A 7 leggyakoribb érzés, amit összekeverünk a szerelemmel

GettyImages-133053784

Hogyan magyaráznád el a piros színt valakinek, aki sosem látott olyat? Persze tudod mihez hasonlítani, és felismered, ha találkozol vele. De a pirosság lényegét nehéz szavakkal megragadni. Így vagyunk a szerelemmel is. Ahogy az a társadalmilag túlmisztifikált jelenségekkel általában lenni szokott, talán közelebb jutunk hozzá, ha sorra vesszük, mi mindennel szoktuk összetéveszteni.

„Honnan tudom majd, hogy igazán szerelmes vagyok?” – hangzik a gyakori kérdés. Azt egyszerűen érezni fogod, minden kétséget kizáróan” – szól a megnyugtatónak szánt, de téves válasz. Hiszen ha körbenézünk, azt látjuk, hogy sokan éppen azért lépnek ki a párkapcsolatukból, mert rájönnek, hogy sosem szerették a másikat úgy, azaz romantikus értelemben. 

Csavarva egyet a logikán, Kristie Taylor, a Medium egyik szerzője most összegyűjtötte azokat az érzéseket, amik hasonlatosak a szerelemhez, de mégsem azok. Ha ismered őket, talán könnyebben el tudod kerülni, hogy fájdalmat okozz.

Hasznos szempontok a lista olvasásához

Nem biztos, hogy azért akarsz együtt lenni valakivel – különösen hosszú távon –, mert szerelmes vagy belé. Nincs ebben semmi etikátlan, ha erről a partnered is tud, és nem vágyik többre/másra. A szerelem ráadásul egy örökké hullámzó érzés: a kapcsolat elején lángol, de pár éven belül rendszerint alábbhagy, hogy aztán időnként ismét visszatérjen. Ne ess kétségbe, ha épp kevesebbet érzel belőle. Bár a kapitalista világban szinte mindent el lehet adni a szerelemmel (filmeket, könyveket, ruhákat, még édességeket is), a nagy ő kultusza több kárt okozott az emberiségnek, mint hasznot. Minden esetben mérlegeld, hogy miért fontos számodra az adott kötődés, illetve miként tudtok dolgozni rajta. Nem feltétlenül baj, ha egy adott időszakban nem a szerelem a legdominánsabb érzésed a másik iránt. A baj az, ha mégis ebbe a hitbe ringatod, akár szándékosan, akár tudattalanul.

#1 Stabilitás

Amikor a saját életedben sok a bizonytalanság, különösen jó érzés lehet támaszkodni valakire, aki megbízható, mindig ott van neked, lehet rá számítani. Mivel az ő élete viszonylag zökkenőmentesen zajlik, így nem terhel a saját nehézségeivel, de a te problémáidban szívesen nyújt segítséget. Ha azonban kizárólag ezért ápolsz vele romantikus kapcsolatot, az nagy valószínűséggel nem fog jól elsülni. Talán egy nap arra ébredsz, hogy unatkozol, nem is érdekel ő téged igazán. Persze az is előfordulhat, hogy a partnerednek tényleg a stabilitás az erőssége, de kész megmutatni a spontán oldalát is, ha kap némi bátorítást. 

#2 Érzelmi hullámvasút

Az állandó veszekedések és kibékülések nagyon erős érzelmi ingereket jelentenek egy párkapcsolatban. Az az intenzitás, amit egy érzelmileg abuzív partner képes behozni a kapcsolatba, gyakran szenvedélyként értelmeződik, holott meglehetősen távol áll tőle. Az a személy, aki inkonzisztensen van jelen, bármelyik pillanatban megbánthat és időnként lenéz, nem izgalmas kihívás, hanem romboló erő. Akkor is, ha fájdalmas gyerekkori élményeid hatására esetleg azt tanultad meg, hogy nem érdemelsz ennél jobb bánásmódot. Ez nem igaz. Rengeteg energiát felemészt a folyamatos feszültség és a törekvés, hogy a másik kedvében járj, mintha ezzel el tudnád kerülni a kirohanásait. Ezt a kapacitást érdemes lenne egy olyan partnerre fordítanod, aki őszinte, érzelmileg elérhető, tisztel és támogat, akivel együtt tudtok növekedni

Lehet benne időnként szenvedély, csak meg fogsz fulladni
Lehet benne időnként szenvedély, csak meg fogsz fulladniHenrik Sorensen / Getty Images Hungary

#3 Nagyszerű szex

A jó szex nyilvánvalóan az egyik fontos, de nem az egyetlen összetevője egy működőképes párkapcsolatnak. Attól még, hogy klappolsz valakivel az ágyban, nem biztos, hogy az élet más területein is ennyire könnyen össze tudjátok egyeztetni az igényeiteket. Érdemes utánajárni, hogy a testiségen kívül van-e még olyan közös alap, amire építeni tudtok. Természetesen az is rendben van, ha azért tartjátok a kapcsolatot, hogy jókat szexeljetek – feltéve, hogy ez mindkét fél számára tiszta helyzet, és másokat sem csaptok be vele.  

#4 Hála

Előfordulhat, hogy éppen egy elég rossz szériában vagy. Például sorra olyan emberekkel randizol, akik nem bánnak veled szépen. Aztán jön valaki, aki kedves és odafigyel rád, és ez hirtelen nem alapnak, hanem kuriózumnak tűnik a szemedben. Hálás vagy azért, mert olyan rendes: meghallgatja a nehézségeidet, segít kilábalni a legutóbbi szakításod okozta fájdalomból vagy egyéb gyászfolyamatokból. Egymás támogatása persze fontos része egy párkapcsolatnak, de ha ez egyoldalú, akkor könnyen a másik kihasználásába csaphat át. 

Ott volt, amikor úgy éreztem, zátonyra futott az életem
Ott volt, amikor úgy éreztem, zátonyra futott az életemMaria Dorota / Getty Images Hungary

#5 Féltékenység

A féltékenység nem a szerelemről, hanem a birtoklás vágyáról és a bizonytalanságról szól. Amikor megjelenik, érdemes megvizsgálni, hogy mi keltette fel. Valóban hűtlenkedik a másik? Áthágott valami olyan szabályt, amiben előre megegyeztetek? Inkább benned van egyfajta belső bizonytalanság? Félsz attól, hogy nem vagy elég jó neki? Pont olyan emberek jelentenek szerinted fenyegetést a kapcsolatra, akik a te megítélésed szerint valami olyasmit tudnak, amit te nem? Benne nem tudsz megbízni? Okot adott erre, vagy ez rólad szól inkább?

#6 Idealizálás

Senki sem tökéletes. Ez minden idők egyik legnagyobb közhelye, mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni, pláne a rózsaszín köd állapotában. A szerelem kezdeti szakaszát leszámítva azonban mindig gyanús, ha a másikat továbbra is elvakultan, piedesztálra állítva kezeled. Félő, hogy ilyenkor talán nem is őt szereted, hanem a saját ideális partnerről szőtt álomképedet, amit rá vetítesz ki. A projekcióid eltakarják előled azt az értékes embert, akit megismerhetnél – a hibáival együtt. Az is előfordulhat, hogy valaki után úgy epekedsz hosszú időn keresztül a távolból, hogy tulajdonképpen alig tudsz róla valamit. Miért teszed ezt magaddal? 

Néha olyan varázslatosak a fényviszonyok, hogy nem is látni a másikat
Néha olyan varázslatosak a fényviszonyok, hogy nem is látni a másikatCorey O'Hara / Getty Images Hungary

#7 Barátság

Ez az egyik legtrükkösebb érzelem ebben a témában. Ha van egy jó barátod, aki tetszik is, kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy egy párt alkossatok. Összeköt titeket a közös múlt, a rengeteg megosztott élmény és egymás megértése. Ez azonban nem mindig elég ahhoz, hogy szerelmet is érezni tudj a másik iránt. Ez nem feltétlenül baj: sokan meghozzák ezt a döntést egy kiegyensúlyozott élet és egy szép párkapcsolat kedvéért. A nehézség inkább ott kezdődik, amikor eltolódás van a felek között: nem ugyanarra vágynak, és nem tudják egymás igényeit kielégíteni. Akkor is könnyen meginoghat a rendszer, amikor képbe kerülnek olyan emberek, akikhez viszont szenvedélyesen tudnál kapcsolódni. Nehéz megoldani ezt a helyzetet, ha monogámiában gondolkodtok.

Oszd meg másokkal is!
Mustra