Így kívánhatod meg újra a szexet

Nagyon sokféle oka lehet annak, hogy az ember nem kívánja a szexet, és nem vagyunk egyformák abban sem, hogyan érint bennünket a vágy csökkenése. Vannak, akiknek eleve alacsony a libidójuk. Ők köszönik, jól elvannak vágy nélkül is. A fickósabbakat ugyanakkor komolyan aggaszthatja, ha hosszabb időre megcsappan a lelkesedésük. Nagy a hajtás, kimerítő tempó a munkahelyeden? Esetleg felőröl a napi szintű küzdelem egy totyogó vagy egy kamasz nyiladozó öntudatával? Teljesen lefoglal a legújabb kreatív projekted? Ezek mind olyan körülmények, amik visszább vehetnek a szex iránti érdeklődésből.

Ha tudod vagy legalább sejted az okot, már beljebb is vagy egy kicsit: első körben azt kell kezelni, ami a fáradságot, krónikus stresszt vagy a behozhatatlan időhiányt okozza. Ha viszont ilyen prózai okokat nem találsz, érdemes messzebbről ránézni a problémára, és olyan eszközöket, technikákat keresni, amik különösebb beavatkozás (például vágyserkentők alkalmazása) nélkül visszatéríthetnek a rendes kerékvágásba. Néhány ilyet mutatunk.

Baj, ha nem vágysz a szexre?

Alapvetően nem, vagyis nem feltétlenül. Vannak emberek – nem is kevesen –, akik alig vagy egyáltalán nem éreznek szexuális vágyat. Mások az átlagnál jóval ritkábban, és csak akkor, ha minden klappol, a szex mellé érzelmi elköteleződés, sőt szerelem is társul. Élettani jelenség továbbá, ha a kor előrehaladtával lanyhul valamennyit a lelkesedés, mint ahogy az is, hogy egy-egy hosszabb időszakon belül hullámzik, hogy mennyire vagy kívánós. És megint nem ugyanaz a szitu, ha magánzóként vágysz kevesebbre, mint amikor párkapcsolatban élsz, ráadásul olyasvalakivel, aki nagyon is igényelné a megszokott intenzitást és rendszerességet.

Annak eldöntésében, hogy problémás-e a vágy csökkenése, te magad lehetsz az irányadó. Ha zavar, hogy nem vagy olyan lelkes, mint régen, ha párkapcsolati nehézségeket okoz az alacsony libidó, ha hiányzik a szex közvetítette kellemes érzés és a testi közelség, érdemes kicsit utánamenned az okoknak és kezelned, amit magad tudsz. Ha a helyzet minden erőfeszítésed ellenére sem javul, cseppet sem ciki felkeresni a háziorvosodat, aki segít eligazodni, hogy milyen irányban érdemes továbblépned. De ne szaladjunk ennyire előre: nézzünk néhány olyan apróságot, amelyek óriási fordulatot hozhatnak a kérdésben!

GettyImages-1057126270 (1)
fizkes / Getty Images Hungary

Mi van a párkapcsolattal?

Ha párkapcsolatban élsz, konfliktusok forrása lehet, ha nem, vagy nem úgy és annyit vágysz a szexre, mint régen. Ha nincs a vágy csökkenése mögött olyan objektív ok, mint a bevezetőben említettek (stressz, leterheltség, krónikus betegség, stb.), érdemes egy kicsit fókuszt váltani, és nem az ágyban, hanem a párkapcsolatotok mindennapjaiban keresni a választ. Sok konfliktusotok volt az utóbbi időben? Esetleg régebbről vannak szőnyeg alá söpört problémáitok? Mostanában a kapcsolat más területein volt a fókusz, például költöztök, felújítotok, gyereketek lesz? Egy párkapcsolat életében teljesen normális, ha a vágy nem mindig ég ugyanolyan hevesen. Ha azonban a korábbihoz képest jelentősen visszaesik a libidó, és ez a jelenség hosszabb hónapokra állandósul, fontos, hogy ne hagyjátok annyiban a dolgot, hanem őszinte beszélgetéssel – vagy ha szükséges, szakember bevonásával – dolgozzatok rajta. Lehet akármilyen régi és kibeszéletlen egy probléma, az őszinte feltárulkozás segíthet, hogy leomoljanak a láthatatlan gátak. Sokszor már az is rengeteget számít, ha tudatosítjátok magatokban és egymásban, mi vitte el a fókuszt. Így egyiketek sem keres a másik lelkesedésének megcsappanása mögött olyasmit, ami fel sem merül. Az is lehet, hogy csak egy kicsivel több időre vagy nyugalomra van szükségetek. Beszéljetek a jelenségről és keressétek a megoldást arra, hogy hogyan lehetnétek akár kisebb gyerekek mellett is többet együtt, hogy egymásra figyelhessetek, megbeszélhessétek a nehézségeket és visszahozhassátok a vágyat is. 

És az életmódoddal?

Ahogyan élsz, az nagyon erős hatással van a szexuális vágyaidra is. Ha rendszeres alváshiányt görgetsz magad előtt, ha nem vigyázol a testedre, nem mozogsz, rosszul eszel, esetleg sokat iszol, sajnos nincs mit csodálkoznod azon, ha csökken a vágyad. Ahhoz ugyanis, hogy az ember jól működjön szexuálisan is, nem árt, ha ügyel a teste általános állapotára. Ha szeretnéd serkenteni a vágyad – vagy csak úgy általában szeretnél jobban lenni –, csökkentsd a káros szenvedélyeket, és szánj időt arra, hogy karbantartsd a tested. Lehet, hogy felnőtt életed első 10-20 évében meg sem kottyant, ami negyven felett, összekapcsolódva a különböző hormonális változásokkal már nagyon amortizálja a tested. De nincs késő változtatni, ráadásul nem kell nagy dolgokra sem gondolni. Ha láncdohányos vagy, csökkentsd a mennyiséget, ha minden este sörözöl, borozol, ritkítsd kicsit az alkalmakat. Ha pedig most semmit sem mozogsz, először csak heti két-három alkalommal érdemes űznöd a neked tetsző sportot. A tested meg fogja hálálni, hogy karbantartod, ráadásul még az önbizalmadat is helyrebillentheted ezzel. 

És ha már önbizalom

Vannak olyan szerencsések, akik szinte mindig jóban vannak magukkal. Meg persze olyanok is, akiket a túlzott önbizalom inkább visszavet. A legtöbbünk számára az önbizalom inkább hullámzó: vannak napok, amikor oké magával az ember, máskor viszont mintha minden csak felhívná a figyelmet az előnytelennek vélt testi adottságokra. Vagy a lelkiekre. Mert ahhoz, hogy az emberben szexuális vágy horkanjon és örömmel bújjon ágyba valakivel, nem árt, ha épp nem szégyelli magát sem azért, ahogyan a teste kinéz, sem azért, mert (szerinte) sikertelen, értéktelen. Ha a vágyad az utóbbi időben megcsappant, érdemes egy kicsit utánagondolnod annak is, mennyire vagy jóban magaddal. Ha nagyon lent vagy, előbb az önbizalmadat érdemes valamilyen értékelhető szintre hoznod. Ez nem könnyű feladat, de érdemes foglalkozni vele, mert alapvető hatása van a szexuális vágyra is. Ha zavar magaddal kapcsolatban valami, és olyasmiről van szó, amin tudsz változtatni, próbáld meg. Ha viszont nincs mit tenni, inkább az elfogadás segíthet. 

Tudatosság

A jóga, a mindfulness és a különböző, fókuszálást segítő technikák segítségével jobban megértheted tested jelzéseit és könnyebben megy majd az örömérzetre való koncentráció is.Több kisebb kutatás igazolja, hogy a mindfulness segíthet élénkíteni a vágyat és serkenteni az arousalt. A technikát ráadásul nemcsak szólóban érdemes gyakorolni, de a partner bevonása is sokat javíthat szexuális életetek minőségén és a vágy összehangolódásán.

Ami pedig a jógát illeti: a mélyizmokra ható gyakorlatok nagyon hasznosak, ha testünk szexuális egészségéről van szó. Ezeknek az izmoknak az edzettsége ugyanis közvetlenül is hozzájárulhat a szexuális örömérzethez, és magában a vágy kialakulásában is nagy szerepük van, mert serkentik a szaporítószervek vérellátását. Iratkozz be egy kezdő tanfolyamra és nézd meg, mennyire tudsz azonosulni a mindfulness szemléletével, vagy akár azzal, amit a jóga közvetít. Hacsak néhány technikát viszel haza, vagy csak egy kicsit jobban odafigyelsz a tested jelzéseire, máris sokat tettél azért, hogy a vágyad ismét a régi legyen. 

Biblioterápia

Ugye, milyen szofisztikátlan hangzik? Pedig nem arról van szó, hogy könyvtárban ücsörögve várd, hogy ellepjenek a vágy hullámai. Inkább, hogy ne félj erotikus, akár pornográf tartalmú könyvet venni, kölcsönözni, és az éjjeliszekrényeden rendszeresíteni. Persze ott a pornó is, ha az ember épp arra kíváncsi, mások hogy csinálják, de könyvet olvasva több tere marad a fantáziának, ami megint csak segít visszacsalogatni a vágyat. Kutatások szerint ráadásul nemcsak az segít, ha túlfűtött irodalmat bújsz. Érdemes lehet beszerezned a szexualitásról tárgyilagosabban író, sőt akár anatómiai témájú könyveket is. Saját tested és a szex jellegzetességeinek megismerésével nagy lépést tehetsz afelé, hogy ismét nagyon akard a szexet. 

Azért ez jó tud lenni.
Azért ez jó tud lenni.fizkes / Getty Images Hungary

Miért fontos mindez?

Ha elsőre nem is okoz problémát a vágy, és ezzel együtt a szex hiánya, jó, ha tudod, mennyi pozitívumtól fosztod meg magad, ha nem hódolsz rendszeresen a testi örömöknek. Egy sor kutatás igazolja, hogy a szex milyen jó hatással van a keringési rendszerre, sőt akár az edzettségre is, és mennyire tudja erősíteni az önbizalmat, ami szintén nagyon fontos ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a mindennapokban is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra