18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Minél vonzóbb valaki, annál több a szexpartnere – tényleg?

A legtöbben azt gondolnánk, hogy minél vonzóbb valaki, annál több partnere volt az évek során. A hipotézist több kutatás is alátámasztja, a helyzet azonban ennél bonyolultabb.

Vajon mit néznek meg a férfiak, és mit a nők, amikor partnert választanak maguknak? És hogyan változik a partnerek száma a külsőnk függvényében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Justin Lehmiller.

Mit mond a tudomány?

Egy amerikai kutatásban 166 heteroszexuális férfi és 196 heteroszexuális nő vett részt, az ő megjelenésüket értékelte egy csapat önkéntes főiskolai hallgató. Ezt követően megvizsgálták, hogy milyen összefüggésben áll az egyes résztvevők vonzereje a szexuális partnereik számával. A férfiak esetében, minél vonzóbb volt az illető arca és teste, annál több alkalmi szexpartnerrel rendelkezett, a hosszú távú kapcsolataik számára azonban nem volt hatással a megjelenésük. A nőknél azonban más eredményt hozott a kutatás: minél szebbnek ítélték meg egy résztvevő arcát (nem a testét!), annál több komoly partnerről számolt be az illető. A tanulmány szerint tehát minél vonzóbb valaki, annál több partnerről számolt be, de fontos különbséget tenni a futó kalandok és a hosszú távú kapcsolatok között.

Te mit nézel meg a másikon?
Te mit nézel meg a másikon?g-stockstudio / Getty Images Hungary

Más kutatások szintén találtak összefüggést a vonzerő és a partnerek száma között, azonban nem tettek különbséget a kapcsolatok minőségében. Egy 215 férfit vizsgáló tanulmány például egyértelmű összefüggést talált a külső megjelenés és a partnerek száma között. Hasonlóképpen egy 101 nő részvételével készült kutatás, amely hasonló eredményekről számol be, azonban azt is megállapította, hogy az alacsonyabb vonzerővel bíró nők szintén több partnert tudhatnak maguk mögött, mint az átlagos megjelenésű társaik – ugyanis ők számoltak be a legkevesebb partnerről. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a nők esetében a vonzerő és a partnerek száma közötti kapcsolat nem lineáris.

Mindezek tudatában úgy tűnik, hogy meglehetősen egyértelmű kapcsolat van a vonzerő és a szexpartnerek száma között. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az összes vizsgált kutatásban fiatal, heteroszexuális és fehér emberek vettek részt. Éppen ezért, még mielőtt határozott választ adnánk a kérdésre, fontos lenne megvizsgálni, hogy ezek a minták megismétlődnek-e más csoportok esetében is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek