18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A 4 fő ok, amiért a nők színlelik az orgazmust

GettyImages-1060565838

A szex nagyon privát, intim dolog, ennek megfelelően az emberek magukra is vannak hagyva vele. Sajnos abban az értelemben is, hogy a nevelés során többnyire kevés tér jut a szexualitásról való érdemi beszélgetésre. Így jobb híján a nemi szerepekről szóló társadalmi tanítások alapján igyekszünk eligazodni abban, hogy mit is csináljunk a hálószobában. Ez pedig elég komoly tévutakra vihet minket.

Bár a szex magánügy, nem mentes a politikától: ideológiai meggyőződéseink, különösen a férfiakról és a nőkről kialakított vélekedéseink különböző elvárásokat ültethetnek a fejünkbe, amelyek óhatatlanul hatni fognak a szexuális együttlétkor mutatott viselkedésünkre. Egy frissen megjelent kanadai tanulmány szerint például arra is, hogy a nők mennyire hajlamosak tettetni az orgazmust. Mutatjuk a részleteket.

Többen játszották már el, mint akik nem

Emily A. Harris kutatásában 462 Nagy-Britanniában lakó heteroszexuális nő vett részt, akik minimum 4 hónapja párkapcsolatban éltek, az átlagéletkoruk 38,38 év volt. Harris és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a válaszadók ideológiai beállítottsága, vallásossága, szexista hiedelmei, társadalmi nemekkel kapcsolatos vélekedése, párkapcsolati története, orgazmusra való képessége, a másik hűségével kapcsolatos aggodalmai és a partnerük észlelt ügyessége miként hatnak az orgazmus színlelésére. Már az önmagában figyelemre méltó eredmény volt, hogy kiderült: a megkérdezett nők 77 százaléka minimum egyszer eljátszotta már életében, hogy felért a csúcsra, miközben ez nem történt meg. 

Te színlelted már valaha, hogy orgazmusod van?

#1 Csak legyen már vége

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy sok nő azért tetteti az orgazmust, hogy a férfi magasabb tempóra kapcsoljon, és így hamarabb véget érjen a csalódást okozó szex. Kérdéses persze, hogy ezek az együttlétek mennyire alapulnak kölcsönös beleegyezésen, még akkor is, ha a nő nyíltan nem is fejt ki ellenkezést az aktussal kapcsolatban. Szerintem a partneredtől nem elég igent kapni a szexre: az igennek érdemes lelkes igennek lennie! Ha pedig menet közben azt tapasztalod, hogy a másik lelkesedése alábbhagyott, hagyd abba azt, amit csinálsz. 

#2 Félek, hogy megcsal

Visszatérve Harrisék kutatására, nem meglepő módon azok a nők tettették legkevesebbszer az orgazmust, akik saját bevallásuk szerint könnyen el tudtak élvezni, és akik elégedettek voltak a partnerük szexuális készségeivel. Azok viszont, akikben felmerült a gyanú, hogy a párjuk hűtlen hozzájuk, többször színleltek orgazmust. Meg akarták mutatni a másiknak, hogy mennyire csodás vele a szex, miközben belül komoly aggodalmak gyötörték őket. 

Fontos, hogy téged is be tudjon szippantani a gyönyör
Fontos, hogy téged is be tudjon szippantani a gyönyörVizerskaya / Getty Images Hungary

#3 A férfi kielégüléséhez a nő orgazmusa is kell

Az orgazmus tettetésére a társadalmi nemmel (genderrel) kapcsolatos vélekedések is hatással voltak, akkor is, amikor a demográfiai adatokat, a szexuális előtörténetet, az orgazmus elérésének könnyedségét, illetve az orgazmus színlelésének korábbi vizsgálatokkal feltárt korrelátumait (például a hűtlenségre való gyanakvást) tekintetbe vették. Egészen konkrétan: minél jobban hitte egy nő, hogy az ő orgazmusa is feltétele a férfi kielégülésének, annál nagyobb nyomást élt meg, és annál inkább hajlamos volt hazudni ez ügyben. A kutatók a PsyPost nevű internetes oldalnak adott nyilatkozatukban mindezt azzal magyarázták, hogy ebben a hiedelemrendszerben a női orgazmus középpontjában nem a nő gyönyöre áll, hanem az, hogy miként járul hozzá a férfi élvezetéhez. 

Mi az a társadalmi nem vagy gender?

Gender alatt azokat a szerepeket, viselkedésformákat, tevékenységeket és jellegzetes tulajdonságokat értjük, amiket az adott társadalom a nőkre és a férfiakra nézve megfelelőnek tekint, illetve számukra előír. Ez egy konstrukció, azaz a társadalom által megalkotott és közvetített rendszer, amelynek célja, hogy fenntartsa a nemek közötti egyenlőtlenségeket. Ezért van az, hogy a hatalomhoz kapcsolódó viselkedések és tulajdonságok (mint például teljesítőképesség, magabiztosság, asszertivitás, versengés) rutinszerűen a férfinemhez társulnak.

#4 A nőnek tudnia kell, hogy hol a helye

A vizsgálat másik izgalmas eredménye, hogy többször színleltek orgazmust eddigi életük során azok a nők, akik kifejezetten antifeminista nézeteket vallottak. Az ún. ellenséges szexizmus skálán magas pontszámot elérő résztvevők azt gondolják, hogy a férfiak felsőbbrendűségét elutasító nők mind számítók és bajkeverők. Sajnos nem csoda, hogy az igényeik kommunikálása helyett, feltétel nélkül elfogadva a férfi vezetését az aktus alatt, hajlamosak a saját kielégülésükről is lemondani. 

Több orgazmust, kevesebb előítéletet! 

A fentiekből jól látszik, hogy a hagyományos nemi szerepeket megkérdőjelezni képes nők önazonosabban tudnak jelen lenni egy szexuális helyzetben: a saját orgazmusukat sem tévesztik szem elől, illetve hajlamosabbak nyíltan beszélni a szexről a partnerükkel. Az őszinte kommunikáció pedig fontos kulcs lehet ahhoz, hogy egymás igényeit megismerve még élvezetesebb együttléteket folytathassatok. A szerzők azt is hozzáteszik, hogy a jövőben érdemes volna nem heteroszexuális, illetve nem cisznemű embereket is (akinek a születéskor kijelölt neme és a nemi identitása megegyezik) bevonni egy hasonló jövőbeni kutatásba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra