Ezt az 5 dolgot felejtsd el, ha sikeres akarsz lenni

A célok elérésének egyik nagy akadálya, ha felesleges dolgokkal foglalkozunk. Mindig tudni kell, mi az, amit meg kell tenni a sikerért, és mi az, amit épp ellenkezőleg: el kell engedni.

Meg kell tanulnod elengedni azokat a dolgokat, amelyek hátráltatnak és feleslegesen kötik le az energiáidat. Ahhoz, hogy megtaláld a boldogságot, vagyis elérd a céljaidat, nem szabad, hogy mások véleménye hátráltasson, vagy éppen olyan munkába öld az időd, ami semmit sem segít hosszú távon. Anthony Moore életmód-tanácsadó a Medium hasábjain sorolja fel, mik azok a dolgok, amiket el kell engedned.

1. Mások véleménye a sikerről

Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy aszerint mérik a saját életüket, hogy mit gondolnak mások a sikerről. Számos berögzült sztereotípia él a társadalomban arról, mi tesz valakit sikeressé. A hírnév, a pénz, az anyagi jólét, a család, az, ha harmincéves korodra már elérted az álmaidat... Nem jó, ha folyton azon rágódsz, másoknak miért sikerült elérniük ezeket, vagy legalábbis közelebb kerülniük hozzá, míg te csak vágyakozol utánuk.

Meg kell értened, hogy a sikert nem mások határozzák meg, hanem kizárólag te. Gondolj bele: ha más emberek álmait hajszolod, tulajdonképpen nem a saját vágyaidat fogod beteljesíteni. Lehet, hogy híres és gazdag leszel – a társadalom szemében sikeres –, mégsem érzed boldognak magad, mert nem erre vágytál. Ideje átgondolnod, te mit szeretnél elérni az életben, és energiáidat ennek a célnak szentelni.

Öt dolog, amit fel kell adnod a sikerhez vezető úton
Öt dolog, amit fel kell adnod a sikerhez vezető útonPeopleImages / Getty Images Hungary

2. Az önáltatás

Sokan azt gondolják, mindent megtanultak már, a kisujjukban van a tudás, mégis híján vannak a sikernek. Ez puszta önbecsapás: ha azt hiszed, mindent tudsz, gyakran kiderül, hogy valójában alig tudsz valamit. A valódi siker titka a folyamatos tanulás, az új dolgok megismerése és a szerénység, ami ahhoz kell, hogy beismerd, ha van még mit pótolnod tudás terén. Ahelyett, hogy a mester szerepében tetszelegnél mások és saját magad előtt, legyél diák, aki szomjazza a tudást, és fokról fokra fejleszti saját magát.

3. Állandó elfoglaltság

Folyamatosan be van táblázva a naptárad, egyik megbeszélésről a másikra rohansz, még az éjszaka közepén is dolgozol, levegőt venni sincs időd. Ismerős? Sokan már-már büszkén, mintegy kitűzőként viselik a tényt, hogy mindig elfoglaltak. Bármit kérdezünk tőlük, bárhová hívjuk őket, a válasz mindig ugyanaz: annyi dolgom van, nem érek rá. Valójában azonban a nagy rohanás közepette semmit sem csinálsz. Automata üzemmódba kapcsolsz, és hagyod, hogy a találkozók és elintézendő dolgok maguktól végigmenjenek rajtad. Végül azon kapod magad, hogy észrevétlenül szálltak el a hetek, hónapok, évek.

Céljaid eléréséhez tudatosan arra kell koncentrálnod, ami valóban fontos. Ahelyett, hogy szétszórod az energiáidat és öncélúan, a puszta elfoglaltság kedvéért terheled le magad mindenfélével, gondold át, mik azok a dolgok, amikre valóban használhatnád őket. Sokan kényelemből hátradőlnek és haladnak az árral, holott a lényeg pont abban rejlik, hogy mindig tudatosan cselekedj és törj a céljaid felé. Ne pusztán elfoglalt légy: olyan dolgokkal foglald el magad, amelyek számítanak és segítik a boldogulásodat.

4. Céltalan szabadidő

A munka, a család és más bokros teendőid mellett alig van szabadidőd, amikor pedig végre sikerül néhány órát kiszakítani magadnak, hátradőlsz és a tévét bámulod vagy céltalanul szörfölsz az interneten. Ez nagy hiba. A szabadidő hasznos eltöltése kulcsfontosságú a fejlődés és a tanulás szempontjából. A célok elérése áldozatokkal jár, és gyakran azt kívánja meg, hogy a munkán kívüli időben is ugyanúgy szorgoskodj. Igyekezz a lehető legtöbb rendelkezésre álló időt fordítani saját magad fejlesztésére, friss tudás és új képességek elsajátítására. Minél többet foglalkozol ezzel, annál gyorsabban célt érsz, és annál többet tudsz lazítani később.

Ha sikeres akarsz lenni, akkor a szabadidődet is hasznosan kell eltöltened
Ha sikeres akarsz lenni, akkor a szabadidődet is hasznosan kell eltöltenedDamir Khabirov / Getty Images Hungary

5. Jónak tűnő ajánlatok

Előfordulhat, hogy kecsegtető ajánlatot kapsz, ami ugyan jó lehetőségnek tűnik, de könnyen eltérít a céljaidtól, és végeredményben zsákutcába visz. Természetesen fontos az anyagi biztonság, de mindig érdemes meggondolni, hogy az adott lehetőség mennyire járul hozzá vagy épp mennyire akadályoz álmaid elérésében. Ha minden vágyad az, hogy író legyél, nem biztos, hogy jó ötlet egy banki állás, ami mellett biztosan nem jutna időd írással foglalkozni. Mindig tudd, mi az, ami hosszú távon segít, és mi az, ami gátol. Ha egy tényleg kiváló lehetőség adódik, azt könnyen felismered. Ami csak talán jónak tűnik, inkább kerülendő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek