Miért szőrtelenítsenek a férfiak? Vagy miért ne? Szavazz!

Strandszezon van, ami azt jelenti, hogy a nők minimum hetente megkerülhetetlenül szembekerülnek a kérdéssel: szőrtelenítsenek-e, s ha igen, hogyan? Melyik módszer jár a legkevesebb bőrgyulladással, költséggel, szöszmötöléssel? Ám a férfiak, akik értetlenül kérdezik, mégis mi tart ennyi ideig, éppúgy eltöltenek ugyanannyi időt tollászkodással, főleg akkor, ha meg is szabadulnak a tollaiktól.

Igen messzire jutottunk a „csak egy fokkal legyen szebb az ördögnél” elvárásnál. A mai modern férfiak éppúgy igyekeznek a lehető legelőnyösebben kinézni, mint a nők, ruhákat válogatnak, szakáll- és  bajuszformákat próbálgatnak, trendekhez alkalmazkodnak, és igen, szőrtelenítenek is. No de mégis mikor változott át a szőr a férfiasság jelképéből eltávolítandó, sokak számára már szinte illetlen kellemetlenséggé? És mit szólnak ehhez a nők?

Heti kérdésünk így szól: Szőrtelenítsenek-e a férfiak? 

Mikor lett a szőr undorító?

Egy 2014-es felmérés szerint minden hetedik angol férfi szőrteleníti a mellkasát. A Mintel kutatása szerint a 16-24 éves brit férfiak hatvan százaléka rendszeresen eltávolítja a testszőrzetét. A megkérdezettek tizenhárom százaléka epilálja a mellkasát, tizenkét százalékuk rendszeresen borotválja a hónalját, és a Cosmopolitan szerint a férfiak kilencven százaléka az altestén növő szőrzetet is alaposan kordában tartja. Az amerikai férfiak (15-90 éves kor között) húsz százaléka rendszeresen szőrtelenít nyak alatt is, a német férfiak körében ez az arány ötven százalék, és a számok fokozatosan emelkednek. Azok a férfiak, akik rendszeresen futnak, úsznak, birkóznak vagy bicikliznek, a lábukat is epilálják. Egyrészt sokkal jobban kirajzolódnak az izmaik, másrészt tisztábbnak, praktikusabbnak tartják a sima bőrt, amin semmi sincs, ami légellenállást fejtene ki, vagy aminél fogva mondjuk egy rögbijátékost meg lehetne ragadni. A Fragrance Direct felmérése szerint mára a férfiak kétszer annyi időt töltenek szőrtelenítéssel, mint a nők, és több pénzt is költenek rá. Saját kifejezést is alkottak maguknak a man és a landscaping szavak összevonásából, ez lett a manscaping. A szőr régimódi lett, sőt undorító, hiszen akik a nőknél a higiénia alapfeltételének tartják (igaz, teljesen tévesen) a bőr simaságát, ugyanígy tesznek a férfiakkal is. Az ókori egyiptomiak végre nem forognak a sírjukban (e népnél jellemző volt mindkét nemre a szőrtelenítés), nagyanyáink zokognak, azok a nők, akik Sean Conneryben, Pierce Brosnanben és Tom Selleckben látják az igazi férfit, búsan hajtják le a fejüket: hová tart ez a világ? A férfiak pedig, akik erősebb testszőrzettel rendelkeznek, teljesen összezavarodva kérdezhetik: most akkor mi tetszik a nőknek?

Szerinted melyik fele szebb?
Szerinted melyik fele szebb?RuslanDashinsky / Getty Images Hungary

A metroszexuális már elavult?

Mark Simpson brit újságíró, aki a kilencvenes évek elején a metropolitan és a heterosexual angol szavakból megalkotta a metroszexuális kifejezést, már egy új kategóriát tart szükségesnek, s előállt a spornosexual kifejezéssel. Olyan férfiak tartoznak ide, akik túl azon, hogy sokat törődnek a külsejükkel és divatosak szeretnek lenni, a sport és a pornóipar hírességeit tekintik példaképüknek, például a szupermodellként dolgozó David Gandyt. Az új kategóriába tartozó férfi folyamatosan odafigyel arra, hogy teste izmos, szálkás és szőrtelen legyen szinte minden négyzetcentiméterén. Nagyon úgy néz ki, hogy azok az irreális elvárások, illetve a velük járó fájdalmas, időrabló és drága eljárások, amelyek megnehezítik a modern nők életét, a modern férfiak világába is megérkeztek. Hogy örülünk-e neki, az persze egy másik kérdés. 

A férfiaknak is fáj

Már a gyantáztatás és az epilálás nem lebecsülendő fájdalmát is megosztjuk az erősebb nem tagjaival. Már hiába panaszkodunk nőként, mennyire fájdalmas, amikor tövestül tépjük ki a szőrszálainkat, a férfiak is ezt csinálják – már ha tartós eredményre vágynak. A borotválás nagyon kényelmes módja a szőr eltávolításának, de ha belegondolunk, hogy egy magas, erőteljesebb szőrzetű férfinak mennyi idejébe telhet, mire az arcától az altestéig, vagy akár a bokájáig mindennap leborotválja magát, máris megértjük, miért jár sok „egyes személyi számú egyén” is inkább kozmetikushoz. Olyan gyakorlati kérdések is felmerülnek, hogy otthon hová kerül egy egész férfinyi szőr? A lefolyótisztító szakemberek persze remélik, hogy a zuhanytálcába vagy a kádba, mert részben ez ad munkát és megélhetést nekik. A piac is a bevételt lesi: már fellelhetők az egész testre ajánlott borotválkozás utáni zselék, a szőrbenövés, a sebek és a bőrgyulladás kezelésére szolgáló, extra férfias csomagolású termékek, különleges testradírok, testápolók, dezodorok, gyanták, krémek, no és persze trimmelők, borotvák széles választéka.

A sima bőrnek ára van
A sima bőrnek ára vanAndreyPopov / Getty Images Hungary

A fa és a kígyó

A férfi szőrtelenítés annyira divatos, hogy különböző fazonok is léteznek. A legnépszerűbb a „fa”, amely a mellkason meghagy egy bizonyos mennyiségű szőrt, ez a lomb, míg a has középvonalán húzódó vékony csík a törzs. A második legnépszerűbb fazon a mellkast bozontosan hagyja, míg a hasi rész és a többi régió teljesen sima. Ezenkívül létezik a szőrös felsőtest trimmelt állapotában, illetve a kígyó, ami csak egy vékony csíkot hagy a hason. A legkevésbé népszerű fazon a szabadon nőni hagyott szőrzet, főleg az, ami a vállakra, hátra is átterjed.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Nem ez tesz higiénikussá

Ahogy a nők szőrtelenítésével kapcsolatban rendszeresen megszólalnak bőrgyógyászok és nőgyógyászok, akik felvilágosítanak a szőr biológiai szerepéről és a szőrtelenítés veszélyeiről, úgy a férfiaknak sem árt tudniuk néhány dolgot. Először is azt, hogy a testszőrzet nem véletlenül nő az emberen, fontos biológiai szerepet tölt be. Például védelmet jelent a napsugárzás ellen. Nem helyettesíti a napvédő krémet, de a szőrrel borított terület nehezebben ég le, mint a sima. A szőr a keletkező izzadságot elvezeti, segít hűteni a testet, miközben hideg időben melegíti. Mechanikai védelmet is ellát, azaz a szőrtelenített férfiak bőre érzékenyebb, könnyebben sebesedik ki, és a fertőzésekre is nagyobb az esély – főleg akkor, ha frissen borotváltan, mikrosérülésekkel ellátva strandolnak. A szőrzet segíti a vágykeltő feromonok illatának terjedését, az idegvégződéseknek hála a szexualitásban is szerepet játszhat, segít távol tartani a testtől a baktériumokat, ugyanakkor életteret ad a parazitáknak – elképzelhető, hogy az evolúció során emiatt csökkent fokozatosan a testszőrzet mennyisége. Ám manapság nagyon ritkán fordul elő, hogy rovarok laknak egy átlagemberen. A rendszeresen szappannal fürdő férfiak valójában már mindent megtettek azért, hogy testük higiénikus legyen. A szőr eltávolítása, kurtítása ugyan segíthet megakadályozni az erős testszag kialakulását, de ezenkívül az epilálásnak semmiféle higiéniai haszna sincs. Ettől függetlenül mindenkinek saját joga eldönteni, hogy a különböző egyéni szempontok figyelembevételével szőrtelenít-e, s ha igen, hogyan. 

És te mit gondolsz? Szőrtelenítsenek a férfiak is? 

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek