A könnyű elalvás titka pont nem az, amire gondolnál

A kialvatlanság és a nem megfelelő alvás megkeseríti a mindennapokat, állandóan fáradttá, levertté tesz. Egyesek könnyebben alszanak el, és zavartalanul végigdurmolják az éjszakát, mások csak nagy erőfeszítések árán tudnak végre elszenderedni. És épp ebben az erőfeszítésben rejlik a probléma gyökere – véli a szakértő.

Az alvás akarattól független tudatállapot, melynek szándékos befolyásolása csak rosszabbá teszi a helyzetet – véli Nick Wignall pszichológus, a Forge szakértője. Minél inkább azon erőlködsz, hogy el tudj aludni, az elméd annál jobban kattogni kezd, egyre aktívabb lesz, és elillan belőled az álmosság. Mit tehetsz, ha mégis azt szeretnéd elérni, hogy könnyen elaludj, és nyugodt, zavartalan legyen az álmod? Wignall felsorol néhány hasznos praktikát.

#1 Kezeld rugalmasan a lefekvési időt

Bár sokan azt javasolják, hogy legyen egy állandó lefekvési rutinod, Wignall szerint jobb, ha nem erőltetsz rideg időbeosztást magadra. Hiszen mindig máskor vagy álmos. Az időjárástól, az évszaktól, a napi teendőktől függ, hogy éppen mikor érzed magad álmosnak és mennyi alvásra van szükséged. Ahelyett, hogy mindennap szigorúan ugyanabban az időben bújnál ágyba, inkább hallgass az ösztöneidre, és csak akkor huppanj a párnák közé, ha valóban álmosnak érzed magad.

A jó alvás titka
A jó alvás titkafizkes / Getty Images Hungary

#2 Sose kelj később a szokásosnál

A lefekvéssel ellentétben a felkelésnél érdemes egy állandó, bevett rutinhoz tartanod magad. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a hétköznapok korai felkelését a hétvégéken későig alvással próbálják kompenzálni. Ez összezavarja a szervezet belső biológiai óráját, és rengeteg gondot okoz. Nem véletlen, hogy sokan a szokásosnál fáradtabbak és ingerlékenyebbek hétfőn, amikor két nap 9 órás ébredést követően 6.30-kor már talpon kell lenned.

#3 Ne próbáld kikapcsolni az agyad

Ha az éjszaka közepén hirtelen felriadsz, a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha gyorsan visszabújsz az ágyba, és próbálsz minden gondolatot kizárni a fejedből. Ilyenkor pont az ellenkezője történik: az agyad elkezd dolgozni, és hirtelen feltörnek a különböző gondolatok. A legjobb, ha felkelsz, nézel pár részt a kedvenc agylohasztó sorozatodból, majd visszafekszel az ágyba, amikor újra elálmosodtál.

+1 Ne higgy az önjelölt netes szakiknak

Az interneten rengeteg álhír és téves információ terjed az alvásproblémákkal kapcsolatban. Ha tényleg súlyos alvászavarokkal küzdesz, jobb, ha inkább szakember segítségét kéred, és nem a netes fórumokat és (álhír)oldalakat bújod. Érdemes a háziorvosoddal kivizsgáltatnod magad, hátha valamilyen egészségügyi gond – például alvás közbeni légzéskimaradás (apnoé) vagy narkolepszia áll a problémák hátterében.

Ami viszont a legfontosabb: hagyd, hogy a szervezeted végezze a dolgát. Ne aggódj feleslegesen, és ne akarj görcsösen elaludni. Az agyad és a tested tudja, mikor kell álomba ringatnia téged, még ha olykor ez nem is tűnik így.

Oszd meg másokkal is!
Mustra