Ha csak erről az egy dologról leszoksz, máris jobb lesz minden

Olykor jólesik panaszkodni, ezzel enyhíteni a nyomasztó gondokon, de az állandó és gyakori panaszkodás csak tovább rontja a helyzetet. Érdemes visszafogni a panaszáradatot, és inkább a megoldásra koncentrálni.

Egy kutatás szerint percenként panaszkodnak az emberek, mások úgy vélik, naponta 12-13 alkalommal hagyja el komolyabb panasz a szánkat. Sokaknak egyszerűen könnyebb folyamatosan panaszkodni, mintsem tenni azért, hogy megszűnjenek a panaszra okot adó problémák. A panaszkodás lustává tesz, ezzel megakadályozza, hogy megszabaduljunk a gondjainktól, vagyis hosszú távon még rosszabb helyzetet szül, ezért kellene visszafogni magunkat – magyarázza Jessica Wildfire, a Medium szerzője.

Lefoglalnak az apró kellemetlenségek

És nem, nem az életmódguruk által hangoztatott pozitív gondolkodásról van szó, hiszen attól, hogy kevesebbet panaszkodsz, még nem muszáj mindent rózsaszínben látnod. Bajaink nem illannak el attól, hogy nem gondolunk rájuk. De akkor mi az, ami segít?

Az élet tele van apró kellemetlenségekkel, sokszor ezeken bosszankodunk – emiatt viszont megfeledkezünk a valóban komoly és megszüntetendő problémákról. Fontos, hogy csak akkor panaszkodj valami miatt, ha tényleg megoldást szeretnél találni rá, és olyannak mondd el, mi nyomaszt, aki segíteni tud. Koncentrálj a konkrét gondra, és arra, mit szeretnél kezdeni vele. Ne hagyd, hogy az idegesítő apróságok eltereljék a figyelmedet a tényleges tennivalókról.

Kényelmesebb bosszankodni, mint cselekedni

A panaszkodás sohasem vezet eredményre, sőt csak ront a helyzeten. Sokan már-már élvezik a szenvedést és a bosszankodást, ezért minden energiájukat erre koncentrálják ahelyett, hogy megoldást keresnének. Képzeld el, hogy alakult volna a történelem, ha a különböző társadalmi-politikai mozgalmak tagjai csak az öklüket rázzák, de lusták cselekedni.

Ne panaszkodj és ne is bosszankodj fölöslegesen
Ne panaszkodj és ne is bosszankodj fölöslegesenstock_colors / Getty Images Hungary

Nem kell azonnal megoldást találni: az a fontos, hogy legyen egy terved, amelynek mentén lassan, sok türelemmel elindulhatsz a jó irányba. Tanulj a kudarcokból, és ne végzetes hibaként éld meg őket. Ahelyett, hogy lustán elkerülnéd az akadályokat és a konfliktusokat, menj elébük, hogy megoldhasd őket. Folyamatosan tanulj új dolgokat, fejleszd önmagad.

Az állandó panaszkodás megmérgezi a légkört 

Sokszor olyan dolgok miatt panaszkodsz, amelyek valóban bosszantóak, de nem tudsz tenni ellenük semmit. Hiába kellemetlen alak a főnököd, nem fogod tudni elmozdítani a helyéről. Ha ilyen helyzet adódik, ismerd fel, mi az, amin változtatni tudsz, és mi az, amibe nincs beleszólásod. Koncentrálj az előbbi dolgokra, találj alternatív megoldásokat, fejlődj abban, amiben jó vagy.

Előfordulhat, hogy nincs valódi indokod a panaszkodásra, mégis állandóan nyavalyogsz. Ha folyamatosan, mindenen feleslegesen bosszankodsz, kellemetlen légkört teremtesz magad körül. Simán előfordulhat, hogy a kollégáid és a barátaid elfordulnak tőled, mert unják az állandó panaszáradatot, hiszen mérgezi őket a negativitásod. Nem szappanoperában vagy, nem kell drámakirálynőt alakítanod. Viseld el az apró kellemetlenségeket, amiket az élet produkál.

Csak akkor panaszkodj, ha tényleg van rá okod

Semmi gond nincs azzal, ha időnként mérges vagy, esetleg szeretnéd másoknak kipanaszkodni magad. Mindenkinek vannak pillanatai, amikor csakis egy kiadós panaszkodás segíthet. A lényeg, hogy akkor panaszkodj, mikor tényleg van rá okod, és hasznos céllal tedd. Keress megoldást, dolgozz azon, hogy elmúljanak a problémák. Sose magáért a panaszkodás kedvéért panaszkodj, hanem azért, hogy felismerd és legyőzd a tényleg aggasztó gondokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek