Mennyire fogadod el a magányos embereket? Teszteld!

GettyImages-670202535

A macskás nő az utca utolsó, romos házában, a világtól elidegenedett, alkoholista nyomozó vagy a halálos terveit szövögető őrült. Az elmúlt évtizedekben magányos farkasok egész garmadáját ismerhettük meg az amerikai filmekből. Bár a figurák változnak, az üzenet elég egyértelmű: ha túl sok időt töltesz egyedül, akkor biztos valami nagy baj van veled, nem véletlenül maradtál magadra. Ezekkel a képekkel a fejünkben nem is csoda, ha rossz érzéseink vannak a magánnyal kapcsolatban. Te hogyan viszonyulsz hozzá?

Talán te is ismersz magányos embereket a családtagjaid közül, a munkahelyeden vagy más közösségekben. Ha együtt is érzel velük, nem mersz túl mélyen involválódni az életükbe, nehogy többet akarjanak tőled, mint amennyit adni tudsz. Az is lehet, hogy sajnálatot érzel mindazok iránt, akik egyedül mennek el színházba, moziba vagy étterembe. A magánnyal kapcsolatos vélekedéseid persze arra is hatni fognak, hogy te hogyan érzed majd magad, ha ilyen helyzetbe kerülsz. Szégyellni fogod, ezért még inkább bezárkózol, és ki sem teszed a lábad otthonról? Vagy belemész akár egy szerelem nélküli vagy egyenesen destruktív párkapcsolatba is, csak hogy ne legyél egyedül?

Vizsgáld meg az előítéleteidet!  

A magányt övező társadalmi stigma nemcsak azért aggályos, mert tovább fokozza az elhagyatott emberek izoláltságát, hanem azért is, mert az előítéleteink bármikor ellenünk fordulhatnak. Az alábbi 8 kérdés megválaszolásával te is megvizsgálhatod a magánnyal kapcsolatos gondolataidat, érzéseidet. A tesztet Val Walker rehabilitációs tanácsadó állította össze, akinek idén márciusban jelenik meg a 400 barát és senkit sem tudok felhívni című könyve. Ebből publikált egy kis ízelítőt a Psychology Today nevű oldalon. 

Instrukciók a tesztkitöltéshez

Az alábbi kérdések és válaszlehetőségek ugyan nem állnak össze egy pszichometriailag igazolt, nagy mintán kifejlesztett mérőeszközzé, mégis izgalmas megfigyeléseket nyújthatnak számodra önmagadról: egy olyan jelenséggel kapcsolatos hozzáállásodról szerezhetsz tapasztalatokat általa, amelyről a mai napig kevés szó esik a kultúránkban. A teszt kitöltése maximum 5 percet vesz igénybe. Nincsenek jó vagy rossz válaszok, a lényeg, hogy minél őszintébb tudj lenni. Jegyezd fel valahova azoknak az opcióknak a betűjelét, amelyek a leginkább tükrözik a véleményedet. Az online jelöléseid ugyanis nem lesznek visszakövethetők és beazonosíthatók, inkább azt a célt szolgálják, hogy a Dívány-olvasók tágabb csoportjának attitűdjeiről is némi képet kapjunk. Felkészültél? Mutatjuk a kérdéseket. 

1. Egy jól öltözött, középkorú nőt látsz, aki egyedül vacsorázik egy előkelő étteremben.

2. Az egyik barátod 65 éves barátja, akivel futólag már te is találkoztál, és szimpatikus volt neked, 2 hét múlva vastagbéltükrözésen fog részt venni. Udvarias levelet ír neked, hogy esetleg haza tudnád-e vinni te a vizsgálatról, mert nemrég költözött csak ebbe a városba, és az egyetlen barátja (akit te is ismersz) sajnos pont nem ér rá abban az időpontban. Nincsenek még fix terveid arra a napra.

3. Az általam ismert magányos embereknek túl sok minden hiányzik az életéből. Szándékosan kerülöm a velük való beszélgetést, különben egyből sokkal több mindent zúdítanak rám, mint amennyit kezelni tudnék.

4. Kicsit furának találom, hogy olyannal barátkozzam, aki többet beszél a háziállatairól, mint az emberi kapcsolatairól.

5. Szerintem a legtöbb ember azért szigetelődik el, mert úgy viselkedik vagy olyan tulajdonságai vannak, amellyel elidegenít másokat.

6. A legtöbb elszigetelt ember maga választja az elszigeteltséget.

7. A támogató csoportok gyakran tele vannak magányos, neurotikus emberekkel, akik oda járnak panaszkodni és ventillálni.

8. Tegyük fel, hogy a húszas évei elején járó új munkatársad – egy barátságos fiatal – egy nap megkérdezi, hogy kölcsönkérhetne-e tőled 15.000 Ft-ot benzinre (a munkahelyetek nehezen közelíthető meg tömegközlekedéssel). Csak két hete dolgozik itt, így nem kapott még fizetést, de nem mert előleget kérni a főnökétől. Szerény és félénk srác, megígéri, hogy az első adandó alkalommal visszaadja az összeget. Te tudod, hogy éppenséggel van is a pénztárcádban ennyi készpénz.

Így számíthatod ki az eredményedet

  • Ha a 5-ször vagy annál többször választottad a D és az E opciókat, akkor valószínűleg nyitott és elfogadó vagy a magányos emberekkel szemben, és magadhoz is megértően tudsz majd viszonyulni, ha valamiért elszigeteltnek éreznéd magad. Klassz, hogy ilyen tudatos vagy, csak így tovább! 
  • Ha 5-ször vagy annál többször az A és B válaszokat jelölted be, akkor jó eséllyel negatív attitűdjeid vannak a magánnyal szemben: hajlamos lehetsz ítélkezni mások felett, erős lehet benned az egyedülléttől való félelem, ha pedig épp magányosnak érzed magad, azt élheted meg, hogy teljesen zátonyra futott az életed. Érdemes dolgoznod azon, hogy a magányt és az egyedüllétet az élet természetes részeként fogd fel, s meglásd ennek az állapotnak a pozitív hozadékait is. 
  • Ha legtöbbször a C választ jelölted be, akkor körülbelül félúton helyezkedsz el. Érdemes még foglalkoznod a témával, hogy az elfogadás irányába billenjen el a mérleg nyelve.  

Az elfogadás és az önelfogadás összefügg

Azért is fontos megbékélni a saját magányunkkal, mert csak így lesz elég bátorságunk fel is vállalni. Ha magunkkal rendben vagyunk, ismét ki merünk lépni a nagyvilágba, hogy programokba kapcsolódjunk be, új barátokat szerezzünk vagy romantikus partnerre leljünk. Ha pedig egyszer mi magunk is megéltük az egyedüllét gyötrelmeit és szépségeit, azok felé is empátiával tudunk majd fordulni, akik épp ebben az életszakaszban vannak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek