Te is rettegsz a fogorvostól? Szakértő segít, hogy leküzdd a félelmet

Ha a fogorvosi fúró hangja benned is szorongást vált ki, tudd, hogy ezzel nem vagy egyedül. Sokszor maguk a fogorvosok sem tudják mindig fesztelenül kezelni, ha ők kerülnek a pácienseik helyébe.

A legtöbben szégyelljük, hogy félünk a fogorvostól, pedig van megoldás, amelynek segítségével úrrá lehetünk a rettegésen. Ez a félelem, szorongás természetes emberi reakció, amelynek több oka is lehet. Karácsonyi Heni, a Lacalut dentálhigiénikusa segít, hogy könnyebben rávegyük magunkat a fogorvosi látogatásra.

Természetes, hogy félünk

Annak, hogy nem szívesen engedjük a szánkba a fogorvos éles, szúrós vagy hegyes eszközeit, egyszerű biológiai okai is vannak. A száj ugyanis a test egyik legsebezhetőbb része, amivel a legalapvetőbb szükségleteinket elégítjük ki, azaz az ivást és evést, részben a légzést végezzük vele. A fogorvosok számára teljesen természetes, hogy a páciens fél. Emiatt ne szégyenkezzünk, bátran mondjuk el az érzéseinket, és engedjük, hogy a szakértő segíteni tudjon.

Kontrollmánia és tehetetlenség

A fogorvosi székben kiszolgáltatott helyzetbe kerülünk, előfordulhat az ismeretlentől való szorongás is. Ezek az érzések felerősödhetnek azokban, akik az élet más területein szeretik ellenőrzés alatt tartani a dolgokat. A szakértő ezért azt javasolja, hogy bátran tegyük fel a kérdéseinket az orvosnak a kezelés lépéseiről, mert minél több információval rendelkezünk, annál nyugodtabban viseljük majd a beavatkozásokat. Ha tisztába kerülünk azzal, hogy mi vár ránk, a beavatkozás maga is sokkal kevésbé lesz félelmetes.

A legtöbben hajlamosak vagyunk túlparázni a fogorvosi látogatást – teljesen fölöslegesen
A legtöbben hajlamosak vagyunk túlparázni a fogorvosi látogatást – teljesen fölöslegesenhoozone / Getty Images Hungary

Félős szülőnek félős a gyereke

A fogorvostól való félelem is visszavezethető a gyerekkorunkra. A rettegés kialakulásához azonban nincs szükségünk rossz élményekre és tapasztalatokra, bőven elég, ha a szüleinken azt látjuk, hogy tartanak a fogászati kezelésektől. Ezt a szociális mintát nagyon könnyen átvesszük, hiszen a veszélyes helyzetek elkerülése ösztönös folyamat. A szakértő ezért azt javasolja, hogy vigyük magunkkal a gyerekeinket a saját kezeléseinkre is, hogy amikor náluk lesz szükséges a szűrés, illetve a beavatkozás, akkor már ismerős és biztonságos közegbe térjenek vissza. 

Jobban félünk, mint amennyire fáj

A fogorvostól való félelem egyik legelterjedtebb oka a fájdalom, ami szintén ösztönös, viszont ez ma már nem igazán indokolt. Az érzéstelenítésre használt korszerű módszerekkel a páciensek többsége alig érez fájdalmat. „Ha nem járunk gyakran fogorvoshoz, azt sem vesszük észre, milyen mértékben fejlődik az orvostudomány, és hogy lesz egyre kevésbé fájdalmas a fogászati beavatkozás. Ráadásul ha fájdalom nélkül érkezünk a fogorvoshoz, nagy a valószínűsége annak is, hogy fájdalom nélkül távozunk. Ezért javasoljuk a rendszeres, félévente esedékes szűrővizsgálatot, ahol még csírájában el tudjuk fojtani a legkisebb problémákat is” – teszi hozzá a szakértő. 

Szégyelljük, ha szuvas a fogunk

A legtöbb beteg – amellett, hogy fél – még szégyelli is, hogy fogszuvasodással vagy más problémával küzd. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy ha valakinek szuvas a foga vagy ínygyulladással küzd, az nem egyenlő az ápolatlansággal. A probléma oka lehet akár a nem megfelelő fogkefe vagy fogkrém használata, esetleg a rossz fogmosási technika is. Ne felejtsük el, hogy minden fogsor más, ezért a fogápolással kapcsolatban mindig kérjünk tanácsot az orvosunktól, aki a problémáinkra egyénre szabottan ajánl majd megfelelő eszközöket és módszereket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek