70 év felett kiderül, min múlott a boldogság

Bátraké a szerencse – tartja a régi közmondás. Egy friss, a bőséges élettapasztalattal rendelkező idősebb generáció körében végzett kutatás ezt messzemenően alátámasztotta: sokkal elégedettebbek azok, akik életük során merészen belevágtak elképzeléseik megvalósításába. Az életünkben kulcsszerepet játszó bátorság hatása tanulság minden generáció számára.

Karriert vagy munkahelyet váltani, saját vállalkozásba kezdeni, vagy épp megszólítani valakit, aki régóta tetszik nekünk... Legyen szó nagyra törő tervekről, rövid távú célok megvalósításáról vagy személyes vágyakról, egy dolog valamennyiben közös: vérmérséklettől függően kinek több, kinek kevesebb bátorságot kell gyűjtenie. De a mértéke valójában mindegy is, a megléte viszont jó eséllyel egész életünkre hatással lesz – derült ki a Groupama Biztosító kutatásából.

Önbizalom, optimizmus, felkészültség: a boldoguláshoz a pénznél is fontosabb

Azok a 70 év felettiek, akik úgy érzik, korábban belevágtak céljaik megvalósításába, ma az élet majd valamennyi területén elégedettebbek a helyzetükkel, mint a korábban bátortalanabb kortársaik: jelenlegi hangulatukat és boldogságukat, életkedvüket és fizikai aktivitásukat valamennyien jobbnak ítélik meg annál, mint ami szerintük kortársaikra jellemző. Saját bevallásuk szerint döntéseiket három dolog segítette. Az önbizalmat a megkérdezettek közel háromnegyede jelölte meg mint bátorságuk forrását, ezt követi az optimizmus, majd a felkészültség.

Olyan külső tényezőkre, mint például a stabil anyagi háttér, mindössze a válaszadók 18 százaléka alapozta a bevállalósságát. Egyébként a válaszokból az is kitűnik, hogy azok, akik életük során jobbára hagyták terveiket füstbe menni, ezt leginkább külső tényezőkkel indokolják: a biztonságot jelentő megtakarítás hiányát például kétszer annyian jelölték meg visszatartó tényezőként, mint a magukat megvalósítóként látók. Ugyanakkor a kevésbé tettre készek többsége úgy látja, ma pont anyagilag volnának jobb helyzetben, ha egykor megragadták volna a kínálkozó lehetőségeket.

A kutatásban ötszáz 70 évnél idősebb ember mondta el véleményét
A kutatásban ötszáz 70 évnél idősebb ember mondta el véleményétAnchiy / Getty Images Hungary

Bátor élet, boldog időskor?

A célok egykori megvalósítása, a lehetőségek megragadása ráadásul nemcsak az anyagiakra hat, hanem a boldogságérzetre is: az elképzeléseik megvalósítását halogató idősek 40 százaléka úgy látja, ma nemcsak anyagi helyzete lenne kedvezőbb, de boldogabb is lenne, ha egykor kitartott volna a tervei mellett.

Az eredményekből az is kitűnik, hogy az egyéni vágyak beteljesítését és az önmegvalósítást a családi, baráti szálak sem sínylették meg: az elképzeléseik mellett kitartók ugyanis ma az átlagosnál jobbnak ítélik meg a gyerekeikkel, unokáikkal és a barátaikkal való kapcsolatukat is.

„Az évek során számos kutatást készítettünk, nem egyet éppen az idősebb korosztály tagjai körében – mondta el a kutatás kapcsán Bíró Szilvia, a Groupama Biztosító kommunikációs vezetője. – Ezek legtöbbje rávilágított az anyagi biztonság és az időskori elégedettség közötti összefüggésre. Ezúttal arra kerestük a választ, hogy a sokat tapasztalt generáció tagjai miben látják jelenlegi elégedettségérzetük legfőbb okát, ha visszatekintenek a mögöttük álló évtizedekre. A számunkra is meglepő eredmény egyértelműen azt mutatja, hogy a boldogságra leginkább az van hatással, hogy a kellő időben bátorságot tanúsítunk-e, és belevágunk-e vágyaink, ötleteink megvalósításába. Ráadásul még az sem számít igazán, hogy sikerrel járunk-e, a lényeg, hogy belevágjunk! Ezek a kutatás legfontosabb tanulságai és üzenetei.”

Úgy tűnik tehát, hogy akire az volt inkább jellemző, hogy elengedte az álmait, ma ennek több hátrányával szembesül. Bíró Szilvia úgy látja, hogy saját megítélésük szerint különösen az anyagiak és a másokkal való kapcsolatok terén alakult volna jobban az életük, ha nem a bizonytalansággal, a kudarccal vagy általában véve az élet dolgaival kapcsolatos félelmeikre hallgatnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra