Így szabadulhatsz meg a hasi zsírtól

A zsigeri zsírt sajnos nem könnyű sem megtalálni, sem megszabadulni tőle, hiszen sem a mérleg, sem a BMI-nk nem mutatja ki, hogy mennyi zsírt tárolunk a hasizmunk alatt, a belső szerveink között.

A mérésre és az egészséges arányok visszaállítására is vannak hatékonyabb módszerek, mint a cukormegvonás és sok millió felülés elvégzése. Ezekről beszélt dr. Bajnok Éva, a Duna Medical Center obezitológusa.

Miről is van szó? 

Ha több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk, az sajnos zsír formájában raktározódik. Ez történhet a bőr alatt, egyenletesen elosztva a testünkön, vagy a csípő-fenék- és hastájékon, illetve a zsigerek között megbújva. Ez utóbbit hívjuk zsigeri zsírnak, és ez az a típus, amely nemcsak esztétikailag zavaró, de súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. A zsigeri zsírszövet anyagcseréje aktív, működése közben olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek többek között gyulladást okozhatnak, és ez okozza a legtöbb, elhízással összefüggő betegséget is. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szív- és érrendszeri betegségek, agyvérzés, cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegségek, terméketlenség, reflux, zsírmáj, epekövesség, légzési problémák, sőt még depresszió is.

A cukortól nő a zsigeri zsír?

Cukorra, azaz szénhidrátra szükségünk van, elsősorban az agyunknak, a vörösvértestjeinknek és az izmainknak. Nagy vizsgálatok hosszú távú követési eredményei azt bizonyítják, hogy egészségünk megőrzése érdekében napi kalóriaszükségletünknek kb. a felét érdemes diéta alatt is szénhidrát formájában bevinni (minimum 120 grammot). Különösen lényeges ez nagy koncentrációt igénylő munkáknál, aktív fizikai munka, terhesség, szoptatás alatt és komolyabb társbetegségek esetén. Persze nem mindegy, hogy szénhidrátigényünket hüvelyesekből, gyümölcsből, gabonákból vagy felesleges, vitamint-rostot, egyéb tápanyagot nem tartalmazó cukros péksüteményekből fedezzük.

A stressz és a pihenés hiánya mind hozzájárulnak a pluszkilók gyarapodásához
A stressz és a pihenés hiánya mind hozzájárulnak a pluszkilók gyarapodásáhozFlying Colours Ltd / Getty Images Hungary

Amit a BMI nem mutat meg

A BMI egy arányszám, ami a testmagasságunkhoz képest meglévő testtömeget mutatja meg, de nem különbözteti meg, hogy a tömeget izom, csont, zsír vagy egyéb szövet alkotja-e. Ha otthon szeretnénk egy gyors mérést végezni, akkor érdemes megmérni a haskörfogatunkat, nőknél a 80-88, férfiaknál a 94-102 cm feletti számok jelezhetik a zsigeri zsír meglétét. Ha nagyon pontosan szeretnénk látni, milyen a testünk összetétele, hol van izom, milyen a csontsűrűségünk, hol van víz, hol bujkálhat a zsigeri zsír, akkor érdemes egy DEXA készülékkel végzett vizsgálaton részt vennünk, amely részletesen feltérképezi a szervezetünket.

Ne stresszelj!

A stressz sajnos egyértelmű oka az elhízásnak. Részben olyan anyagok, hormonok felszabadulását okozza, amelyek nem engedik a zsírbontást. Másrészt, ha rossz beidegződésként stresszoldás gyanánt eszünk, esélyeink tovább romlanak. Fontos tudni, hogy az alváshiány is hasonló módon okozhat elhízást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek