Mit csináljak, ha kezdek érzékeny lenni olyan ételekre, amikre azelőtt nem?

Idősebb korban előfordul, hogy búcsút kell mondanod korábbi kedvenc ételeidnek, mert azokat már nem tolerálja olyan jól a szervezeted, mint korábban. A szakítás nem könnyű, de sokszor muszáj meglépni.

A szervezet öregedése az emésztőrendszert sem kíméli – magyarázza dr. Kyle Staller, a Massachusettsi Általános Kórház gasztroenterológusa. Könnyen megeshet, hogy azok az ételek, amelyeket fiatalabb korodban előszeretettel habzsoltál, komoly ártalmakat okoznak, ezért búcsút kell intened nekik. Melyek lehetnek ezek?

Kevésbé toleráns a szervezet, mint fiatalabb korban

A FODMAP (fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliszacharidok) mozaikszóval jelölt természetes cukrokat nehezebben emészti meg a szervezet idősebb korban. Ezek megtalálhatók a tejtermékekben, a búzában, rozsban, hagymában, fokhagymában, a hüvelyesekben (csicseriborsó, lencse, bab), a mézben, pisztáciában, kesudióban, spárgában, articsókában és más táplálékokban is. Egyes növények (például a mangó, a körte és az őszibarack) szintén tartalmaznak FODMAP-szacharidokat, miként a cukros üdítők, gyümölcslevek, és a cukorpótlóval édesített italokban is jelen van. Egyelőre nem ismert, pontosan miért lesz valaki érzékeny ezekre a cukrokra, de ilyen esetekben fogyasztásuk görcsökhöz, hasmenéshez, puffadáshoz és túlzott bélgáztermelődéshez vezethet.

Így mondj búcsút kedvenc ételeidnek időskorban
Így mondj búcsút kedvenc ételeidnek időskorbanExtreme Media / Getty Images Hungary

A laktózintolerancia, vagyis a tejcukor-érzékenység általában veleszületett probléma – ilyenkor a szervezetből hiányzik a tejcukor lebontásához szükséges laktáz enzim. Előfordulhat azonban, hogy idősebb korban jelenik meg, öregedéskor ugyanis csökken a szervezet által termelt laktáz mennyisége. Ennek okai egyelőre ismeretlenek, az érintetteknek azonban muszáj csökkenteniük vagy teljesen megvonniuk maguktól a tej- és tejtermékek fogyasztását.

Idősebb korban számos étel súlyosbíthatja a refluxot. A reflux súlyos emésztőrendszeri probléma, amikor a nyelőcső záróizmának nem megfelelő működése következtében a savas (olykor epés) gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A sav maró, égő érzést okoz a nyelőcsőben és a mellkasban, nehezíti a nyelést, torokgyulladást, köhögést vált ki, és rossz, keserű szájízt eredményez. A refluxot súlyosbító ételek közé tartozik például a paradicsomszósz, a csípős paprika, a bors, a csokoládé, a citromfélék, illetve általában a csípős, a zsíros és az olajban sült ételek.

Nehéz a búcsú, de sokszor muszáj

A legjobb dolog ilyenkor megválni a szeretett, de problémás ételektől. Ahelyett, hogy a szakítás miatt szomorkodnál, inkább fedezd fel, mennyi más, egészséges finomsággal tudod helyettesíteni régi kedvenceidet. Tejcukor-érzékenység esetén érdemes laktózmentes tejet, sajtot, joghurtot, esetleg növényi eredetű tejpótlókat kipróbálnod. Utóbbiak esetén érdemes figyelned rá, hogy elegendő hozzáadott vitamint és ásványi anyagot és minél kevesebb cukrot tartalmazzanak. Ha csípős kajára vágysz, de szeretnéd elkerülni a refluxot, szintén nagy választék áll rendelkezésedre. A wasabi, a torma, az őrölt gyömbér és általában a csípős mustárok ideálisak ebben a tekintetben. Arra vigyázz, hogy lassan, odafigyeléssel kóstold meg őket, lásd, mennyire szoksz hozzá az új, intenzív ízekhez.

A babfélék és hüvelyesek sokaknak a legfontosabb növényi fehérjeforrást jelentik. Ha gondot okoznak az ezekben található FODMAP-cukrok, érdemes kipróbálnod például a szilárd tofut (ami olyan szójababból készült, melyből kivonták a FODMAP-okat), esetleg a rizst (ideális esetben barna rizst, de a fehér is jó), a kinoát, illetve a gluténmentes kenyeret és tésztákat. Szeder helyett egyél áfonyát, hagyma helyett édesköménnyel ízesítsd az ételeket. Pisztácia és kesudió helyett ropogtass mandulát vagy földimogyorót, őszibarack helyett válaszd a papaját.

Akkor se búsulj, ha sehogyan sem sikerül elhagynod a gondot okozó ételeket. Néhány egyszerű ötlet segíthet, hogy mérsékeld a káros hatásaikat. A csípős fogásokat enyhítheted egy kis tejszínnel vagy más hozzávalókkal. A csípős paprikát könnyen megfoszthatod erejétől, ha főzés előtt beáztatod, kimagozod, lehámozod a héját. A sült paprika is veszít csípősségéből a nyers állapotához képest. A babféléket is érdemes beáztatnod elkészítés előtt, hogy csökkenjen a cukortartalmuk. Tejcukor-érzékenység esetén mesterséges úton, kapszulákkal, ételkiegészítőkkel is pótolhatod a laktázt a szervezetedben. Az a fontos, hogy ne add fel, hanem – akárcsak az emberi kapcsolatok esetében – szánj időt rá, hogy kialakítsd a legideálisabb viszonyt közted és kedvenc ételeid között.

Oszd meg másokkal is!
Mustra