek egyre fiatalabb életkorban találkoznak a pornóval, így nagyon fontos lenne felmérni, hogy milyen hatást gyakorol mindez a szexualitásukra. Félő, hogy nem igazán jót, mivel ha a pornóból tanulják a szexet, rövid úton csalódni fognak, ez pedig feszültséget és egy sor párkapcsolati problémát is szülhet.

Szülők, pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek szerint ugyanakkor az alapvető probléma nem feltétlenül a pornó, vagyis a pornó önmagában, hanem egyrészt az, hogy a gyerekek túl korán férnek hozzá számukra káros tartalmakhoz (belátható, hogy ebben nem a műfaj, hanem a nem felelős internethasználat a ludas). A másik probléma pedig, hogy a pornó egyre inkább átveszi a szexuális felvilágosítás szerepét, és ebben a szerepében, valóban kifejezetten káros jelenség. Ha a szülők nem beszélgetnek a gyerekeikkel a szexről, illetve arról, hogy egy beleegyezéses szexuális kapcsolat miben más, mint amit a képernyőn látnak, az hosszú távon igenis vezethet problémákhoz. De a gond továbbra sem az, hogy készülnek ilyen filmek, inkább az, hogy nem elég „éberen” használjuk őket. 

Nem tudom abbahagyni a pornónézést. Gáz van velem? 

Egyre több szakember véli úgy, hogy a pornóhoz való viszony egészséges vagy kóros voltát nem lehet csak mennyiségi alapon meghatározni, és azt, hogy a pornóhoz való viszony esetleg függőség jellegű-e, nagyon sok tényező befolyásolja. Azok a pornófogyasztók, akik magukat függőként aposztrofálják, sokszor a fentebb már említett konzervatívabb értékrendjük mentén határozzák meg magukat így. Vagyis abban, hogy magukat pornófüggőként tartják számon, nem a fogyasztási mennyiség, vagy akár a fogyasztott tartalom jellege játszik kiemelkedő szerepet, sokkal inkább a kulturális háttérhez, valláshoz kapcsolódó előírások szigora. Kutatások arról is beszámolnak, hogy a magukat pornófüggőként meghatározók körében nagyon gyakori a szorongás, a stressz és a depresszió is, ez pedig szintén nagyban befolyásolja a magukról kialakított képet. Mindemellett - teszik hozzá egy a szaklapban megjelent cikkben -  a szexfüggőség-diagnózisból könnyen lehet iatrogén ártalom, vagyis olyan helyzet, amikor maga a betegség, vagyis ebben az esetben annak diagnózisa betegít meg.

A pornó problémás? 

Bár alapvetően még a rendszeres pornófogyasztás is lehet normális, abban is egyetértenek a szakemberek, hogy amennyiben az egyén úgy érzi, hogy saját vagy partnere használata problémás, ha állandó konfliktusok, szégyenérzet vagy szorongás forrása, akkor mindenképpen kell foglalkozni a dologgal. Kutatások szerint a férfiak mintegy 4, a nők mintegy 1 százaléka tekinti a maga pornóhasználatát problémásnak, vagy nevezi azt akár függésnek. Ezeknek az embereknek mindenképpen szakértői segítségre van szükségük ahhoz, hogy állapotukat jobban megértsék és segítséget kaphassanak ahhoz, hogy megtalálják a probléma okát. Azonban az ő esetükben is óvatosan érdemes bánni a függőség címkével. Egy korábbi átfogó kutatásból ugyanis az derült ki, hogy a szakemberhez fordulók diagnózisát és a kezelési módokat nagyon erősen befolyásolta az őket kezelő szakember morális megközelítése is, vagyis az, ahogy a terapeuta a pornóhoz viszonyult. 

A pornó olyan az agynak, mint a heroin?

Sokat olvasni arról, hogy a pornóra éppúgy rá lehet szokni, mint a különböző tudatmódosító szerekre, alkoholra, drogokra. Ennek jeleit keresve kutatók vizsgálták a magukat pornófüggőként aposztrofáló alanyok agyát. Azt állapították meg, hogy amikor az alanyoknak szexuálisan stimuláló felvételeket mutattak, agyuknak a függőségekhez kapcsolódó területe nem lett aktívabb, vagyis nem úgy viselkedett, mint a drog- vagy alkoholfüggőké. Mindebből arra következtettek, hogy a pornófüggőségként aposztrofált állapot inkább a depresszió egyik tünete, vagy akár az obszesszív-kompulzív zavar (OCD) egyik sajátos megjelenési formája lehet. 

A pornó  a párkapcsolatokra leselkedő legnagyobb veszély?

Kétségtelen, hogy a pornó hatással van a párkapcsolatra. Egyrészt befolyása lehet arra, hogy a pár tagjai között milyen és mennyi szexuális interakció van, generálhat olyan igényeket, elvárásokat, amelyek pornóhasználat nélkül nem merültek volna fel, és nagyon sokszor lehet konfliktus forrása is a felnőttfilmek magányos használata. Ugyanakkor a pornóval kapcsolatos konfliktusok jól körülhatárolhatók és jellemzően két okra vezethetők vissza. Az egyik, amikor az egyik fél rejtegeti a pornófogyasztását, mert tudja, hogy a másik fél helytelenítené azt, a másik pedig, amikor a pár tagjainak eltérő elképzelései vannak arról, hogy milyen szerepet tölthet be a pornó az életükben. A pornóval kapcsolatos párkapcsolati problémák megoldásában sokat segíthet a párterápia, amelynek során a résztvevők megérthetik saját és partnerük vágyainak a természetét, és szabályokat fektethetnek le azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami elfogadható a számukra, és mi az, ami már nem tolerálható. 

Az egyik fél rendszeres pornónézése szakításhoz vezet?

A felszínen sok esetben tűnhet úgy, hogy a pornónak közvetlen hatása van a párkapcsolat felbomlására. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy van összefüggés a pár egyik vagy mindkét tagjának rendszeres, magánzó pornófogyasztása és a párkapcsolat rossz kilátásai között, de úgy vélik, hogy ez megint nemcsak a pornóra vezethető vissza, hanem egyrészt arról szól, ahogyan a másik reagál az egyik fél pornófogyasztási szokásaira. A másik tényező pedig, hogy a pornó vagy a túlzott pornófogyasztás mögé nézve sokszor sokkal mélyebben gyökerező és az egész párkapcsolatot érintő problémák rajzolódnak ki. A teljesség igénye nélkül: ezek lehetnek bizalomvesztéssel kapcsolatos problémák, elhidegülés, féltékenység, és a pornóhasználat sok esetben csak az ezekre adott válasz (stressz, feszültség, zaklatottság) kezelésének egy módja.  

Lehet. De az is lehet, hogy más a probléma.
Lehet. De az is lehet, hogy más a probléma.David Pollack / Getty Images Hungary

A túlzásba vitt pornófogyasztás merevedési zavart okoz? 

A pornó és a merevedési zavarok kapcsolatáról már sokat olvashattunk. Ugyanakkor a legfrissebb kutatások arra utalnak, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél egyszerre van jelen a nagymértékű pornófogyasztás és az erekciós zavar, sokszor a konzervatívabb, vallásos háttér is közrejátszik. A bűntudat és a saját cselekedetek helytelenítése komoly stresszforrás lehet, aminek a merevedésre is hatása van. Vagyis – állítják azok, akik szerint hiba lenne mindig minden bajt a pornóra hárítani – nem a pornó, hanem az azzal kapcsolatos tabuk és megbélyegzés eredményeznek erekciós problémákat. 

És akkor? 

A 21. században a pornó már az életünk része. A kapcsolatok döntő többségében legalább az egyik fél rendszeresen él vele, és az egyedülállók számára is rendszeres örömforrást jelent. Bár igaz, hogy a pornó által közvetített értékrend és ideál nem követendő, követhető, egyes szakemberek szerint hiba volna a párkapcsolati konfliktusok nagy részéért a pornót okolni, mint ahogy szintén hiba a pornófüggő címke gyakori kiosztása is. A szakértők úgy vélik, hogy a nagy mennyiségű, akár kényszeres pornóhasználat sokszor inkább tünet, mintsem eredő, és mélyebben fekvő problémákra hívja fel a figyelmet. Olyanokra, amikkel mindenképpen foglalkozni kell, lehetőleg anélkül, hogy bármelyik érintettet függőnek, betegnek bélyegeznénk. 

Borítókép: Csabai Kristóf / Dívány.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra