Lehet-e gyógyítani a pedofíliát?

A pedofil bűncselekményekre nincs mentség, ez nem kérdés. De ahhoz, hogy megelőzzük őket, arra is szükség van, hogy ne fordítsuk el a fejünket vak gyűlölettel, hanem megpróbáljunk a jelenség mögé nézni, a gyökereket felkutatni, és a tudomány rendelkezésére álló eszközökkel gyógyítani a betegséget. Ha betegségről van szó.

Talán kevésbé ismert tény, hogy a pedofilnak nevezhető embereknek kevesebb mint a fele követ el bűncselekményt, és a pedofil bűncselekményt elkövető embereknek kevesebb mint a fele nevezhető orvosi/pszichológiai értelemben pedofilnak. A svéd pszichiáter, Christoffer Rahm kutatása nem a bűnelkövetőkkel foglalkozik, hanem azokkal a pedofil hajlamú emberekkel, akik tisztában vannak a vágyaikkal, és szenvednek tőlük.

Ők nem bűnözők, és a kutatók, pszichológusok, orvosok célja, hogy soha ne is legyenek azok.

Betegség versus viselkedés

Bár a közvélemény alapvetően egyenlőségjelet tesz a pedofil és a bűnöző közé, a DSM-5, az Amerikai Pszichiátriai Társaság által kiadott Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve (azaz a hivatalosan használt diagnosztikai rendszer) egyértelműen elkülöníti a pedofil zavarral élőket azoktól, akik meg is élik a hajlamaikat. A definíció szerint azok az emberek tekinthetők pedofilnak, akiknek 13 évnél fiatalabb gyerekekkel kapcsolatban vannak szexuális fantáziáik és vágyaik. Eszerint a pedofília betegség, és önmagában nem tekinthető bűnnek.

Christoffer Rahm pszichiáter, a stockholmi Karolinska egyetemi kórház Anova andrológiai és szexuális orvoslás központjának a munkatársa. Kutatásához az internet sötét oldalán, a darkneten keres alanyokat. Célja nem az, hogy sajnálatot vagy megértést kérjen a pedofilok számára, hanem az, hogy képesek legyünk megelőzni, hogy a pedofilok bántsák a gyerekeinket.

„Két emberen kell segítenünk – magyarázza. – A felnőtt férfin, aki segítséget keres, mert az önképe és gyakorlatilag az egész élete romokban hever, és a gyereken, aki potenciális áldozat.”

Új utak a tudományos kutatásban

Svédország úttörőnek számít a pedofília kutatásában és kezelésében. Az országban 2012-ben indították el a Preventell programot: ez egy zöldszám, amin a „nemkívánatos szexualitású emberek” segítséget kérhetnek. Közéjük tartoznak a pedofilok is, akiket szükség esetén továbbirányítanak az Anova központba. Ezt a kezdeményezést megelőzte azonban a 2005-ös, hasonló német program, a Dunkelfeld, amelyik indulásakor nagy publicitást kapott: főműsoridőben a televízióban futott a felhívásuk a következő szöveggel: „Nem vagy felelős a vágyaidért, de felelős vagy a tetteidért. Rajtad is lehet segíteni! Ne legyen belőled bűnöző!”. A programot, amelyre tíz év alatt több mint tízezren jelentkeztek, azóta a német állam is finanszírozza, és újabban Franciaországban is tervezik hasonló projekt indítását.

A téma annyira komor és annyira megosztó, hogy kevés tanulmány születik róla, és általában azok sem kapnak központi anyagi segítséget. Sajnos a szexuális bűnözők kezelésének nincs komoly tudományos megalapozottsága – mondja Christoffer Rahm, aki két oldalról közelíti meg a kérdést: egyrészt egy kifejezetten a pedofil zavart kezelni képes online pszichoterápiát tesztel az alanyain, másrészt a gyógyszeres kezelés lehetőségét is számításba veszi. Tanulmányában a svéd zöldszámon jelentkezett pácienseken egy injekció hatását vizsgálja, amit a prosztatarákban szenvedő betegeknek szoktak adni. Ez csökkenti a tesztoszteronszintet, és a hatása három hónapig tart.

Lehet bárkit arra kérni, hogy megértéssel forduljon feléjük?
Lehet bárkit arra kérni, hogy megértéssel forduljon feléjük?Tommy Lee Walker / Getty Images Hungary

„A két módszert színtisztán tudományos okokból vizsgáljuk külön, de a kétfajta kezelésnek valójában kéz a kézben kell járnia” – hangsúlyozza Rahm. Több európai országban léteznek egyébként gyógyszeres kezelések, de ezeket célzottan a pedolfilok bűnelkövetésének a megelőzése szempontjából nem vizsgálták tudományosan. Az Egyesült Államok több államában a pedofil bűnözők szabadon bocsátásának feltétele a Depo Provera injekció beadása, ami nőkön alkalmazott, jóváhagyott fogamzásgátlási módszer a maga mellékhatásaival például a csontritkulással együtt (Magyarországon is elérhető), viszont a szexuális bűnözők esetében az injekció nem rendelkezik hivatalos engedéllyel. Ennek ellenére kapják meg a börtönből szabadulók, mégpedig a fogamzásgátlóként adott mennyiség 43-szorosát.

Erényes pedofilok

És a probléma közben egyre súlyosabb: míg 2014-ben az amerikai informatikai óriásvállalatok egymillió, a gyermekpornográfiához kapcsolható fotót és videót jelentettek, ez a szám tavaly 45 millió volt. Ebből következik, hogy miközben természetesen hatalmas erőfeszítéseket kell tenni az áldozatok segítésében, muszáj feltárni a probléma gyökerénél meghúzódó okokat és foglalkozni velük.

A Virtuous Pedophiles (Erényes pedofilok) nevű csoport, aminek sokan valószínűleg már a nevétől is rosszul vannak, azért jött létre, mert egyes pedofil fórumokon a tagok azt kezdték feszegetni, hogy tulajdonképpen miért is nem lehet törvényessé tenni a gyerekek és a felnőttek közötti szexuális kapcsolatot. Ez már sok volt Nick Devinnek (álnév), aki azok közé tartozott, akik megszenvedik a vágyaikat és küzdenek ellenük. Kilépett a fórumból, és megalakította a saját csoportját a fenti néven. A Virpeden, amelynek több mint 3900 tagja van, tilos effajta véleményt képviselni, és kettős célja van: egyrészt hogy segítsen a tagoknak abban, hogy NE abuzáljanak gyerekeket, másrészt hogy valamilyen módon csökkentsék a pedofíliához tapadó stigmatizációt. „A pedofíliától szenvedőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a társadalom súlyosan elítéli őket, ha gyerekhez érnek (vagy ha bármilyen pedofil tartalmat fogyasztanak), de azt is tudniuk kell(ene), hogy ha nem teszik meg, akkor viszont befogadja őket” – magyarázza Ethan Edwards (szintén nicknév), a csoport másik alapítója.

Bár a Virpeden mindenki anonim, egy valódi arc és név mégis kapcsolható hozzá: ő Todd Nickerson, aki eleinte szintén annak a csoportnak a tagja volt, amelyik törvényi változtatást akart. „Kicsit mindig éreztem, hogy ez borzalmas, de ha olyan szinten depressziós és az élettől elidegenedett az ember, mint amilyen én voltam a betegségem miatt, akkor könnyen beleesik ebbe a csapdába. Akkor a Virped még nem létezett, és én a saját nevemmel regisztráltam a csoportba, mert arra gondoltam, hogy hamarosan úgyis öngyilkos leszek, szóval mindegy.” De aztán nem lett öngyilkos, az állását viszont elveszítette, miután egy pedofilvadász csoport, a Pervertedjustice nyilvánosságra hozta a nevét és a fényképét. Amikor megalakult a Virped, Todd egyből csatlakozott. „Példát akarok mutatni azoknak, akik pánikba estek a felismeréstől, hogy ilyen vágyaik vannak. Szeretném, ha tudnák, hogy nem feltétlenül időzített bomba mindegyikünk, és szó sincs róla, hogy az lenne a sorsunk, hogy gyerekeket molesztáljunk vagy bántalmazzunk.”

Az okok homályosak

A pedofília kialakulásának okairól vita van a tudományos közösségen belül. Sokan egyetértenek James Cantorral, a Harvard szexológusprofesszorával, aki szerint ez is egy szexuális orientáció, amit nem valószínű, hogy meg lehetne változtatni. Christoffer Rahm is hasonlóan gondolja, bár ő elutasítja a szexuális orientáció kifejezést, mondván, hogy a pedofil embereknek nem a saját döntése az, hogy ilyen vágyaik legyenek. Általában kamaszkorban jön a ráébredés, és egész életükben cipelik ezt a keresztet. Úgy képzeljük el, mintha kamaszkorban felkapcsolódna a villany egy teremben, ami az előző években lett berendezve, sőt talán még a születés előtt. Hogy az elméletét bizonyítsa, Rahm agyi MRI-vizsgálatokat végez a páciensein, de ezekből egyelőre még nem tudott érvényes következtetéseket levonni.

„Azzal is tisztában vagyok, hogy a kutatásaimat és az eredményeimet lehet, hogy rosszul fogják felhasználni. Sokan vannak, általában politikusok, akik a kémiai kasztrációt tartják a jó megoldásnak szexuális ragadozók esetében, de az lenne a legrosszabb forgatókönyv, ha olyanokon alkalmaznának ilyesmit, akiknek nincs szükségük rá” – mondja a pszichiáter.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra