Covid-19 – járványügyi szószedet

covid covid

Több mint másfél hónapja éles itthon is a járványügyi helyzet. Ez alatt az idő alatt nemcsak számtalan új kifejezést tanultunk meg, de sok korábban is ismert szót is elkezdtünk más kontextusban, némiképp módosult jelentéssel használni. Összegyűjtöttük a vírushoz kapcsolódó legfontosabb, legtöbbször ismételt és leginkább (el)használt kifejezéseket.

Hogy mikor szabadulhatunk fel, csak később derül ki, de az már most látszik, mennyire kizárólagosan határozta meg a közbeszédet az elmúlt időszakokban a járvány. Az ez ügyben leggyakrabban használt kifejezéseket, szavakat és neveket gyűjtöttük össze, ráadásként mindegyikhez írtunk egy-egy hangulatában, témájában illeszkedő, naponta elhangzó mondatot is. 

Alapbetegség: A járvány kapcsán sokszor hallunk róla, hogy az idősek mellett azok vannak a leginkább veszélyben, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük is van. "Azért haltak már meg negyvenesek is! Lehet, de nekik voltak más bajaik. Tudod, vérnyomás, túlsúly, satöbbi!"

Alapos ok: A kijárási korlátozások bevezetése óta lakóhelyünket csak alapos indokkal hagyhatjuk el. Bár a vonatkozó rendelet tételesen szabályozza, mi tartozik ennek körébe, az egyéb rendelkezések nem könnyítik meg az egységes betartást. Ha nyitva a barkácsbolt, miért ne lehetne alapos kiruccanási ok az új erkélybútor vagy a WD-40 beszerzése, nem igaz? „Épp csak leszaladok valamiért, erre tele az utca. Miért kell mindenkinek kint csámborogni?”

Bevásárlási sáv: A tömegjeleneteket mérsékelendő és az időseket védendő, a 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között vásárolhatnak. Ebben az időszakban fiatalabb vevőket nem szolgálnak ki, az ettől eltérő sávban viszont csak a 65 éves kor alattiaknak engedélyezett a shoppingolás. Az első napok összezörrenései után viszonylag hamar megtanultuk az új módit. „11.50, elindulnál már végre?”

Covid, Covid-19, koronavírus, korona: Mindegyik kifejezést (melyek közül van, amelyik a járványt, más egy egész vírustörzset jelöl) általánosságban használjuk a „kialakult helyzetre”, vagyis a vírus és a járvány mellett mindarra, amit a kórság és az az elleni védekezés az elmúlt időszakban az életünkbe hozott. „Én magától a koronától nem félek. Szerintem már rég átestem rajta.”

Denevér: Vírusterjesztési ügybe keveredett aranyos kis emlős. Bár a járvány indulásáról egészen pontos adatok nincsenek, véleményezik, hogy valamilyen állatról, talán denevérről vagy tobzoskáról került át az emberre. „Azt mondod, egy ember nem tudja megváltoztatni a világot? És mi van a csávóval, aki a tavalyi év végén kicsit véresen kérte a denevérsztéket?”

Digitális oktatás: Március közepén egyik napról a másikra érkezett a hír, hogy országszerte bezárják az iskolákat, és a tanároknak, gyerekeknek, szülőknek egy új, digitális alapú oktatásra kellett átállniuk. Az intézmények egy részében elég jól sikerült a váltás, máshol az alapok is hiányoznak a digitális munkarendhez. „Pfuj, de tele a hócipőm ezzel a digitális oktatással. Most akkor a Krétában, a Teamsben vagy mailen jön a leckéd?”

Edzővideó: A hosszas otthonlétben még azok is vágyni kezdtek a sportra, akiket békeidőben kielégít a munkahely-iskola-otthon közötti szaladgálás. Mivel ezzel párhuzamosan az edzőtermek nagy része is bezárt, a legtöbb online oktatásra, videókészítésre állt át. „Jézusom, nem jön rám a nadrágom. Holnap tuti megcsinálom azt az ezer kalóriás edzést, amit néztem a múltkor.”

Epicentrum, fertőzési góc: A járvány az egész világon végigsöpört, de minden érintett országban, régióban alakult ki a többinél jobban érintett központ. „Na, ide tuti nem fogják lehozni a fertőzést a pestiek. Addig jó, amíg itt nincs egy beteg se!”

Egészségügyi dolgozók: A járvány kapcsán az érdeklődés homlokterébe és a különféle szolidaritási akciók középpontjába kerültek az egészségügyben dolgozók, akik az elmúlt hetekben erőn felül teljesítve küzdöttek a vírussal. Minden országban a járvány elleni küzdelem szimbólumává váltak. „Az egyik barátnőm egészségügyis. Képzelheted, mi megy most ott.”

Élesztő: A járvány elején és később több hullámban tapasztalható bevásárlási láz egyik szimbóluma lett a kis sárga tégla, vagyis az élesztő. Pótlására és hobbiból többen kovásznevelésbe kezdtek. Sokak szerint soha annyian nem sütöttek, mint ezekben a hetekben, mások szerint soha annyi élesztő nem romlott meg a háztartásokban, mint ezekben a napokban. „Na, figyu, hoztak élesztőt, most rakták ki. Mennyit vigyek?”

Élő közvetítés, online közvetítés: A járvány nagyon erősen sújtotta a különböző kulturális intézményeket, színházakat, mozikat és minden előadóművészt. A reakció ennek megfelelően gyors volt: a járvány első heteitől egyre több kulturális programot élhetünk át, nézhetünk vissza online. „Láttad, hogy felkerült a YouTube-ra az összes Bud Spencer és Terence Hill?”

Érettségi: Sokáig bizonytalan volt, megtartják-e egyáltalán. Most úgy néz ki, idén csak írásbeli vizsga lesz, épp a járvány prognosztizált tetőpontján. „Boldog-boldogtalan megkapja a diplomáját, de az érettségi helyett bezzeg nem bírnak jegyet megajánlani!”

Felvásárlás: A járvány itthoni terjedése kapcsán ritkán látott felvásárlási láz tört ki, elsősorban tartós élelmiszerek, konzerv, liszt és a fentebb már említett élesztő fogyott ipari mennyiségben, de nagyon megnövekedett a kereslet a laptopok és más otthoni tanuláshoz, munkához szükséges digitális eszközök iránt is. „Nem hiszed el ezt az embert! Nézd már a kosarát! Hányan vannak ezek otthon, negyvenen?”

Csak liszt van itthon. Mit főzzek?
Csak liszt van itthon. Mit főzzek?Oliver Rossi / Getty Images Hungary

Frontvonal: Ahol az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, az élelmiszeriparban dolgozók dolgoznak. A járvánnyal kapcsolatos kommunikációt egyébként is sokszor jellemzi katonai jellegű szóhasználat. „Jó, nekünk is nehéz, de mit szóljanak azok, akik a frontvonalban vannak?”

Gazdaságvédelmi akcióterv, mentőcsomag: A megroppant gazdaság fellendítése érdekében hozott/tervezett intézkedések összessége. „Nesze neked, gazdasági akcióterv!”

Görbe, járványgörbe, ellaposítani a görbét:  Az elmúlt hetekben mind járványügyi gyorstalpalót jártunk ki, ami alapvetően változtatta meg azt is, egy-egy szó hallatán mi is ötlik először eszünkbe. A görbe szó hallatán ma tízből nyolcan a járványgörbére asszociálunk. „Ellaposították már azt a hülye görbét?”

Győrfi Pál: A mentőszolgálat szóvivőjének arca korábban sem volt ismeretlen, de hangja és arca is szimbolikus jelentőségű lett a járvány elleni küzdelemben. „Ne mászkálj, mert rád fog szólni a Győrfi Pál!”

Home office, távmunka: Ami hosszú ideig programozók, adatrögzítők és újságírók kiváltsága volt, most kéretlenül és nem csak örömmel zúdult sokak nyakában. Millióknak kellett átállniuk arra, hogy otthon végezzék a munkájukat, függetlenül attól, hogy erre mennyire volt lehetőségük vagy eszközeik. „Másfél hete nem mostam hajat, és két hete ugyanabban a mackóban tolom.”

Idősek, 65 év felettiek: A járvány elleni védekezés kulcsfigurái lettek. A vírus által leginkább veszélyeztetett korosztályról soha ennyi szó nem esett, mint mostanában. Nemcsak azért, mert meg kell őket védeni, de amiatt is, mert sokak szerint nem tartották be a megfelelő óvintézkedéseket. „Nem hiszem el! Érted, maradjak otthon, meg ne dolgozzak, a nénike meg kinn lófrál. Agyam eldobom!”

Idősotthonok: A járványügyi védekezés egyik kudarca és a politikai egymásra mutogatás egyik szimbóluma lett a több száz magyarországi idősotthon. „Te vágod, hogy most akkor mi is volt a Pesti úti izében?”

Karantén, hatósági házi karantén, bezártság: A legtöbbször karanténként hivatkozunk mindarra, ami most sokunkkal történik, függetlenül attól, hogy jófejségből vagy kényszerből vagyunk-e otthon. Valódi karanténban ugyanakkor csak a tényleges piros címkés karanténosok és a kórházi dolgozók voltak. „Jaj, hagyjad már. Ennyi bezártságot nem bírsz ki? A háború alatt hónapokat kuksoltak pincékben az emberek.”

Kézmosás: 2020-ban újra felfedeztük egy alapvető fontosságú higiéniai tevékenység hasznát: egy alapos kézmosással úgy éreztük, megtettük a magunkét a védekezésben. „Mióta van ez a kézmosósdi, annyira kiszáradt a kezem. A sima Nivea jó rá szerinted?”

Kézfertőtlenítő: Kéztisztító haladóknak. Márciusban hiánycikk lett, annyian áhítoztak a fertőzéstől való védelem egyik legfontosabb eszközére, ma megint lehet kapni. „Jaj, minek vacakolsz ezzel? Mosd meg rendesen a kezed és kész.”

Kialakult helyzet: Hasonlóan a „korona” kifejezéshez, ez is mindenre utal, ami február óta a világban történt. „A kialakult helyzetben sajnos nem tudjuk garantálni.”

Kihívás: A különböző közösségi oldalak egyébként is tele vannak különböző kihívásokkal, de ezek mintha szaporodnának a karantén ideje alatt. Csináld meg magad festményként, reprodukáld a kedvenc utazós fotódat, plankelj mindennap. „Elfogadtam Sipos Zsolt kihívását, írd ide kommentben az eredményt, és másold ezt az egészet az üzenőfaladra!”

Kijárási korlátozás: Amit mindenki másképpen tart be. „Ennek mi értelme, hogy három után nincs bolt? Előtte nem fertőz, utána meg igen?”

Kilátás az ablakomból: Néhány nap alatt világszerte ismert lett az ablakból látható kilátást mutató csoport, egyfajta szimbólumaként az otthon maradásak.Tök jó ez a kilátásos csoport, de banyek mindenki a Yellowstone Parkban vagy a Bahamákon lakik?”

Korlátozások: Ki erősebbnek, ki gyengébbnek érezte az intézkedéseket, de az biztos, hogy az elmúlt hetekben nem tudtunk úgy élni, ahogy egyébként szoktunk. Nem a megszokott szabadsággal mehettünk vásárolni, sportolni, sétálni. „Jaj, na nehogy már a kiserdőbe ne mehessek ki! A boltban nem terjed, de a futásommal terjed. Aha.”

Kovász, kovász nélküli kenyér, koszovói recept: A kenyér beszerzése és sütése nemzeti minimum lett, ehhez kapcsolódóan pedig nagyon felértékelődött az élesztő és a kovász is. Sőt, nagyon sok tippet olvashattunk arra is, hogy süssünk kenyeret, ha se élesztő, se kovász nincs a háznál. Sajnos a házi kovász bombabiztos koszovói receptjéről kiderült, hogy kamu. „Én is megsütöttem. #bélzet, #roppanás!”

Lélegeztetőgép: A járvány eldurvulására való felkészülés szimbóluma, egyfajta kézzelfogható fegyver a vírus ellen folytatott háborúban. „Figyelj, azt mondom, addig kéne elkapni, amíg még van lélegeztetőgép.”

Liszt: A bevásárlási lázhoz kapcsolódó másik fontos termék, aminek felvásárlási mennyiségét szintén korlátozni kellett. „Jaj, ne már. Búzadarát hoztál?”

Maradj otthon, maradjanak otthon: Egyértelműen a járvány legtöbbet hallott kifejezése. Nemcsak egymásnak mondogattuk minden felületen, de ez az üzenet jött felénk plakátokról, videókról is. Azon ritka időszakok egyikét éltük, amikor a kanapén való heverészés nem a lustaság, hanem a felelősségteljes polgári viselkedés szinonimája lett. „Mit nem lehet ezen érteni? Nem mész ki az ajtón, és otthon is vagy maradva.”

Maszk, maszkvarrás: Központi elem a vírus elleni védekezésben, sok szempontból megosztó. Egymással ellentétes hírek kaptak szárnyra arról, hatékony-e, kinek kell viselnie, melyik típus véd jobban. Mivel sok helyen hiánycikk volt, sokan álltak neki otthon is varrni. „Nézd már a hülyét, nyakig be van öltözve, gumikesztyű meg minden, de az orrára nem tenné fel a maszkot.”

Megbetegedés: Az eset szinonimájaként használjuk a vírusvédekezés időszakában. A legtöbbet talán Müller Cecília országos tiszti főorvos hangján hallottuk. „Na, mik mai számok?”

Müller Cecília: Az ország nagyobb részének eddig fogalma sem volt arról, ki az országos tiszti főorvos, mára álmunkból felkeltve is tudjuk. „Mondott ma valami jót a Cili?”

Nyájimmunitás: Na igen, a svédek. Ez a jól hangzó kifejezés arra utal, hogy az északiak úgy döntöttek, hagyják kicsit elszabadulni a vírust, jó hamar átessenek rajta, és immunis legyen mindenki. Járvánnyal kapcsolatos beszélgetésekben tájékozottságunkról adhat számot. „Én azt gondolom, a nyájimmunitás, amit a svédek csinálnak, az egy jó irány.”

Olaszország: A járvány kezelése kapcsán Európában legtöbbet emlegetett ország, mivel az európai országok közül itt szabadult el először és nagyon intenzíven a járvány. 2020. április végén az olaszok lassan az újraindításról döntenek majd. „Szegény olaszok. Ez egyszerűen rettenetes!”

Online: A járvány kapcsán online formában intéződik minden, amiről eddig se nagyon tudtuk megmondani, hogy miért nem úgy megy. „Jó, hogy nem már online esküvő meg temetés, nem?”

Operatív törzs: A napi rendszerességgel bejelentkező tisztiorvos, rendőrségi szó mögött álló szakértői csoport. „Aperitív törzs, muhaha!”

Pandémia: Világjárvány. A nyájimmunitáshoz hasonlóan szintén olyan szó, amit egy magasröptű járványügyi beszélgetésben be lehet dobni. „Ez már pandémia, nem érted?”

Paypass: Annak érdekében, hogy fizetéskor is minimalizáljuk az érintést, a korábbi 5000 forintos limitről 15 000 forintosra emelkedett a PIN-kód nélküli fizetés lehetősége. „Légyszi akkor ne most hagyd el a kártyámat, jó?”

Piac: Emlékszünk még a március elején csapból is folyó videóra, amelyen az állítólagos vuhani piacon tapasztalható embertelen állapotokat mutatták be? „Jó, nem kéne tücsköt-bogarat összeenni a piacon, és akkor nem történnének ilyenek.”

Plexi: A pénztárak elé nagyon sok nagyobb bolthálózatban plexit húztak fel, hogy ezzel is védjék a dolgozókat. „Érted, megkerüli a plexit, áthajol, mert nem hallja, amit a maszkban mondok.”

Social distancing: A járvány megfékezésének kulcsfogalma lett, bár itthon inkább a „maradj otthon” felszólítás fed le minden erre vonatkozó javaslatot. „Állok a sorban, és rám áll. Ott van felfestve, hogy hol kéne dekkolnia, de csak jön a nyakamba. Soha többet nem megyek ki.”

Szóvivő: Aki a valódi illetékesek helyett mondja el a kellemetlen híreket. „Szóvivés intézkedése került foganatosításra.”

Taps: Ami a frontvonalban dolgozóknak  jár erkölcsi megbecsülés és fizetésemelés helyett. Nagy lakóközösségű társasházak lakói adják össze. „Jár a taps. De a boltosoknak is!”

Teszt: Amiből sosem elég, aminek több fajtája van, amihez nehéz hozzájutni. „Kiderül, hogy koronás, erre a családot egyáltalán nem tesztelik. Minek is? Komolyan, nem tudom felfogni.”

Tetőzés: A járványnak az a szakasza, amikor a legtöbb új megbetegedést regisztrálják. Itthon még várjuk. „Május három? Azt nem lehet tudni, hogy esetleg pontosan hánykor? Csak hogy mikor ne menjek boltba.”

Tobzoska: Az az állat, akit a denevér mellett, helyett vádolnak a járvány kirobbantásával. „Ja, mert ették a denevért, vagy az a sünszerű izét, vagy krokodilt, vagy mit.”

Tömeges megbetegedés: A járvány fenyegetően közelítő szakasza. „Ott vagyunk már?”

Tünetek: Persze különböző betegségeink és azokhoz tartozó tüneteink eddig is voltak, március eleje óta viszont egyből a száraz köhögést, a szaglóérzék elvesztését és a magas lázat értjük valamirevaló tünet alatt. „Tünetei vannak, de azért még lemegy a boltba, hátha megfertőz még pár embert. Nem értem az embereket.”

Újranyitás: A korlátozó intézkedések feloldása. Célja, hogy ne menjen teljesen tönkre a gazdaság. „Képzeld, a Saciék is újranyitnak. Be nem lehet menni, de elvitelre simán lesz minden, amit akarsz.”

Válság: Napi több alkalommal hallunk róla, és sajnos nagyon sokan közvetlen közelről is megtapasztalják a járvány nyomában járó veszteségeket. Hosszas hangoztatása ugyanakkor arra is jó, hogy elfedjenek néhány más aktuális problémát. „Ez sokkal komolyabb lesz, mint 2008.”

Vigyázzunk egymásra: A maradjanak otthon szlogen kedveskedőbb kiadása. „Vigyázzunk egymásra, és ha tehetjük, maradjunk otthon!”

WC-papír: Komfortérzetünk egyik alapvető eleme, amiből az elején annyi fogyott, hogy külön tematikus videók készültek a rendeltetéstől eltérő felhasználásra. „Na, a hülye. Hát mennyit tojnak ezek?”

Zoom-meeting, Skype-meeting, Skype-húsvét: Az elmúlt hetekben azok is elkezdték használni ezeket a felületeket, akik korábban idegenkedtek tőle, kiderült, hogy egész életképesen használható dolog. „Ez az egész meetingesdi arra jó, hogy egy héten egyszer valahogy összerakjam az arcom.”

Borítókép és címlapkép: Csabai Kristóf / Dívány.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek