Lehet, hogy te is szürkeszexuális vagy? Most kiderül!

A csapból is a szex folyik, te viszont nem vagy annyira elájulva? Lehetnek akármilyen rövidek a szoknyák, bármilyen kigyúrtak a karok, nem indulsz be lépten-nyomon? Ha nem alélsz el olyan könnyen egy-egy csinos nőre vagy férfira pillantva, mint a többség, lehet, hogy te is szürkeszexuális vagy. Szerencsére ez is teljesen normális!

Felvontad a szemöldököd? Megértjük. Minek mindennek külön nevet adni? És miért kell nagy ügyet csinálni abból, ha valakinek magasabban van az ingerküszöbe? Teljesen rendben van, ha először ezek merültek fel benned. De az is igaz, hogy egy olyan világban, amiben mindig a szexről van szó, könnyen csodabogárnak tarthatja magát, aki nem érez minden sarkon erős szexuális vonzalmat. Merthogy ilyen emberek is vannak, méghozzá nem is kevesen. Azokat, akiket az átlagnál ritkábban önt el a forróság egy-egy nő vagy férfi láttán, manapság szürkeszexuálisnak nevezik. 

Hogy honnan tudhatod, hogy ebbe a csoportba tartozol-e? Erről később még lesz szó, de elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy a vágyról végletek helyett inkább spektrumszemléletben érdemes gondolkodni. Vagyis ha a skálánk egyik végén az aszexualitás, a vágy teljes vagy majdnem teljes hiánya van, a másik végén pedig a lépten-nyomon felhorgadó vágy, akkor a kettő között végtelen sokszínűséget találhatunk, amiben mindenki magára ismer egy ponton. 

Mindenféle vonzalmak

Ha egymás közt beszélünk arról, hogy beindít bennünket valaki, hogy tetszik, vagy épp bírjuk az illetőt, rövidre szoktuk zárni és valami olyasmit mondunk, hogy „bejön nekem ez a hapsi”. De abban, amit hétköznap egy szóval lefedünk, alaposabban szemlélve többféle természetű vágyakozás van, és ezek nem ugyanolyan erősen jelennek meg egy adott emberhez fűződő vonzalmunkban sem. A vágy lehet például:

 • Romantikus vonzalom, vagyis arra vonatkozó vágy, hogy valakivel romantikus kapcsolatban legyünk. Vannak, akik szerint ehhez nélkülözhetetlen, hogy az illetőt szexuálisan is kívánjuk, mások szerint viszont simán működik anélkül is. 
 • Szexuális vonzalom: vagyis vágy arra, hogy valakivel szexuális kapcsolatba kerüljünk. Megint csak: vannak olyanok, akiknek ahhoz, hogy szexuálisan izgatónak találjanak egy másik embert, fontos, hogy valamiféle érzelmi kapcsolatuk már legyen vele (ők a demiszexuálisok), megint mások viszont köszönik, prímán megvannak anélkül is. 
 • Esztétikai vonzalom: vagyis amikor vonzalmunk pusztán esztétikai jellegű: így élvezzük például a Dávid-szobor szépségét, és könnyen belátható, hogy ehhez sem romantikus, sem szexuális vágyódás nem kapcsolódik. Természetesen nem csak tárgyakra irányulhat ez a rajongás. Volt már veled olyan, hogy heteroszexuálisként elámultál egy azonos nemű emberpéldány testi szépségén? Akkor tudod, miről beszélünk. 
 • Szenzuális vonzalom: van olyan ember, akinek egyszerűen a fizikai közelségére vágysz? Mondjuk arra, hogy megöleld vagy megérintsd? Nagyon reméljük, hogy meg is kapod mindezt. Annál is inkább, mert az ilyen jellegű vágyódás sem csak a szerelmesek jussa: romantika nélkül is érezhetünk ilyet egy másik ember iránt, legyen az egy barátunk vagy családtagunk.
 • Plátói vonzalom: amikor arra vágyunk, hogy valakivel baráti kapcsolatban lehessünk. Ilyet is valószínű, hogy éreztél már. Nem szükségszerű része az esztétikai, romantikus vagy szexuális vágy. Egy embertársunkra vágyhatunk pusztán személyiségének a varázsa miatt is. 
 • Érzelmi vonzalom: amikor arra vágyunk, hogy valakivel szoros érzelmi kapcsolatba kerüljünk. Ilyesmit akár távoli ideáljaink iránt is táplálhatunk. Ki ne vágyott volna arra, hogy fontos ember legyen mondjuk egy kedvenc regényhőse életében? 

A különböző vonzalomtípusok között persze vannak átfedések, és olyan különleges eset is, amikor egy másik ember iránt ezek mindegyikét egyszerre érzed. Vannak, akik egyik-vagy másik típust nem is ismerik, megint mások olyan lelkesek, hogy gyakran átélnek többféle vonzalmat is. 

Rendben, akkor lássuk, hogy van ezekkel egy szürkeszexuális!

A szürkeszexuális ember érezhet kevés, sok vagy átlagos „mennyiségű” romantikus, plátói vagy érzelmi vonzalmat: szexuális vonzalmának intenzitását leszámítva óriási lehet a vágyait illető változatosság. A közös vonás a szürkeszexuális emberekben az, hogy másik emberre irányuló szexuális vonzalmat kevesebbszer éreznek, mint mások. Még egyszerűbben fogalmazva: kevesebbszer, sőt ritkán élik át a „nagyon szeretnék lefeküdni vele” érzést. A szürkeszexuális emberekre továbbá jellemző, hogy: 

 • számukra a szexualitásnak nincs olyan óriási szerepe a párválasztáskor, vagyis nem a szexuális vágy megléte az elsődleges szempont;  
 • a szexualitásnak összességében kisebb szerepet tulajdonítanak tartós kapcsolataikban is; 
 • ritkán, de éreznek szexuális vágyat, ez azonban kissé sérülékenyebb, több tényezőnek is stimmelnie kell, hogy megjelenjen; 
 • a szerelmet, odafigyelést sokszor más úton: öleléssel, simogatással, a partnernek való segítségnyújtással fejezik ki. 

Demi-, szürke- vagy aszexuális?

Az aszexualitás, illetve a demiszexualitás az utóbbi években ismert fogalmakká váltak, és könnyen összekeverhetők a szürkeszexualitással. Mégsem ugyanazt jelentik. Az aszexuális emberek nagyon minimális vágyat éreznek, vagy nem vágynak egyáltalán egy mások emberrel megélt szexre. A szürkeszexuálisoknak ennél gyakrabban vannak szexuális vágyaik, vagyis a fentebbi spektrumon kicsit elmozdulnak a skála aszexuális végétől. A demiszexuálisok viszont csak akkor éreznek szexuális vágyat, ha a partnerrel már kialakult köztük valamilyen érzelmi kötelék, akkor viszont lehet akár nagyon gyakori és heves is a vágyakozásuk. 

Épp ezért míg egy aszexuális ember életében vélhetően ritka az olyan időszak, amikor sok testi örömöt él át, a demiszexuális vagy szürkeszexuális emberek a megfelelő feltételek teljesülése esetén aktív szexuális életet is élhetnek.

Mi van az irányultsággal?

Akár aszexuális, akár demi- vagy szürkeszexuális valaki, vágyának mértéke nem függ attól, hogy egyébként hetero-, homo- vagy biszexuálisnak határozza meg, vagy más kategóriába sorolja magát. Lehet valaki aszexuális heteroszexuális vagy meleg szürkeszexuális például. (Mondtuk már, hogy teljesen rendben van, ha elsőre elveszel a sok elnevezés között?)

Mi van a libidóval? 

Nagyon jó kérdés: vágy és libidó nem ugyanaz, és míg az alacsony libidó bizonyos esetekben valamilyen egészségügyi problémát vagy traumát jelenthet, az aszexualitás, demi- és szürkeszexualitás teljesen egészséges dolog. Míg a szexuális vonzalom a konkrét másikhoz kapcsolódik, vagyis arra vonatkozik, hogy az illetővel szeretnénk lefeküdni, a libidó arra a szexuális késztetésre utal, amikor úgy érezzük, hogy szexre van szükségünk, hogy levezessük a szexuális energiáinkat. 

Levezetésként
LevezetéskéntFotó: David Pollack / Getty Images Hungary

Mindebből az következik, hogy egy szürkeszexuális embernek is lehet magas a libidója, még ha egyébként ritkán is kívánja meg a szexet egy konkrét emberrel. 

Érdekes, és akkor mi van a maszturbálással? 

Mivel libidó és vágy két külön dolog, a szürkeszexuálisok (akár az aszexuálisok és a demiszexuálisok) is maszturbálhatnak, akár kifejezetten gyakran, akár ritkábban, mint mások – ennek nincs igazán köze ahhoz, hogy a másik emberre irányulva milyen gyakran vagy milyen intenzitással éreznek vágyat. 

És a párkapcsolattal? 

A szürkeszexuális emberek (megint csak hasonlóan az aszexuálisokhoz és a demiszexuálisokhoz), teljes, tartalmas és kielégítő párkapcsolatban élhetnek, mert ez nem függ a szex mennyiségétől. Probléma inkább abból adódhat, ha nagyon eltérő a vágy és a libidó mértéke a kapcsolatban, és ez feszültséget szül a pár tagjai között. Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a szex mennyisége nem csak a libidóval, a vággyal sem feltétlenül jár kéz a kézben. 

Az emberek ugyanis egy sor különféle okból szexelnek, és ezek között csak egy, hogy azért, mert vágynak arra a konkrét másikra, vagy épp csúcson a libidójuk. Az emberek lefekszenek egymással azért is, mert gyereket szeretnének, mert az egymás közötti kötődést vagy intimitást szeretnék erősíteni, a partnerüknek szeretnének kedvezni, vagy pusztán kíváncsiak. 

Megfordult benned a gondolat, hogy szürkeszexuális vagy? Érdekel, hogy hogy járhatnál ennek utána? 

Olyan tesztet, amibe különböző adatokat táplálva azonnal pontos diagnózist kapsz, nem tudunk ajánlani, már csak a fentebb említett spektrumszemlélet miatt sem. Ha viszont úgy érzed, érdemes lenne kicsit jobban megismerni vágyaid természetét, tudunk pár olyan kérdést sorolni, amit érdemes lehet magadnak feltenni. 

 • Milyen gyakran érzel szexuális vágyat valaki iránt?
 • Milyen gyakran magas a libidód?
 • Milyen gyakran maszturbálsz?
 • Mennyire erős szexuális vágyat szoktál érezni? (Ha szoktál...)
 • Ahhoz, hogy szexuális vágyat érezz, szükséged van valamilyen érzelmi alapra, kötődésre az illetővel?
 • Milyen érzéseid vannak a szexhez kapcsolódóan?
 • Élvezed a szexuális együttlétet?
 • Mit éreznél, ha kiderülne, hogy szürke- vagy aszexuális vagy? 

Ezek a kérdések segíthetnek, hogy közelebb kerülj a saját szexualitásod megértéséhez. Ez akkor is nagyon fontos, ha egyedül vagy, de nagyon nagy jelentősége van akkor, ha párkapcsolatban élsz. 

És te? Hogy vagy ezzel a szürkeszexualitással?

 • Ugyan, mi ez a marhaság? 375
 • Kábé így vagyok, de minek ezek a hülye nevek? 280
 • Bevallom, az vagyok! 215
 • Nem tudom biztosan eldönteni. 202
 • A szürke ötven árnyalata? Ja, tudom, az valami romantikus szexfilmszerűség. 124
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.