Csak simán fáradt vagy, vagy krónikus fáradtságban szenvedsz?

A krónikus fáradtság rejtélyes tünetegyüttes, amely világszerte sok millió embert érint, a számuk pedig folyamatosan nő. De vajon hogyan ismerhető fel ez a különös betegség?

A krónikusfáradtság-szindróma (CFS – chronic fatigue syndrome) fő tünete az állandó kimerültség és fáradtságérzet, amely nem javul, hiába alszik vagy pihen az ember. Ez nagyban hátráltatja a mindennapi tevékenységek végzését. Sokszor nehéz felismerni a betegséget, ugyanis a betegeken semmilyen testi elváltozást nem lehet észrevenni – magyarázza dr. Anthony Komaroff, a Harvard Egyetem orvosprofesszora.

Nehéz felismerni a betegséget

A leghasznosabb, amit az orvosok tehetnek, ha meghallgatják páciensük panaszait, és hisznek neki. Fontos, hogy ne zárják le az ügyet annyival, hogy egyszerűen fáradtságról van szó, akkor sem, ha a vizsgálatok semmilyen elváltozást nem mutatnak. Ez csak tovább rontja a helyzetet. Komaroff egy, a JAMA folyóirat hasábjain megjelent tanulmányában úgy vélekedett, hogy az orvosok sokszor nem a megfelelő vizsgálatokat végzik el, ezért képtelenek megkülönböztetni a betegséget az egyszerű fáradtságtól.

Az elmúlt évtizedekben több mint kilencezer kutatást publikáltak a tudósok a krónikus fáradtságról. Ezekben több szerv esetében állapítottak meg abnormális működést a CFS-ben szenvedő pácienseknél. Komaroff összegyűjtötte azokat a szervi elváltozásokat, amelyek a krónikus fáradtság okai lehetnek, és amelyeket vizsgálatokkal felismerve az orvosok képesek lehetnek azonosítani a betegséget.

Ez okozza a krónikus fáradtságot
Ez okozza a krónikus fáradtságotfizkes / Getty Images Hungary

Az agy és az anyagcsere hibája is okozhatja

Sok esetben a CFS-szel diagnosztizált páciensek elméjében is abnormális működés tapasztalható. Ezeket az agyi hormonok vizsgálatával, agyletapogatással (MRI- és PET-vizsgálatokkal), illetve gondolkodási, logikai feladatokkal lehet felismerni. Az autonóm idegrendszer, amely a szervezet számos működését, például a vérnyomást, a testhőmérsékletet, a pulzus- és légzésszámot és a belek mozgását irányítja, szintén abnormális működést mutathat. Agyi elváltozások nem minden krónikus fáradtsággal küzdő személy esetében tapasztalhatók, gyakran pedig csak ideiglenesen, vissza-visszatérően bukkannak fel.

A krónikus fáradtságot az energiaanyagcsere nem megfelelő működése is okozhatja. A sejtek a belélegzett oxigénből, illetve a táplálkozás során a testbe juttatott fehérjéből, cukrokból és zsírokból állítanak elő energiát. Azoknál, akik állandóan levertek és permanensen fáradtak, ez a folyamat gyakran károsodást mutat, azaz nem működik kellő hatékonysággal. Szintén károsodhat az a funkció, amellyel a vérből kinyert oxigénből állít elő energiát a szervezet.

Az immunrendszer és más mechanizmusok hibája is állhat a háttérben

Az immunrendszer abnormális működése is ludas lehet a dologban. Előfordulhat, hogy egy hiba következtében a szervezet immunválaszért felelős mechanizmusa egy nem létező támadás ellen védekezik. Ez hosszú távon megviseli és legyengíti az immunrendszert, amely így könnyen okozhat állandó levertséget.

Azt is jó tudni, hogy az állatvilágban és az embereknél is létezik egy testi mechanizmus, amely veszély vagy komolyabb sérülés esetén az életben maradáshoz szükséges dolgokra összpontosítja a szervezet energiájának nagy többségét, elvonva az energiát a kevésbé fontos területekről. Ez a mechanizmus akkor aktiválódik, amikor például napokig nem jutsz ételhez, vagy súlyosabb balesetből kell felépülnöd. Előfordul azonban, hogy tévesen lép életbe, illetve „beragad”, ami miatt folyamatos energiahiánnyal küzdesz, fáradtnak és kimerültnek érzed magad.

A CFS kutatása rengeteget haladt előre az elmúlt harminc-negyven évben, azonban még mindig számtalan dolog van, amit nem tudnak a szakemberek erről a rejtélyes betegségről. A jövőben további kutatások várnak ránk, amelyek segítségével remélhetőleg jobban felismerhetjük az okokat, és segíthetünk az érintetteken.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek