Ugye mennyivel jobb meztelenül aludni? Elmondjuk, miért

Felejtsd el a pizsamát, a hálóinget vagy az alsónadrágot – a jó alvás (egyik) titka az, ha pőrén bújsz az ágyba. Mutatjuk, miért.

A megfelelő minőségű alváshoz rengeteg tényező hozzájárul – a zaj, a fény és más káros környezeti hatások hiánya, a nyugodt lelkiállapot, a kellő fáradtság stb. –, elengedhetetlen viszont a hálószoba megfelelő hőmérséklete. Az Elemental szerzője, Angela Volkov szerint ebbe zavarhat bele a felesleges alvóruházat.

Nehezebben alszol el, ha túl hideg vagy meleg van

Az alváshoz ideális környezeti hőmérséklet 17 és 28 Celsius-fok között van, ezen belül a szoba levegőssége, páratartalma, az ágy és az ágynemű által biztosított plusz meleg, illetve saját testhőmérsékleted függvényében az ideális hőfok eltérő lehet. Érdekesség, hogy a férfiak jobban szeretnek kicsit hűvösebb szobában aludni, 17 fok körül, míg a nők számára inkább a 23 fok az ideális. Alvás közben az agyban felszabaduló melatonin csökkenti a test számára elérni kívánt hőmérsékletet. A testhőmérséklet-csökkenés az egész szervezeted számára jelzi, hogy ideje leállni és aludni. A túl meleg vagy túl hideg környezet azonban megakadályozza, hogy a szervezet beálljon az alváshoz ideális hőfokra, ezért ilyenkor akár hosszú ideig is küszködhetsz, mire sikerül álomra hajtanod a fejed, illetve gyakran felébredhetsz az éjszaka során.

A legjobb, ha nem viselsz semmit éjszaka
A legjobb, ha nem viselsz semmit éjszakaGhislain Marie David de Lossy / Getty Images Hungary

Azt is bizonyították már tudósok, hogy a nem megfelelő hálószoba-hőmérséklet befolyásolja az álom minőségét és mennyiségét is. Ha túlságosan meleg van a szobában, a negyedik alvásszakasz, vagyis a mélyalvás periódusa elnyúlik – minden bizonnyal az energia megőrzésének céljából. Így az ötödik fázis, a REM-szakasz, más néven az álomalvás periódusa lecsökken. Ez akár komolyabb károkat is okozhat az általános közérzet és érzelmi jóllét szempontjából.

Jobb fázni, mint megsülni

De hogy jön mindehhez a meztelenség? A szerző úgy véli, pizsamában, hálóingben vagy más alvóruházatban könnyen meleged lehet (különösen a takaró alatt), ami miatt izzadni kezdesz. Az izzadság beleragad a ruházatba, és egész éjszaka kellemetlenséget okozhat. Míg a takaróból könnyű kibújni, a ruhádtól nehezebb megszabadulni – akár egész éjszaka forgolódhatsz a szétizzadt, átsült pizsamádban. A környezet hőmérséklete összejátszik a páratartalommal, az ágy, az ágynemű, a ruházatod, a tested és a bőröd hőmérsékletével – könnyen és hamar túl meleggé válik körülötted minden, és akadályozódik az alvás.

Ha megszabadulsz a ruháidtól, kiiktatsz egy fontos elemet ebből az összjátékból, és megkönnyíted az alvásodat. Persze az is igaz, hogy ha meztelenül alszol, könnyebben fázhatsz, azonban ezt sokkal egyszerűbb orvosolni, mint az ellenkező problémát. Az is fontos, hogy az alvás szakaszait – a meleggel ellentétben – a hideg nem befolyásolja, így kevesebb rizikót vállalsz, ha inkább egy picit hideged van, mintsem ha túl vagy fűtve az éjszaka során. Ne szégyellj tehát ruha nélkül ágyba bújni – a meztelenség hasznos lehet, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás pedig elengedhetetlen a testi és lelki egészséghez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra