18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

8 tény az alkalmi szexről, amit általában félreértünk

Az alkalmi szex gyakori jelenség. Egyre többekkel fordul elő, hogy párkapcsolat szándéka nélkül, a puszta élvezet kedvéért (vagy más okból) létesítenek olykor-olykor szexuális viszonyt másokkal. A jelenségről rengeteg tévhit él a köztudatban, ideje eloszlatni ezeket.

Dr. Justin Lehmilller amerikai szexuálpszichológus elmagyarázza, melyek az alkalmi szexuális kapcsolat főbb jellemzői. Nyolc olyan dolgot sorol fel, amivel kapcsolatban sok a félreértés.

Nem csak egyéjszakás szexkapcsolat létezik

1. Az alkalmi szex nem csak egyéjszakás lehet. Számos különböző formája létezik a kötöttség nélküli szexuális kapcsolatoknak. Vannak olyan szexpartnerek, akik rendszeres időközönként járnak össze, mások véletlenszerűen, alkalmanként találkozgatnak.

2. Szintén tévhit, hogy az alkalmi szex teljesen érzelemmentes. A partnerek között gyakran komoly érzelmi kötelék áll fenn. Az aktus mellett gyakran ölelkeznek, csókolóznak, azaz pont úgy viselkednek, mint a „valódi” párok.

3. Az alkalmi szex egyre népszerűbb. Évről évre többen vallják be, hogy időnként keresik a kötöttség nélküli szexet.

A partnerek a szex mellett a szerelmi kapcsolatban szokásos érzelmekhez hasonlókat is megélhetnek
A partnerek a szex mellett a szerelmi kapcsolatban szokásos érzelmekhez hasonlókat is megélhetnekPeopleImages / Getty Images Hungary

A férfiak jobban szeretik

4. Kutatások azt bizonyítják, hogy a férfiak körében népszerűbb az alkalmi szex. Többségük igent mond, ha egy számukra vonzó nő felajánl egy ilyen típusú együttlétet, a nők ellenben szinte mindig visszautasítják, ha egy férfi közeledik feléjük hasonló szándékkal. Hogy ennek mi az oka, arra több elmélet is született már: a legnépszerűbb szerint a nők úgy gondolják, hogy mivel a férfi főleg a saját kielégülését keresi, a maguk részéről nem lenne túl sok haszna az alkalmi szexnek.

5. Azt is bizonyították már, hogy a nők ritkábban élnek át orgazmust alkalmi együttlétek alatt, viszont minél többször vannak együtt egy adott szexpartnerrel, annál nagyobb az esélye, hogy eljutnak a csúcsra. Ennek oka az lehet, hogy a férfiak a sokadik együttlét alkalmával már jobban odafigyelnek párjuk igényeinek kielégítésére is.

6. Egy másik indok, ami miatt a nők inkább ódzkodnak az alkalmi szextől, mint a férfiak, az a szexuális úton terjedő betegségektől és a nem várt terhességtől való félelem. Szintén elriasztja őket a társadalmi megbélyegzés gondolata. A kötöttség nélküli szexuális kapcsolatot folytató nőket gyakran könyvelik el könnyűvérűnek, míg a férfiak esetében többnyire elfogadott az ilyesmi.

Mindenki lelkére máshogy hat

7. Szintén félreértés, hogy az alkalmi szex tönkretesz lelkileg és rombolja az önképet. Az igazság ezzel szemben az, hogy mindenkire más pszichés hatással van. Akik a szexre kötetlen örömszerzésként tekintenek, azoknak az általános kedélyállapotát egyenesen javítja, akik viszont a szexuális együttlétet kizárólag érzelmi közösségben és stabil párkapcsolatban képesek elképzelni, valóban rosszabbul érzik magukat egy-egy alkalmi szexet követően.

8. Sokan úgy gondolják, ha barátok között szexuális viszony alakul ki, többet nem maradhatnak csak barátok, hiszen mindig többet akarnak majd egymástól. A felmérések szerint ez tévedés, sőt a barátság extrákkal gyakran megerősíti a felek közötti baráti érzéseket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek