18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Suttogások és sikolyok: miért hangosak az ágyban a nők?

GettyImages-478305800

Erotikus és romantikus filmek kliséje, de kabaréjelenetek gegje is, hogy a szenvedélyes szex különféle erősebb vagy gyengébb hanghatásokkal jár. Nemcsak az ágy recseg-ropog ütemesen, de a tevőleges résztvevők – elsősorban a nők – is ritmusosan és egyre hangosabban adnak hangot örömérzetüknek. A szomszédok bosszantásán túl is jók valamire a hanghatások?

Hogy miért nyögdécselnek, sikkantanak, sőt kiabálnak a nők az ágyban? Milyen buta kérdés, vágják rá a lepedőakrobaták. Hát azért, mert olyan földöntúli örömökben van részük, amiket csak ezekkel a hanghatásokkal lehet átvészelni.

Miért, azt nem csak a filmekben szokták? Kérdezik azok, akik nincsenek hozzászokva az ilyenfajta viselkedéshez. 

Bár természetesen vannak hangos férfiak, és a nők között is jócskán akadnak, akik csendben tűrik, amit rájuk mért a sors, az apró nyögések és az orgazmus közeledtét és átélését jelző sikolyok inkább női attribútumok. De mi a célja vajon a hanghatásoknak, és miért inkább a nőkre jellemző ez a kommunikációs forma? Néhány, a témába vágó írás segítségével ennek jártunk utána.

Szex közbeni hanghatások

Eleve megosztó a téma, mert nem mindenki, nem ugyanúgy és nem ugyanannyit hangoskodik. Vannak, akik számára a jó szex elképzelhetetlen a folyamatos oda-vissza jelzés nélkül, és olyanok is jócskán akadnak, akik élnek-halnak azért, ha a partnerüktől hangos a hálószoba. Másokat inkább zavarba ejt az ilyesmi, például mert alapvetően is szolidabbak ennél, vagy mert olyan kultúrában szocializálódtak, ahol a nőktől a csendes statisztaszerepet várják el, vagy mert úgy gondolják, a színházas nagyjeleneteknek inkább a pornóban vagy a szirupos filmek stratégiai jeleneteiben van a helye. 

De még a hangoskodós brigád sem egyforma: vannak, akik a filmek miatt kísérik hangokkal az otthoni ágyjeleneteket is – mivel minden filmben ezt látni, bizonyára így kell csinálni, vélik. Olyanok is vannak, akikből a nyögdécselések és sikolyok szinte maguktól törnek elő, és segítenek a testi öröm jobb átélésében, mások viszont tudatosan (is) használják szexkommunikációra. A Psychology Today a témát boncolgató írásában egy Gayle Brewer és Colin Hendrie által folytatott kutatást idéz. A vizsgálat keretében nők önbevallásai alapján próbálták kinyomozni, mi a valódi oka a hangoskodásnak. Az általuk megkérdezett nők 66 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hangokkal a partnerét akarja felizgatni, és 87 százalékukra volt igaz (részben emellett), hogy a hangoskodást egyfajta jelzésnek szánják: arra hívják fel partnerük figyelmét, hogy közel az orgazmusuk. És, bár a kutatás idézett része erről nem tesz említést, ott vannak azok is, akik a hangoskodással elsősorban véget szeretnének vetni a szexnek: a színlelt orgazmusok egyik jellemző attribútuma a szokatlanul hangos csúcspont. 

Kommunikáció

Az emberi kommunikáció nagyon összetett jelenség: információt közlünk nemcsak a beszélt és írott nyelvvel, de gesztusainkkal, öltözködésünkkel, térközszabályozásunkkal és arcjátékunkkal is. Nincs ez másként szex közben sem. Bár hangot nem mindenki ad, a legtöbben azért igyekeznek nem teljesen fadarab módjára viselkedni, és vagy kerek perec megmondani, hogy mi és mennyire esik (esne) éppen jól, vagy arcjátékkal és a partner mozdulatainak beállításával irányítanak, és simogatással, öleléssel is erősítik a kötődést. Sokan vannak viszont, akik számára a szex nem az a szitu, amikor beszélgetni szoktak, akiknek nehéz, vagy nem komfortos konkrét utasításokat adni vagy explicit hangoztatni, milyen jó dolguk is van. Ők sokszor kommunikálnak diszkrét hanggal, és fejeznek ki sokféle jelentést pusztán a hangerő vagy a tónus változtatásával. A szex közbeni hangadásnak egyik fontos szerepe, hogy visszajelzést adjon a partnernek arról, hogy jó-e, amit csinál, és hogy a másik fél is aktívan és tevőlegesen részt vesz a dologban. 

Több hang, több fizikai öröm

A szex közbeni hanghatásokkal természetesen érzelmeinket és érzéseinket is kiadjuk magunkból: a hangadás sokszor valóban segít a fizikai örömérzet átélésében, sőt fokozhatja is azt, számoltak be a Psyhology Today olvasói. Beszámolóikat a tudomány is megerősíti: szex közben – kisebb-nagyobb mértékben – kontrollt vesztünk, és az örömmel párhuzamosan érkező hangok akaratlanul törnek elő, egy-egy jóleső sóhajtól pedig az örömérzet is fokozódik. Ahogy ásítani is egészen más érzés szamárként bőgve, mint csukott szájjal udvariaskodva, szex közben is másképp reagálhat a test, ha hanggal is levezetjük, illetve hagyjuk áramolni a felgyűlt energiát.

Árad a csí!
Árad a csí!bernjuer / Getty Images Hungary

Ráadásul a partner hangadása bizonyítottan hat a másik fél örömérzetére. Azoktól a kivételektől eltekintve, akik alapjában véve nincsenek kibékülve a zajos szexszel, a többség számára kifejezetten izgató, ha partnerük halkan vagy hangosan kifejezi az örömét. Annál is inkább, mivel a nők esetében nem mindig olvashatók olyan egyértelműen az orgazmus jelei, mint a férfiaknál, jó jel, ha a nő nincs teljesen csendben. És mi lenne izgatóbb hatású szex közben, mint az a tudat, hogy nekem köszönhetően egyre jobban és jobban érzi magát a partnerem? A szex közbeni hangoskodás egy másik funkciója tehát a partner örömének fokozása lehet. 

Ember és majom

Az emberi működés megértéséhez sok esetben visz közelebb, ha az állatvilágbéli közeli rokonainkat, a főemlősöket és az ő viselkedésüket vizsgáljuk. A szex közbeni hanghatások vizsgálatakor például nagyon érdekes megfigyelésekhez vezet az ilyen elemzés. A főemlősök között ugyanis messze nem az ember az egyetlen, amelyik szex közben különböző hangokat hallat – derül ki a Medium magazin cikkéből. Egy, a főemlősökkel foglalkozó kutatócsoport 550 különféle, majmoktól és félmajmoktól származó hangmintát vizsgálva arra a megfigyelésre jutott, hogy az állatok által generált hangok között több olyan speciális hanghatás van, amelyet csak a párzás időszakára használnak, amelyeket csak ahhoz kapcsolódóan, előtte, alatta és utána hallatnak, elsősorban a nőstények.

Még érdekesebb megfigyelés, hogy ezekkel a hangokkal nagyon sok, a párzáshoz kapcsolódó információt is közölnek, mert a hangok más jellegűek attól függően, hogy milyen az adott nőstény egészségi állapota, termékenysége, vagy hol tart éppen az ovulációs ciklusban. Kutatók szerint ezek a hanghatások egyfajta szexuális felhívó üzenetként értelmezhetők, és azt közlik a közösség többi tagjával, hogy az adott nőstény szexuálisan mennyire „jó parti”. És hogy miért van szükség párzás közben, amikor tulajdonképpen már biztosítva van a szaporodás, újabb lehetséges partnerek behívására? Azért, vélik az elmélet támogatói, mert ezzel a felhívással további párosodásra is esély nyílik, és ezzel a nőstények is maximalizálni tudják az esélyét annak, hogy egészséges utódaik szülessenek. Az egymás utáni párosodás során ugyanis nemcsak egy-egy hím spermái vívnak közelharcot, de olyan is előfordulhat, hogy későbbi párosodás során a másodikként vagy harmadikként érkező hím ivarsejtjei nyernek a petesejt megtermékenyítéséért folytatott versenyben. Ennek az elméletnek az értelmében a hangadás őseink öröksége, ami eredeti funkcióját már csak nagyon kis részben tölti be.

És te? Miért adsz hangokat?

Nem vagyunk egyformák, épp ettől izgalmas az egész. Akár a hangoskodók, akár a csöndben élvezkedők táborát erősíted, a lényeg csak az, hogy légy hű önmagadhoz. Ha nem szeretsz hangokat adni, nem kell úgy tenned, mintha egy pornófilm castingján lennél, ha viszont szereted hangosan is kifejezni, hogy érzed magad, csak rajta!

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra