4 jel, ami segít felismerni, hogy mérgező kapcsolatban élsz

A fizikai erőszak jelei egyértelműek, a verbális bántalmazást sokkal nehezebb kiszúrni. Mire elcsattant az első pofon, a lelki bántalmazás már annyira legyengített, hogy közel másfél évembe telt, mire ki tudtam szállni a kapcsolatból.

A felismerés, hogy a kapcsolatban jelen van az érzelmi abúzus, nemcsak azért fontos, mert fájdalmas és pusztító együtt lenni valakivel, aki rendszeresen bánt, hanem azért is, mert a fizikai és szexuális erőszak előszobája minden esetben az érzelmi bántalmazás. A Medium segít rávilágítani azokra a szempontokra, amelyek alapján te is könnyebben felismerheted, ha mérgező kapcsolatban élsz.

#1 A kölcsönösség hiánya

Legyen szó szerelemről vagy barátságról, minden kapcsolathoz két ember kell. Két ember, akik aktívan részt vesznek a kapcsolat építésében és fenntartásában. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindkét fél mindig ugyanannyi energiát fektet a kapcsolatba, hiszen mindannyiunknak vannak nehezebb időszakai, van, amikor több támogatásra van szükségünk.

A már említett kapcsolatomban mindent megtettem azért, hogy az akkori párom nyugodt legyen. Végül teljesen alárendeltem magam, nem volt olyan része az életemnek, amit ne aszerint intéztem volna, hogy neki mi a legjobb. De sosem volt elég és sosem volt elég jó. Amikor viszont segítségre lett volna szükségem, rendszeresen magamra maradtam.

Nem könnyű belátni, ha nem azt adja egy kapcsolat, amire valójában szükségünk lenne. Lehet, hogy keresed a másikat, törekszel arra, hogy töltsetek együtt időt, kezdeményezel beszélgetéseket. Elviszed randizni, vigyázol a gyerekeire, örülsz a sikereinek és vigasztalod, ha baj van. De vajon ő is megteszi ugyanezt érted? Természetesen előfordul, hogy az élet közbeszól, ezért nem érdemes pár alkalom alapján megítélni egy kapcsolatot. De ha rendszeresen érzed úgy, hogy csak te teszel erőfeszítéseket a kapcsolatért, a másik oldalon pedig csak elvárásokkal találod szembe magad, ideje elgondolkodni, hogy valóban megéri-e ez neked.

#2 A fontosság érzésének hiánya

A legtöbben ugyanazt akarjuk: fontosnak érezni magunkat és szeretve lenni. Különösen akkor, ha párkapcsolatról van szó, joggal várjuk el a másiktól, hogy kifejezze az érzéseit. Nem kell nagy dolgokra gondolni: ha lehet rád számítani, ha ott vagy a másik számára fontos eseményeken, vagy ha nem a telefonodat nyomkodod végig, amikor együtt vagytok, már nagy eséllyel érezteted, hogy fontos számodra a másik ember. Mint minden esetben, itt is vannak kivételek, azt pedig senkitől sem érdemes elvárni, hogy saját maga elé helyezzen minket. A lényeg, hogy ott legyen, amikor szükséged van rá.

Van különbség veszekedés és verbális abúzus között
Van különbség veszekedés és verbális abúzus közöttskynesher / Getty Images Hungary

#3 Rombolás

Már a kapcsolatunk alatt is többször megkaptam, hogy ne csodálkozzak, hogy a korábbi kapcsolataim véget értek, elég, ha magamra nézek. De itt van ő, ez a csodálatos ember, aki mégis tűr és elvisel, igazán hálás lehetnék neki.

Kiabálás, vádaskodás, fenyegetés, manipuláció. Sokan vannak, akik attól érzik jobbnak magukat, hogy mások önbizalmát lerombolják. A jó hír viszont, hogy ezt legtöbbször nem azért csinálják, mert bármi baj lenne veled, épp ellenkezőleg. Ennek ellenére senki sem szereti azt hallgatni, hogy mit és hogyan ront el, mennyire béna, buta vagy csúnya, főleg, ha ezt egy számára fontos embertől kapja meg. Ilyenkor az első reakció általában az, hogy az áldozat megpróbálja bebizonyítani, hogy értékes, fontos és szerethető – de bármennyire is igyekszik, a másik mindig talál majd benne valami hibát.

#4 Őszinteség és bizalom sérülése

Ez a két dolog elengedhetetlen egy kapcsolat működéséhez, de senkinek sem tartozol elszámolással. Teljesen oké, ha néha csak a barátaiddal lennél, ahogy az is, hogy vannak érzéseid, gondolataid, amiket legszívesebben megtartanál magadnak. Még a legjobbakkal is megesik, hogy megrendül köztük a bizalom – kérdés, hogy ezzel mihez kezdünk. Ha fontos, hogy a másik az életünk része maradjon, akkor érdemes erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy visszaépüljön a bizalom. Ne feledd, ehhez azonban nem kell, hogy az életed minden pillanatát megoszd a másikkal!

Ha ezeket végigolvasva úgy érzed, hogy minden rendben, legyél nagyon hálás a téged körülvevő emberekért. Ha viszont felmerült benned a gyanú, hogy bizonyos kapcsolataidban valami nem oké, gondold végig, hogy milyen változásokra van szükséged, majd jelöld ki az énhatáraidat. Ha működik köztetek a kommunikáció, előbb-utóbb sikerül közös nevezőre jutni. Olyan kapcsolatra pedig nagy valószínűséggel nincs is szükséged, amiben az igényeid és problémáid süket fülekre találnak. Legyen szó barátokról, szerelemről vagy családról, tudd, hogy teljesen rendben van, ha végül arra jutsz, hogy nem fektetsz több energiát azokba a kapcsolatokba, amikért csak te dolgozol.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek