A valódi pszichopata inkább a főnököd, mint a gyilkosod

A különböző filmek, sorozatok, bűnügyi regények tele vannak pszichopata karakterekkel – legutóbb a Joker élesztette fel a témát a köztudatban –, de vajon pontosan mit jelent a pszichopátia, és honnan ismerhetsz fel egy valódi pszichopatát?

A The Conversation írása utánajárt, tudományosan mit értünk pszichopátiás személyiség alatt, milyen vonások jellemzőek a pszichopatákra, és hogyan válik valaki pszichopatává.

Az emberek egy százaléka pszichopata

A pszichopátia jeleinek felismerésére dr. Robert Hare dolgozott ki egy húsz kérdésből álló tesztet az 1970-es években, melyben negyven pont érhető el maximálisan. Harminc pont felett már pszichopatának tekinthető valaki, a felmérések szerint pedig a legtöbb bűnöző 22 és 30 pont között teljesít. Fontos tudni, hogy élete során mindenkinél felbukkanhatnak időnként, kisebb-nagyobb mértékben a tesztben szereplő egyes jellemzők, de ez nem jelenti azt, hogy mindannyian pszichopaták lennénk.

A felmérések szerint a lakosság kb. egy százaléka tekinthető pszichopatának, de egyes rétegekben magasabb az arány. A börtönpopulációkban 25 százalék körül van a szám, a vállalati vezetők körében pedig 21 százalék. Azt is fontos tudni, hogy nem minden pszichopata bűnöző. Természetesen a filmek, regények előszeretettel ábrázolnak hidegvérű gyilkosokat, a valóságban azonban a Hare-féle teszten magas pontszámot elérők többsége sohasem követne el hasonló tetteket.

Kik a valódi pszichopaták?
Kik a valódi pszichopaták?chee gin tan / Getty Images Hungary

De vajon mi tesz valakit pszichopatává? A szakemberek régóta vitatkoznak azon, vajon a körülmények, főként a neveltetés torzítja a személyiséget ily módon, vagy inkább veleszületett jellemzőkről van szó. A jelenlegi konszenzus szerint az örökletes hajlam alapvetően meghatározza a pszichopátiás jegyek meglétét, azonban az átélt érzelmi traumák, a bántalmazás, a magány, a kitaszítottság sokban formálhatják a végeredményt.

A pszichopaták jellemzői

A Hare-féle teszt szerint a pszichopaták egyik fontos jellemzője a simulékonyság és a felszínes báj, amit mások manipulálására használnak. Jellegzetes tulajdonságuk emellett a túlzott önbizalom és a narcisztikus viselkedés – nem véletlen, hogy ennyire nagy számban vannak jelen az üzleti életben. Sokszor mások lekicsinylésével, eltiprásával igyekeznek saját magukat fényezni.

Szintén fontos, hogy a pszichopaták nem éreznek megbánást, hiányzik belőlük az empátia és a bűntudat. Gyakran élősködnek másokon, szeretik a kihívásokat, szándékosan keresik az impulzusokat és nem szeretik a felelősségvállalást – ezért gyakran szexuális téren is a kalandokat keresik és nem az elköteleződést.

A pszichopátiás viselkedésre jellemző még az önkontroll hiánya. A pszichopaták sokszor próbálnak látszólag beilleszkedni az átlagemberek közé és leplezni erőszakos természetüket, olykor azonban akaratlanul is előtör belőlük az állat. Nem véletlen, hogy sokaknak közülük már gyerekként viselkedési problémái voltak, sőt akár a fiatalkori bűnözés útjára léptek.

Összességében tehát a pszichopátiás vonások nem jelentik azt, hogy az illető automatikusan a társadalomra káros elmebeteg lenne, a skálán pedig rengeteg fokozat és eltérés van. Nem mindegy, milyen irányba indul el valaki, és hogyan manifesztálódnak, hasznosulnak a benne szunnyadó személyiségjegyek és képességek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek