18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Boldog és egészséges időskorra vágysz? Akkor ne hanyagold a szexet

A szex a legtöbb intim kapcsolat elengedhetetlen része, és bár az idő előrehaladtával előfordulhat, hogy csökken a vágy, rengeteg idős ember számára a szex továbbra is az élet fontos részét képezi.

Általános tévhit, hogy minél idősebb valaki, annál kevésbé érdeklődik a szex iránt. Egy brit felmérés több mint 2500 férfi és 3100 nő nemi életét vizsgálta, az eredményekből pedig egyértelműen kiderül: szó sincs az aktivitás csökkenéséről.

Nem csökken a vágy

Az eredmények szerint a 60-69 év közötti férfiak 85 százaléka, míg a 70-79 év közötti nők 60 százaléka, a 80 évesnél idősebbek 32 százaléka aktív szexuális életet él. Az idősebb nők tehát kevésbé aktívak, mint a férfiak, összességében azonban az idővel nem kopnak ki az intim pillanatok a mindennapokból. Ez pedig mindenképp jó hír, hiszen a friss kutatás eredményei szerint minél kevesebbet szexelünk időskorunkban, annál valószínűbb bizonyos mentális és fizikai egészségi problémák kialakulása.

A kutatás során megvizsgálták, hogy csökkent-e az évek során a résztvevők szexuális vágya, a szexuális aktivitásuk, a libidójuk és a férfiak erekciója. Az eredmények szerint azok, akik a szexuális tevékenységek gyakoriságának csökkenéséről számoltak be, küzdöttek valamilyen egészségi problémával is: az erekciózavarokról beszámoló férfiak jellemzően rákban vagy más krónikus betegségben szenvedtek, ami korlátozta bizonyos tevékenységeiket. Bizonyos esetekben a még nem diagnosztizált betegség tüneteként jelentkeztek ezek a változások.

Az eredményekből az is kiderül, hogy az szexuálisan aktív idősek összességében jobban élvezték az életüket. Azok a résztvevők, akiknek csökkent a szexuális aktivitásuk, kevésbé voltak elégedettek az életükkel, sőt a kognitív teljesítményüket vizsgáló feladatokon is rosszabbul teljesítettek.

Hozzájárul az egészségünkhöz

Azt már régóta tudjuk, hogy a szex hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ennek oka elsősorban az, hogy az együttlétek során endorfin szabadul fel a szervezetünkben, aminek hatására boldogabbnak érezzük magunkat. Ez nemcsak a mentális, de a testi egészségünket is érinti, hiszen az endorfin hozzájárul az immunrendszer működéséhez, tehát kisebb a betegségek előfordulásának kockázata.

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a testmozgás – ez alól a szex sem kivétel. Szeretkezés közben ugyanis percenként átlagosan négy kalóriát égetünk el, emellett a rendszeres mozgás a mentális egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul.

Természetesen a szex nem az egyetlen olyan tényező, ami segít az egészség megőrzésében, de a kutatások eredményei szerint megéri energiát fektetni a szexuális kapcsolat fenntartásába. Ez nem minden esetben könnyű, hiszen a témát még mindig tabu övezi, sokszor az orvosokkal sem könnyű róla beszélgetni. Pedig fontos lenne, hogy őszintén és nyíltan tudjunk beszélni a témáról, hiszen akkor az emberek egészségesebb és teljesebb életet élhetnének, akár idősebb korban is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek