Újabb ok a vörös húsok fogyasztása ellen

Kutatók újabb összefüggést találtak a vörös húsok fogyasztása és a szívbetegség kialakulása között. A ludas a TMAO nevű emésztési melléktermék, ami a zsíros húsételek fogyasztásakor termelődik a belekben.

Vörös húsok, a tojás, a tejtermékek, a hal- és szárnyas ételek fogyasztásával kolin, lecitin és karnitin jut a szervezetbe, melyek lebontása során a belekben található baktériumok trimetilamin-N-oxidot, vagyis TMAO-t termelnek. Azt már korábban bebizonyították, hogy a vérben található TMAO abnormálisan magas szintje fokozza a szívinfarktus, a 2-es típusú diabétesz, valamint más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet által támogatott kutatás pedig egyértelmű összefüggést állapított meg a vörös húsok rendszeres fogyasztása és a káros TMAO-szint emelkedése között – olvasható a Harvard Medical School összefoglalójában.

Kutatás bizonyította az összefüggést

A tudósok 113 egészséges férfi és nő önkéntes táplálkozási szokásait követték nyomon tizenegy hónapon keresztül. Azt vizsgálták, milyen hatást gyakorolnak a különböző étrendekből származó fehérjék a TMAO termelődésére a szervezetben. Az alanyok minden hónapban más-más diétát követtek, melyek véletlenszerűen váltották egymást. A vörös húsos étrenden töltött hónapot követően a szakemberek úgy találták, a résztvevők TMAO-szintje a háromszorosa annak, mint amit a fehér húsokkal teli, illetve növényi diéták után mértek náluk.

Újabb ok a vörös húsok ellen
Újabb ok a vörös húsok ellenmagnetcreative / Getty Images Hungary

Az sem mellékes, hogy minél gyakrabban eszik valaki vörös húst, annál erőteljesebben figyelhető meg a jelenség. A rendszeres vöröshús-fogyasztás ugyanis átalakítja a bélflórát – magyarázza a kutatáshoz fűzött véleményében dr. JoAnn E. Manson, a Harvard orvosi karának női egészséggel foglalkozó professzora. A szervezet adaptálódik a táplálkozási szokásokhoz, a belekben megnő azoknak a baktériumoknak a száma, amelyek a húsokban lévő tápanyagok lebontására specializálódtak, így egyre több TMAO termelődik.

Egészséges étrenddel visszafordítható a folyamat

Ha egy hosszú ideig vegetáriánus étrenden élő személy vörös húst eszik, a negatív hatás enyhébb lesz, hiszen bélflórájának összetétele a növényi táplálékhoz idomult. Gyakori húsfogyasztás esetén azonban az ő szervezete is elkezd ráállni a megváltozott étrendre, és beindul a TMAO-dömping. Bár a halételek is jócskán növelik a TMAO-szintet, a halhús egészségre gyakorolt pozitív hatásai ellensúlyozzák az ártalmakat. A tojás, a tejtermékek és a szárnyas húsok esetében nem találtak hasonló mértékű negatív hatást a tudósok, mint a vörös húsoknál.

Szerencsére a hatás visszafordítható. Ha hanyagolod a zsíros húsok fogyasztását, helyette gyakrabban eszel zöldséget-gyümölcsöt, a TMAO mennyisége apadni kezd, így helyreáll a normális szint. Ez is bizonyítja, mennyire fontos a kiegyensúlyozott, egészséges étrend a szívproblémák megelőzésében. Természetesen nem lehet a TMAO-t kizárólagos bűnbaknak kikiáltani – a kutatók jelenleg több mint négyszáz, az emésztésben szerepet játszó vegyület szívre gyakorolt hatásait vizsgálják. Reményeik szerint idővel azonosíthatók és orvosi vizsgálat során kiszűrhetők lesznek a valóban káros anyagok.

Oszd meg másokkal is!
Mustra