Így szabadulhatsz ki a kötött munkaidő rabságából

Nem lesz könnyű, de meg lehet csinálni!

GettyImages-498467861

Középiskolás koromban úgy képzeltem, hogy ha szerezni fogok egy diplomát, akkor onnantól kezdve életem végéig meglesz a hivatásom. Ha nagy ritkán váltok is munkahelyet, a karrierutam kiszámítható ritmusban fog haladni a jól megérdemelt siker felé. Ám időközben a világ eléggé átalakult. Körülöttem mindenki ezerféle dolgot csinál egyszerre, távmunkákat végez, pár évente teljesen új szakmákban próbálja ki magát. Mi történik itt?

Manapság egyre többen jutnak arra a felismerésre, hogy nem nekik találták ki a 9-től 5-ig tartó munkákat. Nem bírnak egész nap egy helyben ülni, képtelenek ugyanazokra a témákra fókuszálni, nem akarnak egyetlen mesterség mellett elköteleződni. Talán megpróbálták, de mázsás súllyal kezdett nehezedni rájuk a gondolat, hogy 18 éves korukban eldőlt az egész életük. Talán a kíváncsiságuk és a figyelmi sajátosságaik sem teszik lehetővé a számukra, hogy hosszú éveken keresztül ugyanabban a szerepkörben működjenek. 

Ez ma már nem is feltétlenül lehetséges, hiszen a munkaerőpiac 21. századi változásai nemcsak biztosítják, de gyakran meg is követelik a dolgozói rugalmasságot. Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár mindez?

#1 Kanyargós életpályák, macskakövekből kirakosgatva

Az idősebb generációkkal összehasonlítva napjainkban egyre inkább jellemzővé válik, hogy valaki különféle bevételt generáló és kíváncsiságot stimuláló törekvésekből állítja össze a munkatevékenységét ahelyett, hogy egyetlen, hosszú távra szóló karrierút mellett kötelezné el magát. Ezt a jelenséget nevezi Brad Waters karriertanácsadó job cobblingnak, azaz a foglalkozás macskakövekből való felépítésének. Tehát amikor a személynek nincs egyetlen hivatása és titulusa, hanem párhuzamosan többféle munkát végez. Ennek az életmódnak az előnye lehet a rugalmas időbeosztás, a helyhez kötöttség hiánya, a napi változatosság, hogy az illető a saját maga főnöke, nem kell egy szervezeti hierarchiába betagozódnia. Ettől persze még nem ajánlott mindenkinek a cobbling, hiszen az elsőre csábítónak tűnő lehetőség komoly kihívásokat is magában rejt. 

Milyen munkák tartoznak leggyakrabban a cobblinghoz?

Számos formája van annak, hogy egyszerre többféle tevékenységet végezve tegyél szert bevételre, miközben az érdeklődésedet is fenn tudod tartani. Érdemes az alábbi lehetőségek valamilyen kombinációját feltérképezni, ha ebben az irányban gondolkodsz: alkalmi munkák (például sofőrködés, gyerekfelvigyázás, kutyasétáltatás, futárkodás, eseményszervezés), határozott idejű munkák (például irodai segítség, helyettesítések), szabadúszás és másodállások (például írás, fényképezés, művészetek), tanácsadás és coaching, virtuális munkák, távmunkák, utazással egybekötött munkák.

#2 A változatosság sem fenékig tejfel

Mielőtt csapot-papot hátrahagynál teljesen új életpályába kezdve, érdemes sorra venned a cobbling hátrányait is. Ha például nem szeretsz új munkákat keresgélni, illetve klienseket felhajtani, akkor nem biztos, hogy neked való ez a műfaj. Olyanok számára sem kifejezetten ajánlott, akiknek a testi-lelki egészségére jó hatással van a rendszeresség, a stabil napirend. A fix munkahely hiánya ugyan megszabadít az idegesítő főnököktől és a korlátozó szabályoktól, de egyúttal azt is jelenti, hogy neked kell gondoskodnod a szakmai támogatásodról. Azt is meg kell tudnod oldani, hogy tartozni tudj különböző közösségekhez, ne magányosodj el. Fontos figyelembe venned az alábbi praktikus szempontokat is, mielőtt a cobbling mellett döntenél: mi lesz az egészségbiztosításoddal, a nyugdíjaddal, hogyan tudsz gyesre vagy egyáltalán: (beteg)szabadságra menni? 

Különféle izgalmas tevékenységekből is felépítheted a karrierutad
Különféle izgalmas tevékenységekből is felépítheted a karrierutadGuido Mieth / Getty Images Hungary

#3 Sokan a hibrid megoldásokat preferálják 

A fenti okok miatt szép számmal vannak olyanok, akik a biztos munkahely és a változó, izgalmas projektek egyfajta kombinációjában gondolkodnak, így mindkét opció előnyeit ki tudják használni. Általában van egy intézményi hátteret nyújtó részmunkaidős állásuk, és emellett kapcsolódnak be különböző típusú tevékenységekbe. Az is előfordul, hogy valaki a főállását váltogatja 2-3 évente, mert körülbelül ennyi idő alatt un meg egy adott témát, ami a későbbiekben persze még visszatérhet az életébe. Ez nem a kitartás hiányáról árulkodik, hanem arról, hogy képes felelősséget vállalni a munkafolyamataiért, és felismeri, hogy mikor érkezett el a váltás ideje. 

#4 Azt válaszd, ami neked a legjobb

Minden típusú munkának van létjogosultsága, többféle jó stratégia létezik. Az önismereted fejlesztésével lehetsz képes arra, hogy eldöntsd: az adott időszakban számodra melyik a legideálisabb foglalkoztatási forma. A lényeg az, hogy olyan munkakörülményeket és időbeosztást teremts magadnak, amely a leginkább passzol a személyiségedhez, illetve segít a teljesség megélésében. Hogy úgy érezd, értékes tevékenységeket végzel, kellő támogatást kapsz, és képes vagy fenntartani az életvezetésedhez szükséges egyensúlyokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek